Την Πέμπτη στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την περαιτέρω περιστολή των κρατικών δαπανών ενώ σήμερα θα δημοσιοποιηθεί ένας κατάλογος με είκοσι οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου που θα συγχωνευτούν άμεσα. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει στους δανειστές της χώρας, την ώρα που η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, ένα ισχυρό μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο κ. Σαμαράς, θα συναντηθεί με την τρόικα την Παρασκευή στις 11 το πρωί. Ωστόσο από μέρα σε μέρα το κλίμα γίνεται εκρηκτικό στην ευρωζώνη εξαιτίας της οικονομικής δίνης στην οποία έχουν μπει η Ισπανία και η Ιταλία και οι ισορροπίες γίνονται εξαιρετικά λεπτές.

Το οικονομικό επιτελείο, σε διαρκείς συσκέψεις προσπαθεί να ισορροπήσει τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και να παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα μέτρων για να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες ομολογούν ότι το πακέτο αυτό είναι αδύνατον να υλοποιηθεί στα επόμενα δύο χρόνια με την ύφεση να βαθαίνει και εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η επιμήκυνση κατά δύο έτη, ως το 2016. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός – παρότι έχει τη στήριξη των κ. κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη – θα επιλέξει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση την Πέμπτη.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, εξηγούν ότι ο κ. Σαμαράς προσβλέπει σε μια πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει. Εχει γίνει κατανοητό, όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και συνέπεια σε ότι αφορά το πρόγραμμα. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας προς τους δανειστές θα είναι το ζητούμενο στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα και ενδεχομένως «η τροποποίηση του βηματισμού μας στην υλοποίηση του προγράμματος».

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η κρίση που φουντώνει στον ευρωπαϊκό νότο, υπό προϋποθέσεις μπορεί να μας ωφελήσει. «Για να γίνει αυτό», λένε, «δεν θα πρέπει να αποτελέσουμε για ακόμα μια φορά την αιτία της κρίσης εφόσον εξωθηθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη και επιπλέον θα πρέπει να είμαστε ακόμα στο ευρώ ώστε να πάρουμε κι εμείς τα σωσίβια που θα δοθούν σε άλλες χώρες».

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι αν δεν είχε σπεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει τη διαδικασία του «κουρέματος» του χρέους, η χώρα θα βρισκόταν τώρα σε δεινή θέση. Ευελπιστούν λοιπόν ότι το πρόγραμμα περιστολής της κρατικής σπατάλης σε συνδυασμό με ένα δυναμικό πακέτο ιδιωτικοποιήσεων θα διατηρήσει την Ελλάδα αγκιστρωμένη στο ευρώ.