από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»

Το δραματικό παρασκήνιο των δύο ετών του μνημονίου
«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» εξοµολογείται µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των µελών του Υπουργικού Συµβουλίου την ηµέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του µνηµονίου στις 5 Μαΐου 2010. «Κοιτάζαµε ο ένας τον άλλον και ήµασταν όλοι χλωµοί» λέει. «Αισθανόµασταν µεγάλη ντροπή, αφού δεν µπορούσαµε να πιστέψουµε ότι εµείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαµε την Ελλάδα στο ∆ΝΤ και τεµαχίσαµε µισθούς και συντάξεις». Και καταλήγει: «Από τότε έχουµε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουµε κάνει τα ίδια πράγµατα πολλές φορές χωρίς να αισθανόµαστε ίχνος ντροπής». Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του ΠαΣΟΚ παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι το µνηµόνιο, όσο και αν προβλέπει ορισµένες απαραίτητες µεταρρυθµίσεις, σηµαίνει ταυτόχρονα την καταδίκη της οικονοµίας σε παρατεταµένη ύφεση και την υποθήκευση της χώρας στους δανειστές της. Αναγνωρίζουν όµως ταυτόχρονα ότι ήταν η έσχατη επιλογή για την αποφυγή της πτώχευσης και τη διάσωση των καταθέσεων και των συντάξεων, αφού η κυβέρνηση είχε αποτύχει στην εφαρµογή όλων των προηγούµενων λύσεων.

«Το µνηµόνιο συντάχθηκε στο πόδι από εµάς και την τρόικα» παραδέχεται υψηλόβαθµο κυβερνητικό στέλεχος που συµµετείχε στη (µόνον κατ’ όνοµα...) διαπραγµάτευση. «Πρόκειται για διαπραγµάτευση άρπα κόλλα» λέει. «∆εν είχαµε ιδέα τι γράφαµε και σε ανάλογη και µεγαλύτερη σύγχυση βρίσκονταν οι εµπειρογνώµονες της τρόικας, οι οποίοι εργάζονταν υπό την ασφυκτική πίεση της Επιτροπής και του Ταµείου». Σύµφωνα µε συγκλίνουσες µαρτυρίες, δεν είχε γίνει η παραµικρή προετοιµασία και απλώς την τελευταία στιγµή αποµονώνονταν τµήµατα από παλαιότερα µνηµόνια του ∆ΝΤ µε την Τουρκία, το Μεξικό ή την Ουγγαρία και προσαρµόζονταν βιαστικά για να συνθέσουν το ελληνικό µνηµόνιο. «Είναι µια κακή συρραφή, ένα “µνηµόνιο-Φρανκενστάιν”» λέει υπουργός, ο οποίος οµολογεί ότι είχε στη διάθεσή του λιγότερες από τρεις ώρες για να διαβάσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει και να εγκρίνει το τµήµα της συµφωνίας που αφορούσε τις δεσµεύσεις του υπουργείου του για τα επόµενα τέσσερα χρόνια!

|||||||| Η Αλέκα διασώζει το Κοινοβούλιο

Μόνο τα δύο πρώτα κεφάλαια του µνηµονίου είναι αµιγώς «ελληνικά». Πρόκειται για τη «νοµική εισαγωγή» την οποία συνέταξαν οι καθηγητές κκ. Ευ. Βενιζέλος και Χ. Παµπούκης σε ένα γραφείο του πέµπτου ορόφου στο επί της λεωφόρου Μεσογείων υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε αυτό το ηλικίας µόλις 10 ετών κτίριο, µε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασµό που αποπνέει την... αισιοδοξία της ένταξης στην ΟΝΕ, πολλά κυβερνητικά στελέχη βρήκαν κρησφύγετο εκείνη την ηµέρα. Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο λόγω των δακρυγόνων και των επεισοδίων που κατέληξαν το ίδιο απόγευµα στη δολοφονία τριών νέων ανθρώπων στο υποκατάστηµα της Marfin στην οδό Σταδίου.

«Θα γίνουµε Αργεντινή. Θα µπουν µέσα και θα µας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την... κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραµµατέας του ΚΚΕ, µονίµως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην οµάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεµένοι κοµµουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εµποδίζοντας τον «συνασπισµό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνοµικό κλοιό από την πλευρά του Μνηµείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Για µία ακόµη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δηµοκρατία...

|||||||| «Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα»

«Ο Γιώργος γνώριζε τα πάντα» οµολογεί µιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Από τον Φεβρουάριο του 2009, οκτώ µήνες πριν από τις εκλογές, γνωρίζαµε ότι η Ελλάδα είναι τεχνικά πτωχευµένη. Η χρεοκοπία ήταν θέµα χρόνου». Τον Φεβρουάριο του 2009 σηµειώθηκε απότοµη άνοδος της διαφοράς του επιτοκίου (spread) µεταξύ του ελληνικού και του γερµανικού κρατικού δεκαετούς οµολόγου. Η εξέλιξη αυτή, η οποία τροµοκράτησε την κυβέρνηση Καραµανλή, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους στενούς συνεργάτες του.

Ο κ. Παπανδρέου, έπειτα από συζητήσεις µε Ελληνες και κυρίως ξένους συνοµιλητές του, στους οποίους συµπεριλαµβάνεται ο νοµπελίστας Οικονοµίας κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο µεγαλοεπενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, λέγεται πως καταστάλαξε στην άποψη ότι η δυναµική του δηµόσιου χρέους είναι τόσο ισχυρή ώστε δεν µπο ρεί παρά να οδηγήσει σε µια καταστροφική χρεοκοπία. Τότε, σύµφωνα µε την ίδια πηγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκε το αυτονόητο: τα κράτη που φθάνουν στο χείλος της χρεοκοπίας απευθύνονται στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο (∆ΝΤ). ∆ιαπίστωσε όµως ότι τα κεφάλαια που απαιτούνταν προκειµένου η Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση ήταν πέντε φορές περισσότερα από αυτά που µπορεί να της προσφέρει το ∆ΝΤ. Κατέληξε λοιπόν στο συµπέρασµα ότι η Ελλάδα χρειάζεται µια «διεθνή λύση» και άρχισε να επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες που θα µπορούσε να αναλάβει.

«Το λάθος µας είναι ότι δεν προετοιµάσαµε τον λαό» λέει το ίδιο στέλεχος, «ούτε το κόµµα». Ο κ. Παπανδρέου, παρ’ ότι γνώριζε πως η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία, υπο τίµησε το «εσωτερικό µέτωπο». ∆εν εγκατέλειψε το... όραµα της «πράσινης ανάπτυξης», ούτε κατεύθυνε το οικονοµικό επιτελείο του προς περισσότερο «προσεκτικές» διακηρύξεις. Το καλοκαίρι του 2009 ο λογαριασµός των παροχών είχε φθάσει στα... 30 δισ. ευρώ. Πολλοί βουλευτές παρουσίαζαν το 2009 ως... «νέο ‘81».

Ο κ. Παπανδρέου επέµενε πεισµατικά στην αοριστολογία. Εκτιµούσε ότι ένας συνδυασµός πράσινης ανάπτυξης, θεσµικών µεταρρυθµίσεων και µιας (εντελώς απροσδιόριστης...) διεθνούς πρωτοβουλίας θα έλυνε το πρόβληµα του χρέους χωρίς να πληγεί ο λαός. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η προειδοποίηση του διοικητή της ΤΤΕ κ. Γ. Προβόπουλου ότι το έλλειµµα του 2009 θα κατέληγε σε διψήφιο ποσοστό δεν σήµαινε πολλά πράγµατα για τον εν αναµονή Πρωθυπουργό. Εκείνο το οποίο πίστευε ότι θα πετύχει ήταν να µετακινηθεί η Ελλάδα από την υπερχρέωση στην ευηµερία χωρίς να διανύσει την ενδιάµεση απόσταση! Κατηγορείται όµως ότι, αν είχε λάβει τότε σκληρά µέτρα, θα είχε αποφύγει τα χειρότερα που ακολούθησαν.

|||||||| «Σοσιαλιστική αλλεργία» στα μέτρα

Στο υπουργείο Οικονοµικών δεν είχαν «σοσιαλιστική αλλεργία» στην περιοριστική πολιτική. Ο υπουργός συχνά συγκαλούσε απόρρητες συσκέψεις. «Σκεφθείτε µέτρα σοκ» ζητούσε από τους συνεργάτες του. Πίστευε ότι τα περιοριστικά µέτρα ήταν απαραίτητα για την αποκατάσταση της εµπιστοσύνης των αγο ρών. Μία από τις πιο ριζοσπαστικές και ριψοκίνδυνες ιδέες που ακούστηκαν σε εκείνες τις συναντήσεις ήταν το «10% “κούρεµα” των καταθέσεων» για τους λογαριασµούς άνω των 100.000 ευρώ. Θα επιβάλλονταν ταυτόχρονα µε το (γαλλικής κοπής) πάγωµα λογαριασµού για τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων σε περίπτωση εντολής αποστολής στο εξωτερικό ποσού που θα υπερέβαινε τις 100.000 ευρώ.

Οι προτάσεις αυτές, όπως και άλλες ανάλογες, απορρίφθηκαν µετ’ επαίνων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε το πολιτικό βάρος για να επιβάλει µια διαφορετική πολιτική, ενώ δεν ανέκτησε ποτέ τον έλεγχο των φοροεισπρακτικών µηχανισµών. Ηταν καλός µόνο στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό υπηρέτησε τον ελάχιστο κοινό παρονοµαστή, ενώ δεν απέφυγε τις αστοχίες και τις παλινωδίες που ενέτειναν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Τα µέτρα που ανακοινώνονταν ήταν ασπιρίνες, που και αυτές ακόµη προκαλούσαν αντιδράσεις, µε πιο χαρακτηριστική εκείνη του κ. Χρ. Παπουτσή στην πρόταση για πάγωµα των µισθών στο ∆ηµόσιο όσων η καθαρή αµοιβή υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ (η οποία επίσης απορρίφθηκε από τον Πρωθυπουργό).

|||||||| Η περικύκλωση του Βερολίνου

Κατά το πρώτο διάστηµα της διακυβέρνησής του ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Παρίσι για να «περικυκλώσει» το Βερολίνο, αφού η κυρία Α νγκελα Μέρκελ, ιδίως µετά τη συµµαχία της µε τους Φιλελευθέρους, αρνούνταν να αποδεχθεί ότι έπρεπε να υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» σε συνεργασία µε το ∆ΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου εκτιµούσε ότι, αν πείσει τη Μόσχα και το Παρίσι, θα µπορούσε να «κατακτήσει» το Βερολίνο. Με το µυαλό στη «διεθνή λύση» απέφυγε ευγενικά την πρόταση «γεωπολιτικής σηµασίας» του κ. Βλαντίµιρ Πούτιν για διακρατικό δανεισµό στην Ελλάδα.

Ωσπου να ωριµάσει η «διεθνής λύση» προτιµήθηκε το «φλερτ» µε την Goldman Sachs και την Deutsche Bank. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στις δύο αυτές τράπεζες ταυτόχρονα την εντολή να απευθυνθούν στις αγορές για την εξασφάλιση δανεισµού ύψους 25 δισ. ευρώ (private placement). Ωστόσο η διεθνής πρακτική επιβάλλει ώστε τέτοιες εντολές να δίνονται µόνο σε χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα. Στο τέλος του 2009 ο αντιπρόεδρος της Goldman κ. Γκάρι Κον συνάντησε τον κ. Παπανδρέου στο «Πεντελικόν» της Κηφισιάς. Στις αρχές του 2010 ο επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Ακερµαν επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίµου. Στις πρωτοβουλίες αυτές εµπλέκονταν πολλοί παράγοντες µε προνοµιακή πρόσβαση στον πυρήνα της εξουσίας. Οι πρωτοβουλίες ναυάγησαν. Οι δύο τράπεζες (και οι σχετικοί µεσάζοντες...) έχασαν σηµαντικές προµήθειες. Και το έλλειµµα εµπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση διευρύνθηκε.

|||||||| «Ο Γιώργος μετάνιωσε»

«Ο Πρωθυπουργός µετάνιωσε που δεν επέµεινε στην ψήφιση του µνηµονίου από 180 βουλευτές» τονίζει υπουργός. Ηταν µια πρόταση των κκ. Βενιζέλου και Παµπούκη, µε την οποία διαφώνησαν τα υπόλοιπα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου µετάνιωσε που δεν την υιοθέτησε, γιατί µε αυτόν τον τρόπο, αν δεν συναινούσε η Ν∆, θα µπορούσε να οδηγήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σύµφωνα µε συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εκτιµά ότι το µνηµόνιο δεν µπορεί να εκτελεστεί από µονοκοµµατική κυβέρνηση. ∆εν είναι αυτό που περίµενε όταν υπολόγιζε σε µια «διεθνή λύση».

Οι πρωτοφανείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δοκιµάζουν την ψυχολογική αντοχή του, κάτι που γνωρίζουν οι στενοί συνεργάτες του. Αισθάνεται παγιδευµένος στην εξουσία. Πολλές φορές οι άνθρωποι της ασφάλειάς του τον αποτρέπουν να εµφανίζεται δηµόσια, κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο να συµβαίνει. Σκέφτηκε πολύ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα µε τις δηµοτικές εκλογές του Νοεµβρίου του 2010, αλλά και πάλι δίστασε, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιορισµών για τις εκταµιεύσεις των δόσεων.

|||||||| Το τηλεφώνημα του Νίκου

Το πρωί της 15ης Ιουνίου, ηµέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσµου στο Κοινοβούλιο, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο Μέγαρο Μαξίµου όταν συγκεντρωµένοι πολίτες το υποδέχθηκαν µε αβγά. Για τον κ. Παπανδρέου η εµπειρία ήταν καθοριστική. Πληγώθηκε προσωπικά. Εκτίµησε ότι η επίθεση ήταν ένα αδιάψευστο σηµάδι αποσταθεροποίησης, µε δεδοµένο ότι την ίδια ώρα τα επεισόδια κλιµακώνονταν στο Σύνταγµα. Φθάνοντας στο γραφείο του τηλεφώνησε στον κ. Αντ. Σαµαρά. «Η χώρα διαλύεται. Πρέπει να κάνουµε κυβέρνηση συνεργασίας» πρότεινε. «Με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό» απάντησε ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας. «∆εν έχω πρόβληµα» απάντησε ο κ. Παπανδρέου µε έντονη φόρτιση στη φωνή του. «∆εν θα γίνω εµπόδιο στη διάσωση της χώρας µου». Στη Νέα ∆ηµοκρατία η ψυχρολουσία ήταν απόλυτη. ∆εν ήθελαν αυτή την εξέλιξη, ούτε ήταν έτοιµοι να κυβερνήσουν. Αφησαν να διαρρεύσει η είδηση για να προκαλέσουν τις προβλεπόµενες αντιδράσεις που θα την ακύρωναν.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ειδοποίησαν τον κ. Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος έσπευσε στο Μαξίµου και µίλησε µε τον αδελφό του. Για κάποια ώρα έµειναν οι δυο τους. Ουδείς έµαθε τι είπαν. Οι γνωρίζοντες επιµένουν ότι είναι ταυτισµένοι πολιτικά και πάντοτε ενεργούν σε συνεννόηση. Σύµφωνα µε ορισµένες πηγές, ο δευτερότοκος γιος του Ανδρέα µίλησε και ο ίδιος µε τον κ. Σαµαρά, τον οποίο γνωρίζει προσωπικά λόγω της φιλίας του αρχηγού της Ν∆ µε τον Πρωθυπουργό. «Αν κάνετε κυβέρνηση συνεργασίας θα την πληρώσετε και οι δύο» λέγεται ότι του είπε. Η συγκεκριµένη πληροφορία ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται επισήµως.

|||||||| Το «διστακτικό πραξικόπημα» Βενιζέλου

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίµου κυριαρχούσε το δράµα ενός υπό παραίτηση Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας βρισκόταν σε εξέλιξη το... «διστακτικό πραξικόπηµα» του κ. Βενιζέλου. Ηδη από την Τρίτη 14 Ιουνίου όσοι επισκέφθηκαν τον υπουργό Εθνικής Αµυνας αποκόµισαν την εντύπωση ότι... βρισκόταν στα πρόθυρα της παραίτησης. Επισκέπτης βουλευτής έφυγε µε την αίσθηση ότι οι γραµµατείς συγκέντρωναν τους υπουργικούς φακέλους. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπαινισσόταν στις συζητήσεις του ότι θα µπορούσε ακόµη και να παραιτηθεί. ∆εν έλεγε βεβαίως τη λέξη «παραίτηση». «Πες µου εσύ, τι να κάνω;» ρωτούσε µε νόηµα. Η στάση του αυτή «ενέπνεε» βουλευτές, όπως είναι οι κκ. Π. Κουκουλόπουλος, Κ. Σπηλιόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης και ∆. Λιντζέρης, οι οποίοι καλλιεργούσαν στη Βουλή κλίµα ανατροπής της κυβέρνησης. Η «επαναστατική ατµόσφαιρα» λέγεται ότι επηρέασε και τον κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί ανεξάρτητα από τις επιλογές της «βενιζελικής πτέρυγας». Την εποµένη της αποτυχίας του κ. Παπανδρέου να σχηµατίσει κυβέρνηση µε τον κ. Σαµαρά βουλευτές προσκείµενοι στον Πρωθυπουργό πήραν εντολή να στηθούν µπροστά στις κάµερες και να επικαλεστούν το φάντασµα της Αποστασίας για να αντιµετωπιστεί η «επίθεση των βενιζελικών». Το 46χρονο φάντασµα για µία ακόµη φορά υπηρέτησε την οικογένεια Παπανδρέου. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηµατισµό και στις 4 τα ξηµερώµατα της 17ης Ιουνίου ανέθεσε στον κ. Βενιζέλο την ευθύνη της Οικονοµίας, αφού (για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια) αρνήθηκε το υπουργείο Οικονοµικών ο κ. Λ. Παπαδήµος. «Το πρωί αποστάτης, το βράδυ αντιπρόεδρος» σχολίασε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

|||||||| Αντ’ αυτού... Οικονόμου

Ο κ. Βενιζέλος έλαβε τη νυχτερινή πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα έχει ως αναπληρωτή υπουργό τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο . Αντ’ αυτού «απέκτησε» τον κ. Παντελή Οικονόµου, ο οποίος µόλις αποδέχθηκε το αξίωµα αφαίρεσε τις οµιλίες του από την ιστοσελίδα του. Σε όλες ανεξαιρέτως ήταν λάβρος κατά του µνηµονίου. Το... κλου ήταν ότι ο κ. Βενιζέλος απαίτησε από τον Πρωθυπουργό την αποκαθήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου. Ηθελε να είναι ο µοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός εφηύρε µια «σολοµώντεια λύση»: σχηµάτισε Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία δεν µετέχει ο κ. Πάγκαλος. Ετσι ο κ. Βενιζέλος αναδείχθηκε «πρώτος αντιπρόεδρος». Χάρη στο ειδικό βάρος, στη µεγάλη δηµοτικότητα και στη ρητορική δεινότητα που τον διακρίνει, «πέρασε» το Μεσοπρόθεσµο από το Κοινοβούλιο, έστω και αν αυτό εν µέρει οφείλεται στο γεγονός ότι «µάζεψε» τους διαφωνούντες βουλευτές που ο ίδιος ελέγχει.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές»

Ο «πρώτος αντιπρόεδρος» αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονοµικών διότι υπολόγιζε ότι ο Πρωθυπουργός θα αναγκαζόταν να προκηρύξει «εκλογές λύτρωσης» τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα έχανε και ο ίδιος θα αντικαθιστούσε τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία. «Ξέρω ότι ο Βαγγέλης θέλει εκλογές, αλλά δεν θα του κάνω τη χάρη» φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνεργάτη του στο µέσον του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι περιµένοντας τις εκλογές ανέστειλε την υλοποίηση των δεσµεύσεων του Μεσοπροθέσµου. ∆εν είναι όµως βέβαιοι ότι δεν θα τον έχουν στο µέλλον αρχηγό, γι’ αυτό είναι προσεκτικοί στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους. Οταν η τρόικα απαίτησε στις 2 Σεπτεµβρίου την άµεση προώθηση των µέτρων, ο κ. Βενιζέλος διέκοψε απροσδόκητα τις διαπραγµατεύσεις. Οι επικεφαλής αποχώρησαν από την Αθήνα µέσα σε λίγες ώρες.

Το «εµπάργκο της τρόικας» στην Ελλάδα διήρκεσε 27 ηµέρες. Η ουδόλως «προσυµφωνηµένη» καθυστέρηση της έκτης δόσης, για την οποία ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο υπουργός Οικονοµικών, έχει φέρει το κράτος στο όριο της εσωτερικής στάσης πληρωµών. Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν ότι η απόκλιση από τα συµφωνηθέντα ανέτρεψε τη γενναιόδωρη για την Ελλάδα συµφωνία της 21ης Ιουλίου. Νέα διαπραγµάτευση, µε αβέβαιο και (το πιθανότερο) δυσµενέστερο αποτέλεσµα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα, όπως βεβαιώνουν έλληνες και ξένοι αξιωµατούχοι, έχει «εξοστρακιστεί» από αυτήν. ∆ύο χρόνια µετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, η οικονοµική κατάσταση επιδεινώνεται, οι αυτοσχεδιασµοί συνεχίζονται και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να εντείνεται...

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

Μπούµερανγκ ο εκβιασµός της δραχµής

«Ούτε ο Παπανδρέου ούτε κανένας από εµάς πιστεύει στο µνηµόνιο» λέει υπουργός. «Θα θυµίσω ότι το Μεσοπρόθεσµο ήλθε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συµβούλιο πέµπτο στη σειρά µετά το νοµοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Ολόκληρη η κυβέρνηση βρίσκεται σε άρνηση». Η «άρνηση» οδήγησε σε έναν... εκβιασµό µε τη δραχµή. Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου µετέβη στο Λουξεµβούργο για µυστική συνάντηση µε ορισµένους ισχυρούς υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης υπό τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύµφωνα µε την επικρατέστερη εκδοχή, αιτία της συνάντησης ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε υπαινιχθεί σε συζήτησή του µε γερµανούς αξιωµατούχους λίγες ηµέρες νωρίτερα ότι η πολιτική του µνηµονίου και η γερµανική αυστηρότητα στην εφαρµογή της θα µπορούσαν να εξωθήσουν την Ελλάδα στην επιστροφή στη δραχµή. Η έµµεση αυτή απειλή εκνεύρισε τους Γερµανούς. Λέγεται ότι ο ίδιος ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιµπλε διέρρευσε την πληροφορία στο περιοδικό «Der Sπegel», το οποίο την ανάρ τησε στην ηλεκτρονική του έκδοση το απόγευµα εκείνης της Παρασκευής, όταν οι τράπεζες της ευρωζώνης είχαν κλείσει, προκειµένου να σύρει την ελληνική κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση. Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου καθυστέρησε επί δύο ώρες(!) να επιτρέψει στον τότε εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να εκδώσει µια υποτυπώδη διάψευση. Ηθελε πρώτα να µάθει για την αντίδραση των εταίρων στο «ελληνικό τελεσίγραφο». Η αντίδραση δεν ήταν ευγενική. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε επίθεση από τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σόιµπλε, ενώ ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποχώρησε από τη συνάντηση µέσα σε λίγα λεπτά. Ο «ελληνικός εκβιασµός» κατέρρευσε, αλλά ενέπνευσε τον κ. Σόιµπλε να επεξεργαστεί το γνωστό «σχέδιο Β», που είναι µια «ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά, τα ελληνικά αιτήµατα για ένα νέο πρόγραµµα στήριξης µε µείωση των επιτοκίων και επέκταση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων έγιναν δεκτά. Το αντάλλαγµα ήταν η εµβάθυνση της «εσωτερικής υποτίµησης» (τιµών και απολαβών) µε ένα Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που παραλίγο να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης.

Από το σοκ του Νταβός στην «Οδύσσεια» του Καστελόριζου

Ο κ. Παπανδρέου διατηρούσε µυστική επικοινωνία µε τον κ. Ντοµινίκ Στρος-Καν αναζητώντας µια φόρµουλα επέµβασης του ∆ΝΤ στην Ευρώπη. Στην οικογένεια Παπανδρέου το Ταµείο αντιµετωπίζεται ως Οργανισµός µε θετική συµβολή στον κόσµο. Ο αδελφός του Πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος συµµετέχει αποφασιστικά (αν και πάντοτε παρασκηνιακά) στη διακυβέρνηση της χώρας, ήταν θιασώτης της προσφυγής στο Ταµείο. Οι Παπανδρέου πίστευαν στην εφαρµογή στην Ελλάδα ενός προηγµένου «διεθνούς» µοντέλου διακυβέρνησης. Είχαν υποτιµήσει ότι το ∆ΝΤ σηµαίνει υποτέλεια.

|||||||| Καφές με τον Νετανιάχου

Ενώ η πρωθυπουργική σκέψη βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, έδρα του ∆ΝΤ, η Μόσχα έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στο... Τελ Αβίβ. Στο καφέ «Πούσκιν» της ρωσικής πρωτεύουσας έγινε η πρώτη µυστική συνάντηση του κ. Παπανδρέου µε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαµίν Νετανιάχου. Η Ελλάδα θα παρείχε στο Ισραήλ τη συµµαχία και τη δίοδο που χρειαζόταν για να προωθήσει στην Ευρώπη το αέριο από το κοίτασµα «Λεβιάθαν». Το ενεργειακό «άνοιγµα στο Ισραήλ» (το οποίο δεν µπορεί να αποδώσει παρά µόνο σε... 5-10 χρόνια) θεωρούνταν κύρια συνιστώσα της στρατηγικής αποφυγής της χρεοκοπίας(!). ∆εν είναι ανεξήγητο λοιπόν που ο καιρός περνούσε και η κυβέρνηση λάµβανε µέτρα µηδαµινής απόδοσης, η στελέχωση του κράτους γινόταν µέσω του open.gov (εκτός και αν επενέβαινε ο κ. Νίκος Παπανδρέου για να προωθήσει πρόσωπα της επιρροής του σε θέσεις«κλειδιά») και οι υπουργοί βρίσκονταν σε µόνιµη σύγχυση στρατηγικής και αρµοδιοτήτων.

Το πραγµατικό σοκ για τον Πρωθυπουργό ήλθε στο Νταβός στο τέλος Ιανουαρίου του 2010. «Με πλησίασε ο ούγγρος πρωθυπουργός για να µου πει να λάβουµε µέτρα» είπε ο κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συµβούλιο που συγκάλεσε αµέσως µετά την επιστροφή του. «Τα πράγµατα είναι διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν από έναν µήνα» συµπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο σοσιαλδηµοκράτης ούγ γρος πρωθυπουργός κ. Φέρεντς Γκιουρτσάνι είχε νωπή την εµπειρία του ∆ΝΤ και ήταν πρόθυµος να τη µοιραστεί µε τον κ. Παπανδρέου. Λίγο καιρό µετά θα γνώριζε τη συντριβή στις εκλογές από τη ∆εξιά. Μετά το Νταβός στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε ατµόσφαιρα Επιταφίου. ∆ιαπίστωσαν ότι «έχασαν» τον χρόνο. Κάπως έτσι έχασαν και τις τράπεζες. «Για καιρό πίστευαν ότι οι προειδοποιήσεις των τραπεζιτών αφορούσαν µόνο τα συµφέροντα των τραπεζών» λένε τραπεζικοί κύκλοι. Αντιλήφθηκαν πολύ αργά ότι ο αποκλεισµός του κράτους από τις αγορές συνοδεύεται από αντίστοιχο αποκλεισµό των τραπεζών, µε αποτέλεσµα την αναστολή του δανεισµού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιβραδύνει την οικονοµική δραστηριότητα, εξαπλώνει τα φαινόµενα φτώχειας και αυξάνει την ανεργία.

|||||||| Η εποχή του μνημονίου

Ο ευρωπαϊκός Μηχανισµός που παρουσιάστηκε την 25η Μαρτίου, αντί για «περίστροφο στο τραπέζι» που θα απέτρεπε τις αγορές από την επίθεση στην Ελλάδα, αποδείχθηκε «δίνη» που τράβηξε τη χώρα εντός της. Γιατί οι αγορές να δανείσουν ένα κράτος, όταν µπορούν να δανείσουν µε µεγαλύτερη ασφάλεια τον Μηχανισµό που θα δανείσει το κράτος αυτό; Μέσα στον Απρίλιο του 2010 τα spreads εκτινάχθηκαν. Την Παρασκευή 23 Απριλίου υπήρχε προγραµµατισµένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για θέµατα... περιφερειακής ανάπτυξης. Την Τετάρτη και την Πέµπτη τα τηλέφωνα χτυπούσαν ασταµάτητα στο Μέγαρο Μαξίµου και στο υπουργείο Οικονοµικών. Επικεφαλής των κυβερνήσεων και υπουργοί Οικονοµικών µεγάλων κρατών τηλεφωνούσαν στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ζητούσαν επιτακτικά να προσφύγει η Ελλάδα στον Μηχανισµό γιατί η κρίση εµπιστοσύνης µεταδιδόταν στις αγορές διακινδυνεύοντας το µέλλον των δικών τους χωρών.

«Θα ακυρώσουµε το ταξίδι στο Καστελόριζο;» ρώτησαν τον κ. Παπανδρέου οι συνεργάτες του. «Γιατί να το ακυρώσουµε; Η ζωή συνεχίζεται» απάντησε. «Θα κάνω το διάγγελµα από το Καστελόριζο» . Οι περιστάσεις επέβαλλαν µοβ γραβάτα. Μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό, µε µια βαρκούλα να αρµενίζει στο γραφικό λιµανάκι, ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε µεταφορές από την «Οδύσσεια». ∆εν έκανε λάθος. Η οδύσσεια είχε ήδη αρχίσει για την Ελλάδα και ο ίδιος το γνώριζε. Γι’ αυτό απέφυγε να υπογράψει το µνηµόνιο. Ηθελε να αποφύγει την οδύσσεια µιας συµφωνίας που θα µπορούσε να τον καταδιώκει για πάντα. Το νέο... «συµβόλαιο µε τον Λαό» ανέλαβε να υπογράψει µόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ισως ο µοναδικός υπουργός που πίστεψε πραγµατικά ότι το µνηµόνιο µπορεί να σώσει την Ελλάδα...
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (286)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η πιο αντικειμενική κριτική του Δοκιμίου | 22/10/2011 16:47
  Αυτό το όμορφο μυθιστόρημα, αποτελεί ένα συγκροτημένο και τεχνικά άρτιο λογοτεχνικό έργο, ένα σχεδόν ποιητικό αρχιτεκτόνημα δομημένο αριστουργηματικά από το δημιουργό του. Οι σκηνές δράσεις, η αλληγορία, το 'μαύρο' που αποπνέεται από την λυρικότητα της περιγραφής, ακόμα το χιούμορ που εκπέμπεται υποσυνείδητα, συνθέτουν ένα ψηδιφωτό σκέψεων. Σκέψεων που συνυπάρχουν ανάστατες στο μυαλό του συγγραφέα, από τότε που ξεκίνησε το αλκοόλ. Αγαπώντας τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων πετάει τον κόσμο, τη ζωή, την καθημερινότητα στο χαρτί χωρίς φτιασιδώματα και ευπρέπειες. Κάθε πρόταση είναι και μια κραυγή, κάθε ιστορία κι ένα περιστατικό της ζωής που μπορεί να αναπηδάει απ’ το σαρκασμό στο σεξ, από τη μέθη και τις παραισθήσεις στην αδυσώπητη μοίρα του συγγραΦΕΥ. Στα θετικά αυτής της μυθοπλασίας θα πρέπει να συγκαταλέξουμε την πολυδαίδαλη φαντασία του ευφυούς κ. Παπαδόπουλου, που μας βοηθά να ανακαλύψουμε το χιούμορ, που είχαμε χάσει σε αυτές τις μουντές μέρες.. Η υπαινικτικότητα του κειμένου, ωστόσο, ίσως σε κάποια σημεία να δυσκολεύει την κατανόησή του, από αρχάριους αναγνώστες μυθιστορημάτων. Θα το πρότεινα για τις ζεστές βραδιές του χειμώνα, συνοδεία Courvoisier και Montechristo.
  Βιβλιτοφάγος
  απάντηση115
   
   
  ΕΞΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ ΦΥΣΙΝ | 21/10/2011 22:45
  ακομα και και σε αυτες τις στιγμες η εφημεριδα και οι - ο δημοσιογραφος της,ενεργει το ιδιο ,εξις δευτερα φυσιν. λαικισμος μυθυστορηματα αντι για ντοκουμεντα σε εποχη γεματη απο αυτα.το αυγο της παραιτησης. Αλλα η επιχειρηση που υπαρχει το δημοσιευμα και η επιχειρηση του πρωθυπουργου χρωστανε πανω απο 100 μυρια.και αυτοι ακομα εργαζονται και πληρωνονται.Ομοιος ομοιο αει πελαζει και ουχι χωριζει.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση42
   
   
   
  Ντροπή σας | 20/10/2011 22:03
  Ντροπή σας και μόνο ντροπή σας! Αυτό έχω να σας πω, όταν βάζετε στο ίδιο καζάνι τους κομμουνιστές με τους προβοκάτορες και τους προστάτες της αστικής σας δημοκρατίας. Αν το ΚΚΕ προσπαθούσε να υποκινήσει κατάληψη της βουλής και γινόταν μάχη και έπερνε τον κοσμάκη στο λαιμό του, τότε τι θα λέγατε κύριοι; Είσαστε κατάπτιστοι εσείς και το σύστημα που αντιπροσωπεύετε. Κατεβήκαμε στις διαδηλώσεις με αυτούς που πάντα μας υπερασπίστηκαν, έστω και μέσα στο αστικό κοινοβούλιο. Για να καταληθεί λοιπόν η αστική δημοκρατία θα πρέπει να γίνει δικτατορία του προλεταριάτου. Ειδάλλως τι; Τι θα κάνεις την εξουσία που θα πάρεις; Θα την δώσεις πάλι στους ίδιους σου τους εκμεταλευτές; Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ υπεράσπισε τον κόσμο που ήταν στις γραμμές του και όχι το κοινοβούλιο της ντροπής. Όσοι κατεβήκαμε με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ κατεβήκαμε για τα πιστεύω μας και όχι για την υπεράσπιση ενός σάπιου συστήματος. Σταματήστε να μας προσβάλετε και να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.
  Νεκτάριος
  απάντηση1114
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ... | 20/10/2011 02:46
  Το πρωί της 15ης Ιουνίου, ηµέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσµου στο Κοινοβούλιο, το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο κατευθυνόταν στο Μέγαρο Μαξίµου όταν συγκεντρωµένοι πολίτες το υποδέχθηκαν µε αβγά. Για τον κ. Παπανδρέου η εµπειρία ήταν καθοριστική. Έλεος πια, όχι άλλη κοροϊδία.
  Χρήστος
  απάντηση60
   
   
  Η αβάσταχτη ελαφρότητα | 19/10/2011 23:16
  Κάποιοι δεν κατάλαβαν τη βαρύτητα του να είναι βουλευτές. Άχρηστοι άνθρωποι που ήξεραν ποιο ήταν το λάθος και ποιο το σωστό, και επέλεξαν το λάθος. Πήραν την εύκολη απόφαση να πουν ναι, γιατί δεν είχαν τη δύναμη να πουν όχι. Ανθρωπάκια που πήραν τη ζωντάνια από τους νέους, φόρτωσαν με αγωνίες τους ηλικιωμένους, γέμισαν με απογοήτευση όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, και έδωσαν το δικαίωμα σε ολόκληρο τον κόσμο να χλευάζει έναν περήφανο λαό. Βρίσκω το χαρακτηρισμό "πόρνες" επεική. Το "καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή", στην περίπτωση αυτών των ανθρώπων δεν ισχύει.
  Μυρτώ
  απάντηση110
   
   
  Μέχρι πότε | 19/10/2011 13:28
  Εως την τελευταία στιγμή, η Παπανδρεϊκή συμμορία ελίσσεται για να διασώσει τον εαυτό της. Από το 1960 το Παπανδρεϊκό καρκίνωμα εξαπλώνεται μολύνοντας θεσμούς και κοινωνία. Μεχρι πότε? ΥΓ. Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΟΜΟΙΩΣ ΑΘΛΙΟΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ, ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ?
  aqual
  απάντηση73
   
   
  Πόρνες;! Ποιος το περίμενε... | 19/10/2011 10:46
  Διότι, τελικά, το σύνθημα "Να καεί, να καεί το μπ... η Βουλή", είχε (και έχει;) κυριολεκτική σημασία! Ποιος το περίμενε! ''la tolérance? Il y a des maisons pour cela''
  Ανώνυμος / η
  απάντηση90
   
   
  ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ | 19/10/2011 09:38
  ......ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΑΠΑΝΡΕΟΥ,ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ-ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ,ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ,ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΕΣ
  petra von kant
  απάντηση74
   
   
  ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ | 18/10/2011 23:44
  Σήμερα όμως είσαστε για πολλοστή φορά. Δεν υπάρχει πια καμμία δικαιολογία.
  Μηνας
  απάντηση50
   
   
   
  ΜΕΤΑ ΕΟΡΤΗΣ ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ - ΞΕΡΟΛΕΣ | 18/10/2011 22:35
  Πιστεύω οτι η φαντασΊα του κάθε ανθρώπου για το κάθε τι, μπορεί να φθάσει και πέραν του Γαλαξία .και όχι μόνο.Αλλά αυτός ο απίστευτος και αντασιό-πληκτος τρόπος με τον οποίο λοιδορούνται και ξεφτιλίζονται Πολιτικά πρόσωπα που κληρονόμησαν αυτό το χάος, μου θυμίζουν τα πολιτικά καμώματαΙ του 1965 που μας έστειλαν για εφτά χρόνια σε γύψο και στην τραγωδία της ΚΥΠΡΟΥ. Τσιμουδιά για τα καμώματα του ΚΩΣΤΑΚΗ και της παρέας με τα Δομημένα Ομόλογα, το Βατοπέδι, τα STAGE κ.τ.λ. Αιδώς Αργείοι και για το ΒΗΜΑ που το διαβάζω εδω και 52 χρόνια.( Η δημοσιογραφική παραχάραξη κάποιων γεγονότων προσβάλει και υποτιμά την νοημοσύνη του αναγνώστη αλλα και το κύρος της εφημερίδας κατά τη γνώμη μου)
  Giannis
  απάντηση32
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  όχι οίκτος για τους κλέφτες... | 18/10/2011 21:22
  Kάντε τους μια τίμια δίκη για αυτά που κάναν και μετά κρεμάστε τους. Ξαναδικάστε τους γι' αυτά που δεν κάναν, και μετά ξανακρεμάστε τους. Α! στις δυο φορές, η τρίτη είναι δώρο, έτσι πάει. Ξανα-ξανακρεμάστε τους λοιπόν μπροστά απ' τη Βουλή για να συνετίζονται στο μέλλον αυτοί που θα τους διαδεχτούν. Γιατί μπορεί τα προβλήματα να μην λύνονται με τις κρεμάλες, πλην όμως τούτες αποτελούν μια καλή αρχή. Σιχαμερά σκουπίδια του απόπατου.
  είστε οι φύρες του Έθνους
  απάντηση51
   
   
  eipe o gaidaros to petino kefala!!!!!! | 18/10/2011 18:33
  tha ithela na rotiso.... uparxoun pornes sti dimosiografia?????????... kai oloi eseis ti eiste.. parthenes.....?????????
  nikos
  απάντηση470
   
   
   
  Ο Συντάκτης διάβαζε ΒΗΜΑ στο παρελθόν; | 18/10/2011 17:07
  Ηταν δηλαδή τόση η βιασύνη να δημοσιευτεί αυτό το τερατούργημα, που αφήσατε ακόμη και ορθογραφικά λάθη μέσα, κάτι που στο παρελθόν ουδέποτε θα συνέβαινε σε άρθρο του Βήματος. Όσον αφορά το περιεχόμενο, μίλησαν άλλοι πριν από μενα...
  Ελλην Πολίτης
  απάντηση291
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ... | 18/10/2011 16:42
  Όλα καλά, δεμένα, τεκμηριωμένα, διασταυρωμένα. Κάτι όμως δεν μου κολλάει. Δεν βλέπω πουθενά τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση250
   
   
  Θεληματικό πηγούνι είχε; | 18/10/2011 16:22
  Θερμά συγχαρητήρια στο Συντάκτη του άρθρου, εύχομαι και Όσκαρ σεναρίου στην επόμενη απονομή. Το ύφος είναι εμπλουτισμένο με έντονες λογοτεχνικές πινελιές. (Τι πινελιές βουρτσιές θα έλεγα). Υπάρχει ο από μηχανής θεός (Παπαρήγα) που φύλαξε την μία είσοδο της Βουλής. (Πετάμε και σπόντα προς τους αριστεριστές ότι το ΚΚΕ είναι συμβιβασμένο). Γράφουμε ότι το ΠΑΜΕ εμπόδισε τον «συνασπισμό» ακροαριστερών και παρακρατικών, άρα ακούγεται κι η λέξη «συνασπισμός» με τους συνειρμούς της. Έχει θεωρίες συνωμοσίας και παρασκήνιο. (Συγκυβερνάει με τον αδελφό του Νίκο). Έχει σεξ. Έχει ανατροπές. Έχει Αμερικάνους, Γερμανούς, Ρώσους, Κινέζους, τύφλα να ‘χει το 24. Αν είχε και τρέξιμο αυτοκινήτων θα γινόταν η τέλεια αμερικάνικη ταινία με όλα τα συστατικά στο φουλ. Θα μπορούσε - ας πούμε – ο Βενιζέλος να είχε πάει στο κτήριο που συνεδρίασαν τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του, ενώ οι σωματοφύλακές του θα σπινάρανε με τις μηχανές τους κάνοντας σούζες στις ευθείες και αγγίζοντας – όπως θα έγερναν - σχεδόν το έδαφος στις στροφές, ενώ οι λιγοστοί διαβάτες θα πεταγόντουσαν έντρομοι στις άκρες των πεζοδρομίων κι οι σειρήνες των περιπολικών θα προκαλούσαν πανικό στα σκυλιά που θα απομακρυνόντουσαν αλυχτώντας. Το κείμενο σας κε Παπαδόπουλε, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει στο μέσο πολίτη, είναι πλήρη σύγχυση και μια απορία. Γιατί γράφτηκε; Ποιος ο στόχος του; Και γιατί αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει σε πολιτικό κείμενο;
  ντ
  απάντηση421
   
   
  φωσκολιάδα | 18/10/2011 12:38
  προφανώς, ο συντάκτης του άρθρου πρέπει να γέλασε πολύ με αυτό που έγραψε, μαζί με αυτόν και όσοι εμπλέκονται στη δημοσίευσή του... αν κατάλαβε τι ακριβως περιγράφει, την ντροπή και τον αυτοεξευτελισμό που βγαίνει από αυτό. Έχετε ξεφύγει, κύριοι του Βήματος, και δεν είναι τυχαίο.
  σοφια αγγελου
  απάντηση430
   
   
  Ασυνάρτητη ανοησία | 18/10/2011 11:57
  αααααα........ δηλαδή οι παρακρατικοί της αστικής δημοκρατίας για καποιο λόγο ήθελαν να την καταλύσουν, να δαγκώσουν το χέρι που τους έτρεφε..... τι μαθαίνει κανείς...... η ασυναρτησία στο μεγαλείο της Ο σκοπός του "άρθρου" (λέμε τώρα) ποιος είναι; Να καταστήσει σαφές στους δικούς μας ότι το ΚΚΕ είναι.... κι αυτό δικό μας; Ή να μας πληρφορήσεις για μικροκομματικά κουτσομπολιά (του τύπου "τι λέει όταν ξυπνά κάθε Τετάρτη ο ΓΑΠ στος συνεργάτες του");
  ΓΥΠας
  απάντηση310
   
   
  Η Σμυρνιά | 18/10/2011 11:56
  Έχω ξεχάσει την πρώτη μου φορά!!! Πόρνη, δεν έγινε καμιά μετά την πρώτη φορά. Πόρνη είναι αυτή που επαναλαμβανόμενα συμβιβάζεται με το γεγονός ότι η ικανοποίηση των επιθυμιών των συνανθρώπων της είναι αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής. Στην ουσία της δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν τυπικό μονοθειστή πιστό που περιμένει την ανταμοιβή του για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο μονοπάτι του καλού. Το ''καλό'' με την πόρνη είναι πως οι υπηρεσίες της πληρώνονται cash. Αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να το ασπαστεί επισήμως καμία ορθόδοξη καπιταλίστρια δυτική πολίτης νεοφιλελεύθερη είτε σοσιαλίστρια, άσχετα με τ' ότι βέβαια όλες τρέχουν πίσω από αυτόν που διαθέτει ρευστό - ζεστό ...χρήμα και όχι ''φούσκες'' !!! ...υγ: δεν θα συμφωνήσω ούτε θα διαφωνήσω με αυτό το άρθρο. Πείτε μου όμως αν αυτό είναι δημοσιογραφική έρευνα και σε τι διαφέρει σας παρακαλώ από το ύφος ενός ανώνυμου blog του συρμού. Μπορεί κάτι να ξέρει ενδεχομένως ο ... ποιητής του, μπορεί επίσης να μην ξέρει την τύφλα του και πολύ απλά να κάνει προπαγάνδα. Τίποτα τεκμηριωμένο. Ιστορία βέβαια θα μου πείτε, είναι η εκ των υστέρων τεκμηρίωση που επιβάλλει ο ισχυρός. Και η αλήθεια έιναι ότι κανένας δεν παντρεύεται την πόρνη που λάτρεψε. Αυτό τουλάχιστον μια σωστή πόρνη είναι το πρώτο πρώτο που μαθαίνει.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση420
   
   
  Το "σαν πόρνες" σας μάρανε | 18/10/2011 00:43
  «Ηµασταν σαν τις πόρνες µετά την πρώτη τους φορά» ... το 'σαν' τι το θέλεις ... κατά τ' άλλα έτσι είναι πράγματι.
  RF
  απάντηση212
   
-