Χωρίς την παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος οριστικά εγκαταλείπει την παράταξή του στις 7 Νοεμβρίου, θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος. Ο κ. Καραμανλής θα αποχαιρετίσει τους οπαδούς του με ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την πρώτη ημέρα εργασιών του εκτάκτου συνεδρίου, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, αλλά από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, του οποίου το μέγεθος δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Εφόσον κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, τότε η διαδικασία θα επαναληφθεί, ή την επόμενη ημέρα ή το αργότερο σε μία εβδομάδα, έτσι ώστε ο νέος αρχηγός να είναι παρών στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου συνήλθε για πρώτη φορά χθες χωρίς την παρουσία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που παραιτήθηκε από τη σύνθεσή της επειδή θα είναι υποψήφια, αλλά και χωρίς την παρουσία του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Η πρώτη αυτή συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν κατόρθωσε να καταλήξει στη διαδικασία εκλογής που θα ακολουθηθεί και αρκέστηκε στο «κοσκίνισμα» των συνέδρων για να αποκλειστούν όσοι έχουν προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ. Η Οργανωτική Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα, αλλά αυτή τη φορά ζήτησε να παραστούν και όσοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση να είναι υποψήφιοι για να καταλήξουν σε μια κοινώς αποδεκτή διαδικασία.

Η διαδικασία που προτείνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έθεσε και πρώτος το ζήτημα του ανοιχτού συνεδρίου, είναι να αρχίσει κανονικά το συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου με ομιλία του κ. Καραμανλή και των υποψήφιων αρχηγών και να διεξαχθεί την επόμενη ημέρα ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας, τόσο στο ΣΕΦ όσο και σε όλες τις κομματικές οργανώσεις της χώρας. Αν δεν εκλεγεί αρχηγός από την πρώτη ψηφοφορία, ορίστηκε να επαναληφθεί έπειτα από μία εβδομάδα. Η Οργανωτική Επιτροπή, από την άλλη πλευρά, έχει αποφασίσει διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος (έπειτα και από τα χιλιάδες μηνύματα και e-mail που έχουν φθάσει στη Ρηγίλλης), κρατώντας όμως επιφυλάξεις για μια εντελώς ανοιχτή διαδικασία, επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί με ασφάλεια η συμμετοχή μελών«μαϊμού» ή «αλεξιπτωτιστών» που θα αλλοίωναν το αποτέλεσμα.

Φαίνεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε θα κατατεθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες και θα αρχίσει και η «κατάταξη» των υψηλόβαθμων στελεχών στο πλάι τους.

Μ ετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Δ. Σιούφας έκανε λόγο για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απορρίπτει την απολύτως ανοιχτή διαδικασία της εκλογής από κάθε μέλος του κόμματος. «Η επιτροπή εξέτασε όλα τα θέματα, ακόμη και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού εκείνων που θα συμμετάσχουν στην ανάδειξη του αρχηγού» τόνισε και κάλεσε να είναι παρόντες «οι ενδιαφερθέντες να διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου». «Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξη και τη χώρα. Η διαδικασία και το συνέδριο έχουν καθήκον και μέλημα τη διασφάλιση της ενότητας της παράταξης. Η ενασχόληση με το συνέδριο δεν επηρεάζει την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι΄ αυτό και θα υπάρχουν παρεμβάσεις για τη δράση της κυβέρνησης. Το οφείλουμε ως καθήκον στη χώρα αλλά και στα εκατομμύρια των πολιτών που μας ψήφισαν» κατέληξε ο κ. Σιούφας.