Στο ευρύχωρο και ψηλοτάβανο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας δείχνει πολύ σίγουρος για τη συνέχεια. Στο ήρεμο χαμόγελό του φανερώνεται η βεβαιότητα της νίκης, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια αμφισβητήσεων στους συνομιλητές του. Πίσω του άλλωστε δεσπόζει επιβλητικός ένας υπερμεγέθης πίνακας αφηρημένης τέχνης στις αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ, που παραπέμπουν στα χρώματα του ισχυρού πια κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στην προεξοφλούμενη από πολλούς επικράτησή του στο μέλλον. Ο ίδιος θεωρεί ότι η τρικομματική κυβέρνηση νομοτελειακά θα αποτύχει. Κρίνει ότι η συνταγή της λιτότητας είναι εξουθενωτική για τον ελληνικό λαό και ατελέσφορη για την οικονομία, είναι βέβαιος ότι θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί πια, δεν δύναται να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις των φόρων και στις συνεχείς περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Οπότε πιστεύει ότι μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού η ελληνική κοινωνία θα εκραγεί. Και τότε εκτιμά ότι θα αποκαλυφθούν τα πολιτικά κενά και οι αδυναμίες του παρόντος «μνημονιακού» συμμαχικού κυβερνητικού σχήματος.

«Ηκυβέρνηση Σαμαρά δεν θα αντέξει το βάρος των μέτρων και των κοινωνικών αντιδράσεων» λέει και ξαναλέει ο κ. Αλ. Τσίπρας στις ιδιαίτερες συζητήσεις που έχει με πρόσωπα της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης. Βασικά εκτιμά ότι η συμμαχική κυβέρνηση θα αποσυντεθεί όταν θα χρειασθεί να ψηφίσει, πολιορκούμενη από τους έλληνες πολίτες, τα επίμαχα νομοθετήματα των νέων περικοπών.

Γενικώς ο κ. Τσίπρας διαισθάνεται ότι η χώρα δεν θα αντέξει την εντεινόμενη πίεση από τη μονολιθική Ευρώπη και, στον βαθμό που δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική, αναγκαστικά θα διαμορφωθούν αδιέξοδες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, οι οποίες θα καταστήσουν επιβεβλημένες και τις αναζητήσεις εκτός ευρώ.
Ο «άφθαρτος» και οι άκαμπτοι
Γι’ αυτόν η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιθυμητή, αλλά αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν θα καταστεί αναπόφευκτη. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι αν είχε κερδίσει αυτός τις εκλογές θα έδινε πιο δυναμική και πιο αποφασιστική μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και αποδίδει την πεποίθησή του αυτή στο γεγονός ότι ο ίδιος νιώθει πολιτικά άφθαρτος, το κόμμα του είναι αποστασιοποιημένο από το μνημόνιο και η δυνατότητά του ισχυρότερη, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα αμφισβητώντας την κυρίαρχη πολιτική της ευρωπαϊκής ελίτ διαμόρφωσε ευρύτατη βάση διαπραγμάτευσης.
Οπως λέει όμως, ο ελληνικός λαός δεν του έδωσε αυτή τη δυνατότητα για να μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Ωστόσο δηλώνει ότι περίμενε πως η ευρωπαϊκή ελίτ, που τόσα έκανε για να έχει μια φιλικότερη προς αυτήν κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα προσέφερε περισσότερη βοήθεια και ευκαιρίες στη νέα κυβέρνηση. Τον εντυπωσιάζει η ακαμψία της ευρωπαϊκής και ειδικότερα της γερμανικής ελίτ, η οποία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το βάρος που μεταφέρει στην ελληνική πολιτική και ειδικότερα στις «μνημονιακές» δυνάμεις.
Βάσει των παραπάνω ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένες και είναι θέμα χρόνου να εξελιχθούν μεγάλα και καθοριστικά γεγονότα για την πορεία της χώρας. Θα προτιμούσε – λέει χαριτολογώντας – να παραμείνει η κυβέρνηση Σαμαρά για κάποιο διάστημα, να είναι αυτή που θα λουστεί τις συνέπειες της άφρονος «μνημονιακής» πολιτικής, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα γίνει τι.
Οπως και να έχει πάντως, προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Και πιστεύει ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση και θα είναι αυτός που θα αναλάβει το σύνθετο έργο ανασυγκρότησης της χώρας, είτε εντός του ευρώ είτε σε άλλο νομισματικό καθεστώς. Και αυτό γιατί πιστεύει βαθιά ότι το παρόν πολιτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εχει εδραία πεποίθηση, και δεν τη διαπραγματεύεται, ότι οι μέχρι πρότινος κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις είναι φθαρμένες και αναξιόπιστες, έχουν απομακρυνθεί από τον λαό, δεν τον εμπνέουν, δεν μπορούν να τον πείσουν ούτε για τα αυτονόητα.
Η δικομματική χρεοκοπία
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θεωρεί τόσο το ΠαΣοΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία τελειωμένα κόμματα. Οπως χαρακτηριστικά λέει κάθε τόσο, και τα δύο θα έπρεπε προ πολλού να είχαν αυτοδιαλυθεί, συγχωνευθεί, επανιδρυθεί, αλλάξει ονόματα, χρώματα και σύμβολα, ό,τι τέλος πάντων θεωρούσαν χρήσιμο για την επανασυγκρότηση και επανασύνδεσή τους με την ελληνική κοινωνία.
Θεωρεί ότι οι δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ανέτρεψαν δεδομένα δεκαετιών, κατέδειξαν πλήρως τη χρεοκοπία των παλαιών κομμάτων και στην κυριολεξία τα σημάδεψαν. Γι’ αυτό, κατά την εκτίμησή του, δεν έχουν περιθώρια ανάταξης. Θεωρεί ότι έχουν ηττηθεί και ότι στη συνείδηση των πολιτών έχουν τελειώσει οριστικά, δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Στη βάση των παραπάνω αντιλήψεων κρίνει ότι χωρίς νέο πολιτικό σύστημα η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει. Και εκείνος διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι θα επιδιώξει την αλλαγή του, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Γνωρίζει ωστόσο ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν θα είναι εύκολες. Η αλλαγή που περιγράφει θα επιχειρηθεί, αν όχι σε περιβάλλον καταστροφής, σίγουρα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, σε καιρό έλλειψης πόρων και περιορισμένης διεθνούς υποστήριξης.
Ενεργειακό σταυροδρόμι
Ξεχωριστή σημασία αποδίδει στη γεωπολιτική θέση της χώρας. Πολύ περισσότερο στη σημερινή φάση του ανταγωνισμού των ισχυρών της Γης και της διεκδικούμενης επιρροής τους στις ενεργειακές ζώνες ή στους ενεργειακούς δρόμους. Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι η ίδια η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ζώνη ενεργειακών πηγών, τότε η σημασία της πολλαπλασιάζεται και η ευκαιρία που μπορεί να έχει μπροστά της είναι εξαιρετική.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί την αποτυχία της κυβέρνησης και προετοιμάζεται για τη δική του συνάντηση με το «παγόβουνο» της κρίσης.
Λέγεται ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής προφητεύει ότι αυτή η κρίση θα καταπιεί άλλες δύο – τρεις κυβερνήσεις. Θα είναι άραγε και του κ. Τσίπρα μία από αυτές; Ιδωμεν…

Φάση ανασυγκρότησης
Αναζητώντας τη λαϊκή εμπιστοσύνη

Για να υλοποιηθεί το πλάνο του κ. Αλ. Τσίπρα θα χρειασθεί η κινητοποίηση και η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο, όσο φιλόδοξο και αν είναι, δεν μπορεί να επιτύχει. Ακριβώς λοιπόν επειδή γνωρίζει ότι δεν θα πρόκειται για υγιεινό περίπατο έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματός του. Ετσι καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, μετά το πέρας των οποίων εγγράφει συνεχώς νέα μέλη και έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο την πραγματοποίηση εθνικής συνδιάσκεψης, όπου θα αποφασισθεί η μετάπτωση από τη σημερινή δομή των συνιστωσών σε ένα νέο ενιαίο οργανωτικό σχήμα, με κοινά όργανα και κοινές διαδικασίες. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή των νέων, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιδιώκει. Νέος κι εκείνος, ξέρει ότι το μέλλον κερδίζεται από εκείνους που έχουν χρόνο μπροστά τους και μπορούν να εργασθούν γι’ αυτό χωρίς περιορισμούς και αγκυλώσεις.
Στη βάση αυτών ο κ. Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη και την προετοιμασία του κόμματός του σε προγραμματικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτόν συγκροτεί ομάδες επεξεργασίας θέσεων και σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κινητοποιώντας επιστήμονες και στελέχη ικανά να παρουσιάσουν ένα δυναμικό σχήμα μεγάλης αλλαγής στη χώρα.
Και προς αυτή την κατεύθυνση επίσης θα επιχειρήσει τη διεύρυνση του κόμματος. Ουσιαστικά οραματίζεται ένα μεγάλο ριζοσπαστικό κόμμα της Κεντροαριστεράς, το οποίο θα φέρει μια καινούργια πρόταση αναγέννησης της χώρας. Υπολογίζει ότι οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν τη συγκρότηση και την επικράτησή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ