Oταν τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής διάβαιναν χθες την πύλη των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα για να προσφέρουν πασχαλινά δώρα στους ανήλικους υποδίκους και καταδίκους, ουδείς από τους πέντε βουλευτές φανταζόταν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Και το σημαντικότερο, κανένας από τους κκ. Β. Οικονόμου, Σ. Εμινίδη (ΠαΣοΚ) και Ι. Γκιόκα (ΚΚΕ) και τις κυρίες Ευγενία Τζουμάνη (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ) δεν γνώριζε ότι θα ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με προφυλακισμένο ανήλικο κατηγορούμενο για τρομοκρατικές ενέργειες, και συγκεκριμένα για το ότι είναι μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Πώς να τον αναγνωρίσουν άλλωστε, αφού κανένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν τους προειδοποίησε και το μόνο που είδαν οι βουλευτές στις φυλακές του Αυλώνα ήταν κάτι νεαρούς, στην πλειονότητά τους, όπως έλεγαν αργότερα, «σαν τα υπόλοιπα παιδιά που βλέπουμε σε σχολεία και σε δρόμους» . Και όμως, ο συγκεκριμένος υπόδικος επεδίωξε να πλησιάσει πρώτος αυτός τους βουλευτές, χωρίς οι τελευταίοι να τον γνωρίζουν. Ηταν η στιγμή που οι βουλευτές άνοιξαν τον σάκο και άρχισαν να μοιράζουν τα δώρα τους, όλα αγορασμένα από το Ταμείο της Βουλής. Και τι δώρα: μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και… τηλεκάρτες. «Αυτά μάς ζήτησαν, αυτά τούς πήραμε» έλεγε αργότερα ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, βουλευτής του ΠαΣοΚ στο Υπόλοιπο Αττικής κ. Οικονόμου.

Κάποια στιγμή ένας νεαρός πλησίασε την ομάδα των βουλευτών στο προαύλιο της φυλακής και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

– Τι κάνετε εδώ; Μοιράζετε δώρα; Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Οι βουλευτές δεν έδωσαν σημασία στα λόγια του νεαρού, δεν τον αναγνώρισαν και τον ρώτησαν αν χρειάζεται κάτι, κάποια βοήθεια.

– Δεν χρειάζομαι καμία βοήθεια.Φυλακή είναι εδώ.Δεν το καταλάβατε; Οι φυλακές θέλουν γκρέμισμα… απάντησε εκείνος με ειρωνικό ύφος.

Οι βουλευτές τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει και τον ρώτησαν γιατί είναι στη φυλακή.

Για τρομοκρατία. Το σύστημα λέει ότι είμαι ένοχος. Εγώ πιστεύω ότι το σύστημα δεν λέει την αλήθεια τους είπε εκείνος και τους αποκάλυψε για ποιον λόγο και σε ποια ομάδα κατηγορείται ότι ανήκε. Οι πέντε βουλευτές έκαναν τότε στροφή και θέλησαν να απομακρυνθούν. Ο κ. Οικονόμου τού είπε: «Καλά ξεμπερδέματα, τότε, με το σύστημα» . Ο νεαρός δεν άφησε ούτε αυτό να πέσει κάτω: «Καλά ξεμπερδέματα εσείς, που είστε βουλευτές» τους είπε χαμογελώντας και επανέλαβε ότι «οι φυλακές θέλουν γκρέμισμα».

Λίγα λεπτά αργότερα τους πλησίασε άλλος νεαρός, 20 ετών, όπως τους συστήθηκε. Αυτός είχε άλλο παράπονο. Είναι τούρκος υπήκοος, σπουδάζει στη Β΄ Δημοτικού της Σχολής των Φυλακών και συνελήφθη με την κατηγορία της μεταφοράς στο Αιγαίο οικονομικών μεταναστών. Το παράπονό του δεν ήταν γιατί συνελήφθη, αλλά επειδή βρίσκεται στον ίδιο χώρο με κάποιον άλλο νεαρό, ο οποίος καταδικάστηκε για τον φόνο της κοπέλας του σε μπαρ της Κορίνθου: «Εγώ τουλάχιστον προσπάθησα να σώσω ανθρώπους από τη θάλασσα, αυτός σκότωσε, γιατί να είμαστε στον ίδιο χώρο;» παραπονέθηκε με σπαστά ελληνικά. Στις φυλακές βρίσκονται 350 τρόφιμοι ανήλικοι, από τους οποίους μόνον οι 70 είναι Ελληνες. Οι περισσότεροι, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, λαθραία είσοδο στη χώρα, διακίνηση λαθρομεταναστών, φοιτούν όλοι στο σχολείο των φυλακών.