Ενώ απομένουν λίγα μόλις 24ωρα για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του (αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος) Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), έναντι του (κομουνιστικού) ΑΚΕΛ, σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέα (Άντρου) Κυπριανού.

Είπε ότι προτιμά έναν αριστερό Τουρκοκύπριο για Πρόεδρο, αντί για έναν Ελληνοκύπριο δεξιό, δήλωση που αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, ανεβάζοντας τους ήδη υψηλούς τόνους που επικράτησαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Το σύνολο των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ διαφώνησαν με τις τοποθετήσεις Κυπριανού, ο οποίος μετά τις πρώτες αντιδράσεις προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις, επιλέγοντας, όπως σημειώνουν οι κυπριακές εφημερίδες, να επιτεθεί μόνον στο ΔΗΣΥ.

Τα πολιτικά κόμματα στο μεταξύ εισήλθαν στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Μέσα από σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων στις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων στοχεύουν να εγείρουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων τους. Τα θέματα που κυριαρχούν είναι βεβαίως το κυπριακό, αλλά και η οικονομία.

Ψηφίζουν και 544 Τουρκοκύπριοι

Εκείνο που ίσως πιθανόν να αποτελεί έκπληξη για πολλούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ότι στις εκλογές της 22ας Μαΐου θα ψηφίσουν και 554… Τουρκοκύπριοι.

Συγκεκριμένα έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και 544 Τουρκοκύπριοι, οι οποίο όπως ανακοινώθηκε «πληρούν τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας και έχουν δικαίωμα ψήφου». Στα εκλογικά κέντρα, στα οποία θα κατανεμηθούν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς, θα αναρτηθεί αντίγραφο του ψηφοδελτίου, καθώς επίσης και οδηγίες στην τουρκική γλώσσα για τον τρόπο ψηφοφορίας.