«Στον αέρα» βρίσκεται η θρυλούμενη συναίνεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω από τις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι βελτιώσεις στις οποίες προέβη η υπουργός Παιδείας κυρία Aννα Διαμαντοπούλου με την έναρξη της συζήτησης στην Βουλή του νομοσχεδίου για τη νέα δομή και λειτουργία των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν ικανοποίησαν την ΝΔ η οποία δια του εισηγητή της κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου δήλωσε ότι θα αναμένει μέχρι να γίνουν και άλλες βελτιώσεις με επίκεντρο τη ρύθμιση η οποία θεσπίζει την εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από το νεοεισαγόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος.

«Ελάτε να φτιάξουμε από κοινού έναν νόμο που θα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική, θα είναι εύρυθμος και λειτουργικός και δεν θα λειτουργεί συγκρουσιακά», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την υπουργό «να ακούσει τη φωνή της λογικής και ότι λένε οι πρυτάνεις». Μέχρι τότε «δεν θα σας πω τι θα κάνουμε», ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ. Σημειώνεται ότι ενστάσεις επί του θέματος έχουν διατυπώσει και βουλευτές της συμπολίτευσης μεταξύ των οποίων οι κκ. Σπ. Βούγιας και Κ. Καρτάλης, ενώ σφοδρά πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της Αριστεράς. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία δεν υπερψηφίστηκε αν και υποστηρίχθηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Eτσι, μόνον ο ΛΑΟΣ έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, η κυρία Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι μετά και τις παρεμβάσεις και συνθέσεις στις οποίες προέβη –εκτός από την εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων- διαμορφώνεται ένα πραγματικό πεδίο συνεννόησης, ενώ δήλωσε ότι «δεν θεωρώ πως σε αυτά τα δυο θέματα (την εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων) θα βασιστεί η συναίνεση».
Εξαπέλυσε δε επίθεση κατά όσων αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές λέγοντας: «Κατανοώ τη σύγκρουση γιατί το νομοσχέδιο είναι ανατρεπτικό. Ομως δεν μπορούμε να πάμε άλλο με μικρά βήματα. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις μεγάλες υγιείς δυνάμεις του ελληνικού πανεπιστημίου. Και οφείλουμε να πάρουμε το κόστος. Πρέπει να συγκρουσθούμε με τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος» τόνισε.
Η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «άθλια ψέματα» όσα λέγονται ή γράφονται κατά των δομικών αλλαγών που θεσπίζονται στην ανωτάτη εκπαίδευση, όπως ότι «ότι θα κλείσουν ιδρύματα, ότι δεν θα υπάρξει δημόσια χρηματοδότηση και συγγράμματα, ή ότι θα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες». «Δεν υπάρχουν αυτές οι ανοησίες μέσα στο νομοσχέδιο», είπε με έμφαση, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που προτείνουμε είναι αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες με επιτυχία προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες» και αποσαφήνισε ότι «μιλάμε για δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν μιλάμε για ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αλλά μιλάμε για δημόσιο και όχι κρατικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει σχέση με την κοινωνία και θα απολογείται στην κοινωνία».

Αναφερθείσα, εξάλλου, με τα μελανότερα χρώματα στο προηγούμενο μοντέλο οργάνωση και διοίκησης είπε ότι τώρα «χάνεται το μοντέλο συνδιοίκησης που είχε εξαιρετικά δραματικά αποτελέσματα και έκανε κυρίαρχες ακραίες μειοψηφίες που λειτουργούσαν με απειλητικό τρόπο και οδηγούσε σε φαινόμενα αναξιοκρατίας και ανομίας στα πανεπιστήμια».

Μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση κράτησε στα χέρια της μια… κούτα με τους ισχύοντες κανόνες οργάνωσης των πανεπιστημίων. «Ολα αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα», είπε για να περιγράψει το γραφειοκρατικό χάος που επικρατούσε. Ενώ έστειλε «μήνυμα» προς όσους αντιδρούν λέγοντας ότι «η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται «εν μέσω απειλών και αντεγκλήσεων ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι τα ιδρύματα θα κλείσουν».
«Οι πανεπιστημιακοί είναι δημόσιοι λειτουργοί και δεν αποφασίζουν αν θα τηρηθεί ή όχι ο νόμος», είπε. Μάλιστα δεν δίστασε να συγκρουστεί και με τους βουλευτές του ΚΚΕ κκ. Σπ. Χαλβατζή και Ν. Ζιώγα οι οποίοι δήλωσαν ότι το κόμμα τους θα παλέψει για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και αν ψηφιστεί να μην εφαρμοστεί στην πράξη. «Οι νόμοι εφαρμόζονται είτε αρέσει στο ΚΚΕ είτε δεν αρέσει», σχολίασε οργισμένη η κυρία Διαμαντοπούλου.
Οσον αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας απάντησε ότι το Σύνταγμα δεν είναι ένα στατικό μέγεθος αλλά λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις και το δημόσιο συμφέρον. «Δεν ερμηνεύεται προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων αλλά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η αδράνεια και η ατολμία μας οδηγούν σε καταστροφή».
Προς το βράδυ αναμένεται κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.