ΔΥΟ ΓΙΑΦΚΕΣ, δύο γειτονιές και… ένα τρόλεϊ. Οταν το καλοκαίρι του 2002 ξεκίνησε η σύλληψη των μελών της 17Ν, κομβικό σημείο υπήρξε η ανεύρεση των δύο κρησφύγετων
και αποθηκευτικών χώρων της οργάνωσης, στην οδό Πάτμου 84 στα Πατήσια και στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι. Δύο σημεία πάνω σχεδόν στην παλαιά αφετηρία και στο παλαιό τέρμα, αντίστοιχα, του τρόλεϊ «Κολιάτσου- Παγκράτι», του σημερινού «11». Στα
δύο διαμερίσματα σήμερα η ζωή φαίνεται να έχει επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς. Οι γειτονιές όμως έχουν σημαδευθεί από την εμπειρία του «τρομοκράτη της διπλανής πόρτας», αλλά και από το κύλισμα του χρόνου και τα νέα ήθη που εισέρρευσαν σε αυτές.

Στη γωνία της Πάτμου με την οδό Σκιάθου, μόλις 50 μέτρα από την οδό Πατησίων και τη στάση του τρόλεϊ, βρίσκεται η πολυκατοικία με το νούμερο «84». Στο υπερυψωμένο, χωρίς μπαλκόνια, ισόγειο, όπου βρισκόταν η γιάφκα της 17Ν, οι γρίλιες είναι κατεβασμένες. Ως πριν από 20 ημέρες διέμενε εκεί μια οικογένεια ρουμάνων οικονομικών μεταναστών. Γονείς βιοπαλαιστές, με παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Η θέα του διαμερίσματος στον δρόμο και στον απέναντι τοίχο ορίζεται από ένα μεγάλο γκραφίτι: «Σε μισώ. Για πάντα». Οι λέξεις συνοδεύονται από μια μαύρη σε χρώμα καρδιά που σπάει σε κομμάτια. Το γεγονός ότι τα παιδιά μεγάλωναν και το διαμέρισμα δεν είχε ένα μπαλκόνι να παίξουν, φαίνεται να ώθησε τους γονείς να αναζητήσουν αλλού στέγη.

Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά του φεγγαριού. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, δικηγόρος το επάγγελμα, κ. Οδ. Παπαθανάσης υποστηρίζει ότι «η οικογένεια αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα και είχαν “φεσώσει” και εμένα και τη διαχειρίστρια. Χρωστούσαν πολλά ενοίκια και κοινόχρηστα». Στον δρόμο πάντως, αλλά και στην είσοδο της πολυκατοικίας, δεν έχουν μπει ακόμη τα ενοικιαστήρια. Την περασμένη εβδομάδα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες «φρεσκαρίσματος»- βάψιμο, επιδιόρθωση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Η ιστορία του διαμερίσματος δεν επηρεάζει την επιλογή των ενοικιαστών. «Ορισμένοι που είχαν προθυμοποιηθεί να το ενοικιάσουν, θυμούνταν αμυδρά την ιστορία, αλλά δεν τους ενοχλούσε ούτε τους επηρέαζε αρνητικά» τονίζει.

Πριν από την οικογένεια των Ρουμάνων και για μόλις δύο χρόνια διέμενε στο διαμέρισμα ένα νεαρό ζευγάρι ομοεθνών τους, που ήταν και οι πρώτοι ένοικοι ύστερα από την ανακάλυψη της γιάφκας. «Ως ζευγάρι παρουσιάστηκαν, αλλά οι ένοικοι άλλων διαμερισμάτων μού έλεγαν κατά καιρούς ότι έβλεπαν και άλλα άτομα να ανοίγουν την πόρτα του διαμερίσματος. Ποτέ δεν ξέρεις με αυτούς. Ενας παρουσιάζεται ως ενοικιαστής και δέκα μένουν μέσα» καταλήγει ο κ. Παπαθανάσης. Το διαμέρισμα των περίπου 55 τ.μ. περιμένει τώρα τους νέους νοικάρηδες που θα μπορούν να καταβάλλουν το μίσθωμα των 300 ευρώ- χαμηλό, αν σκεφθεί κανείς την… ιστορική του αξία.

Από τη λαϊκή στην… πορνεία
Κάθε Τετάρτη πρωί μπροστά από την πολυκατοικία και κατά μήκος ολόκληρης της οδού Πάτμου στήνουν τους πάγκους τους έμποροι, παραγωγοί και μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς. Ο δρόμος αποκτά μεγάλη κίνηση. Ελληνες και οικονομικοί μετανάστες από τη Ρουμανία, την Αλβανία, το Μπανγκλαντές και τη Νιγηρία αγοράζουν λαχανικά, ψάρια, ρούχα και μικροσυσκευές. Τη νύχτα η εικόνα της Πάτμου, από τη Σκιάθου ως την Ουίλιαμ Κινγκ, αλλάζει. Γυναίκες από τη Σομαλία και τη Νιγηρία εκδίδονται για λίγα ευρώ, την ώρα που οι προαγωγοί, έλληνες και αλλοδαποί, τσακώνονται για τα καλύτερα «πόστα», τις ομορφότερες και αποδοτικότερες πόρνες και τις αμοιβές τους. Τα μαχαιρώματα δεν λείπουν, όπως και οι ληστείες.

«Αδειασαν» οι ελπίδες
Το διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως 73 βρίσκεται στη διασταύρωση με την οδό Φρύνης. Η γειτονιά, που άλλοτε οριοθετούσε ορισμένους από τους πιο εμπορικούς δρόμους του Παγκρατίου, είναι τώρα μάρτυρας του αδειάσματος βιτρινών και ελπίδων. Τα «λουκέτα» αποτελούν καθημερινότητα. Το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου πάντως, στο διάστημα των οκτώ ετών που έχουν μεσολαβήσει, έχει και αυτό ενοικιαστεί διαδοχικά σε ένα ζευγάρι και σε μια οικογένεια.