Με την μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή, θα έλθει προς ψήφιση ο κατάλογος με τους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου, η γνωστή «λίστα Πάγκαλου».

Όπως ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Πάγκαλος εισηγήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο «οι κατάλογοι που έχουν διαμορφωθεί με τους υπό κατάργηση φορείς να εισαχθούν αμέσως στη Βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και να ληφθεί η απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη λίστα αφορούσε στην κατάργηση, συγχώνευση και αναδιάρθρωση 75 φορέων του δημοσίου κατά την τριετία 2012 – 2015, με προσδοκώμενο όφελος 650 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ των επιχορηγήσεων κατά έτος τα οποία λαμβάνουν.

Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Πάγκαλος οι εργαζόμενοι που υπάγονται στους συγκεκριμένους φορείς δεν θα απολυθεί κανένας, αλλά θα αξιοποιηθούν ύστερα από αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές αν θα περιλαμβάνονται και οι 75 φορείς στην επίμαχη τροπολογία, για πολλούς εκ των οποίων εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πάντως ότι «αυτό δεν μας το επιβάλει κανείς, δεν είναι ένας έξωθεν αναγκασμός, αλλά είναι μια στοιχειώδης ενέργεια εκλογίκευσης της κατάστασης υπέρ του κράτους, υπέρ του πολίτη, υπέρ της Οικονομίας».