«Έπρεπε να βρεθεί ένα μέτρο μεγάλο, άμεσο, αναλογικό και δίκαιο με την μικρότερη υφεσιακή επιβάρυνση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλος αναφερθείς στο ειδικό «χαράτσι» επί της ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε ότι:

1. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι καθώς και οι οικογένειες με ανάπηρο θα μπουν θα επιβαρυνθούν με 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτως πού βρίσκεται το ακίνητο, εκτός εάν πρόκειται για ζώνη άνω των 3.000 ευρώ. Μάλιστα είπε ότι οι παραπάνω ευπαθείς κατηγορίες θα επισυνάπτουν την σχετική βεβαίωση που θα τεκμηριώνει την ιδιότητά τους αυτή στον σχετικό λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, από την καταβολή του ειδικού τέλους απαλλάσσονται μόνον οι λατρευτικοί χώροι, δηλαδή οι ναοί καθώς και τα κατηχητικά τα οποία στεγάζονται εντός τους.

3. Το ειδικό τέλος βαραίνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη και στην περίπτωση που το καταβάλλει μισθωτής, τότε το ποσόν συμψηφίζεται με μελλοντικά ή οφειλόμενα μισθώματα.

4. Για το 2011 η εισφορά θα εισπραχθεί σε δύο δόσεις, ενώ για το 2012 σε τέσσερις.

5. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξαιρεθούν όλα τα ξενοδοχεία από την επιβολή του ειδικού τέλους.

Αναφερθείς στα δυσβάσταχτα μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε και στο να επιβάλλονται φόροι μέσω της ΔΕΗ, όμως στην παρούσα φάση που βρίσκεται ο τόπος πρέπει να έχουμε αποτελέσματα». «Χρειάζεται μια επίθεση να φύγουμε μπροστά. Να κάνουμε ένα ΄΄ντου΄΄ για να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε», τόνισε. Μάλιστα δεν δίστασε να επιτεθεί κατά των ΜΜΕ τα οποία, όπως υποστήριξε, εκτελωνίζουν και διογκώνουν φήμες, διαρροές ή εκτιμήσεις από το εξωτερικό, οι οποίες «δεν βλέπουν με καμία συμπάθεια τον αγώνα που κάνει ο λαός».

Επίθεση κατά ΝΔ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την ότι η άρνησή της να συναινέσει στα μέτρα που λαμβάνονται δημιουργεί εικόνα αξιοπιστίας στο εξωτερικό και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τους επιτελείς του «αν πιστεύουν ότι θα έκαναν καλύτερη διαπραγμάτευση και θα έφερναν καλύτερα αποτελέσματα να το πουν στο λαό για να ξαναγνωριστούμε από την αρχή σε αυτή τη χώρα και να μην μιλάμε απρόσωπα και αόριστα». «Όποιος έχει να προτείνει άλλο ασφαλές σχέδιο για τον τόπο που δεν οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση και σε ευτελισμό εισοδημάτων και περιουσιών, ας έρθει να το πει», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.