Η ισραηλινή πρεσβεία χαρακτήρισε την αποστολή του σκάφους «Αρίων» επικοινωνιακό τρικ, καθώς όπως τόνισε δεν χρησιμοποίησε τις επίσημες διόδους για να μεταφέρει την ανθρωπιστικής βοήθεια, αλλά προσπάθησε να εισέλθει σε εμπόλεμη ζώνη. Ηθικός ο χαρακτήρας της αποστολής, απαντούν τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας, τα επίσημα περάσματα ήταν ανοιχτά για ανθρωπιστική βοήθεια από την πρώτη μέρα.

«Εάν τα μέλη των αποστολών στα πλοία ενδιαφέρονταν πραγματικά να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα μπορούσαν εύκολα να το πράξουν μέσω των επίσημων διόδων. Όμως αυτός δεν ήταν ο στόχος τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προσθέτει ότι πριν την έναρξη της αποστολής, το Ισραήλ ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και την ελληνική πρεσβεία και τους ενημέρωση ότι το πλοίο της «Ελεύθερης Γάζας» προτίθεται να εισέλθει σε εμπόλεμη ζώνη.

«Είναι σαφές ότι μια αποστολή που προσπαθεί να εισέλθει σε εμπόλεμη ζώνη, μέλη της οποίας στο παρελθόν έχουν συναντηθεί με τους ηγέτης της Χαμάς, και που ενώ εύκολα θα μπορούσαν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω επίσημων καναλιών επιλέγουν να μην το πράξουν, δε συμμετέχουν σε ανθρωπιστική αποστολή αλλά σε ένα επικοινωνιακό τρικ που στόχο έχει να τραβήξει τα φώτα των ΜΜΕ, να προκαλέσει το Ισραήλ και να πλήξει την εικόνα του».

Η ισραηλινή πρεσβεία, μάλιστα, κάνει έκκληση σε όλα τα μέρη που θέλουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να χρησιμοποιούν τις επίσημες διόδους.

«Ηθική η αποστολή»

Από την πλευρά τους, τα μέλη της ελληνικής αποστολής κατηγορούν το Ισραήλ για «κυνισμό στην από νομικής και επιστημονικής πλευράς πειρατεία κατά του σκάφους «Αρίων» στα διεθνή χωρικά ύδατα», με συνέντευξη τύπου που έδωσαν.

«Το χρέος μας είναι πολύ μεγαλύτερο από την ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι χρέος όλων μας να καταδείξουμε το έγκλημα του Ισραήλ και τη γενοκτονία στη Γάζα», τόνισε το μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα, Νίκος Γιαννόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας χαρακτήρισε ως «νεοναζιστική βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους» τις εχθροπραξίες στη Γάζα, κατάσταση για την οποία «δεν μπορούν να μείνουν στο απυρόβλητο η Ελλάδα, η Ευρώπη και οι διεθνείς οργανισμοί».

«Ο ηθικός χαρακτήρας της αποστολής του σκάφους Αρίων επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά», είπε ο κ. Δρίτσας και επισήμανε ότι «τόσο οι ελληνικές, όσο και οι κυπριακές λιμενικές και διπλωματικές υπηρεσίες, ήταν σε εγρήγορση στην όλη επιχείρηση μολονότι δεν στάθηκαν ικανές να μετριάσουν τη στάση του Ισραήλ».

«Στάση άκρως επιθετική η οποία είχε στόχο να καταστήσει σαφές ότι η απειλή της επίθεσης σε αυτές τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι έντονη και ξεκάθαρη γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσουν», χαρακτήρισε τη στάση του Ισραήλ ο Βαγγέλης Πισσίας, επίσης μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στην αποστολή, και τόνισε ότι «πρέπει να ανοίξουν περισσότερο αυτές οι μορφές δράσης με αποφασισμένους ανθρώπους σε ένα πλατύ κίνημα, διότι αυτό χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι».

Στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα, εξάλλου, βρίσκονται από την Πέμπτη το πρωί με σκοπό να μπουν στο νότιο μέρος στη Λωρίδα της Γάζας, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αλληλεγγύης, συνολικά 32 άτομα με επικεφαλής πέντε βουλευτές, τους Σ. Σακοράφα, Μ. Τιμοσίδη και Θ. Δραγόνα του ΠΑΣΟΚ και Γ. Μπανιά και Τ. Κουράκη του ΣΥΡΙΖΑ.