Υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, καθώς και το θέμα των αναβολών, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
Μιλώντας την Τετάρτη στη ΝΕΤ, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, καθώς και το καθεστώς των αναβολών. Ανέφερε, επίσης, ότι ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έχει προβλήματα. Ωστόσο – όπως είπε – οι ανάλογες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.

«Θα ξαναδούμε όλα τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Τα παιδιά θα σπουδάσουν, αλλά θα τιμήσουν και την πατρίδα» τόνισε.

Ακόμη, επισήμανε ότι οι μισθοί των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνουν στο ειδικό μισθολόγιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θιγεί το πτητικό επίδομα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το χαρακτήρισε εθνική καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις στην ΕΕ που σπρώχνουν τις αδύναμες χώρες του νότου στην έξοδο.

Μίλησε ακόμη για δομικό και στρατηγικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό «και δεν μπορεί η Ένωση να αντέξει την πίεση των αγορών», ενώ ανέφερε πως «υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν τις στρατηγικές τους επιλογές στα μέλη της ΕΕ».

Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε πολιτικό χάος, και σημείωσε πως όποιος μιλά για εκλογές σήμερα απευθύνει έναν ανεύθυνο πολιτικό λόγο.

«Σπείραμε ανέμους, θερίζουμε θύελλες»

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, ο κ. Μπεγλίτης επισήμανε ότι «οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι από τη μήτρα του ΠΑΣΟΚ και αυτό πληρώνουμε τώρα».

«Πολλές φορές σπείραμε ανέμους και τώρα θερίζουμε θύελλες, όσον αφορά τη συμπεριφορά μας απέναντι σε ομοσπονδίες, όπως αυτή της ΔΕΗ», είπε και πρόσθεσε πως «το μεγάλο λάθος των πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης είναι ότι καλλιεργήσαμε μια κουλτούρα δικαιωμάτων χωρίς να υπενθυμίζουμε και τις υποχρεώσεις. Τώρα πρέπει να περάσουμε σε μια κοινωνία που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της και να πάψουμε να είμαστε μια κοινωνία δικαιωμάτων».