Εταιρείες, οικόπεδα, ακίνητα και ιδρύματα ων ουκ έστιν αριθμός διαθέτει ο ηγούμενος Εφραίμ και στην Κύπρο, όπου επεκτείνεται η έρευνα για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τις επενδύσεις των μοναχών της Μονής Βατοπαιδίου. Ολα θα εξαρτηθούν από την απάντηση της ελληνικής πλευράς στο αίτημα της κυπριακής Αρχής για την καταπολέμηση της συγκάλυψης παράνομων ενεργειών, της επονομαζομένης συντομογραφικώς ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης), προκειμένου να φωτιστεί η «σκοτεινή» πλευρά των συναλλαγών, που είχαν κατά κύριο λόγο ως συμμέτοχες τις offshore εταιρείες Rassadel και Μadeus. Στη δεύτερη αναφέρθηκε εκτενώς ο μοναχός- οικονομικός διαχειριστής της μονής κ. Ευδόκιμος καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι η υπεράκτια εταιρεία διαχειριζόταν χαρτοφυλάκιο μετοχών το οποίο αποτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο των κυπρίων «αδιάφθορων» μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε κυπριακές τράπεζες, η ακίνητη περιουσία της μονής στη Μεγαλόνησο, αλλά και οι τροχιές που διέγραψαν εκατομμύρια ευρώ με προέλευση τα κεφάλαια και τα χαρτοφυλάκια της μονής και άγνωστη μέχρι στιγμής κατάληξη. Ηδη πάντως το κλίμα για τον ηγούμενο κ. Εφραίμ και πολλούς μοναχούς οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Κύπρο είναι πολύ βαρύ στο νησί.

Πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος έκανε λόγο για «κοντραμπάντο» στις ανταλλαγές δημόσιας γης με τη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας και επενδύσεις που «ξεπέρασαν το κανονικό πλαίσιο», ενώ στο νησί της Αφροδίτης είναι κοινό μυστικό η… άβυσσος που χωρίζει τον κ. Εφραίμ και τον κ. Χρυσόστομο, η οποία χρονολογείται από την εποχή εκδίωξης του πρώτου από τον δεύτερο από τη Μητρόπολη της Πάφου. Η διαμάχη κορυφώθηκε όταν στις εκλογές για την πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου του 2006 ο ηγούμενος Εφραίμ και ο οικονομικός διαχειριστής των συμφερόντων της Μονής Βατοπαιδίου κ. Αθως Κοιρανίδης, ο οποίος έχει τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση όλων των εταιρειών της μονής με έδρα το νησί, είχαν ταχθεί εναντίον του νυν Αρχιεπισκόπου υποστηρίζοντας την εκλογή του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου .

Η Μονή Βατοπαιδίου δραστηριοποιείται στο νησί κυρίως μέσω του ιδρύματος που έχει ιδρύσει από το 2000, αλλά στη συνείδηση όσων ήλθαν σε συναλλαγή με τον κ. Κοιρανίδη ταυτίζεται απολύτως, κατά πρώτο λόγο, με την εταιρεία Rassadel Corporation Ltd. Το ίδρυμα, με την επωνυμία «Μετόχιον Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου», συνεστήθη το 2000 και διευθύνεται από διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Κοιρανίδης ως πρόεδρος, ενώ τον ρόλο του επιτίμου προέδρου κατέχει, με δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις, ο ίδιος ο κ. Εφραίμ. Στην ιδιοκτησία του ιδρύματος καταγράφονται από την υπηρεσία κτηματολογίου της Μεγαλονήσου ακίνητα και κτήματα στη Λεμεσό, στην Πάφο, στη Γερμασόγεια και στο Μάμμαρι, που προέρχονται κυρίως από δωρεές και κληρονομιές Κυπρίων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη μοναστική αδελφότητα του Βατοπαιδίου.

Η Rassadel αποτελεί την εταιρεία επενδύσεων που διατηρεί ο κ. Κοιρανίδης στη Λευκωσία, με έδρα το δικηγορικό γραφείο των παιδιών τού πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Κοιρανίδης, ο οποίος αύριο καλείται να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εμφανίζεται ως μοναδικός μέτοχος και διευθυντής συνάμα της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός σύμβουλος της μονής είναι εκ των ιδρυτικών μελών και της κατασκευαστικής εταιρείας Ανθεμιάς ΑΕμετέχει σε αυτήν και ο εκ Κοζάνης κατασκευαστής κ. Αθ.Πάπιστας -, η οποία είχε αναλάβει την ανέγερση των πολυτελών κατοικιών στη Μίκρα και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν σύμβουλος επενδύσεων και στην αγοράστρια εταιρεία του ολυμπιακού ακινήτου Νoliden, η οποία έχει και αυτή έδρα της τη Λευκωσία.

Στην Κύπρο πάντως αίσθηση έχει προκαλέσει η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των άλλοτε «συμμάχων» ιερωμένων Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου και ηγουμένου κ. Εφραίμ αναφορικά με το ζήτημα της «δωρεάς» εκατομμυρίων ευρώ από τη Μονή Βατοπαιδίου για την αποπεράτωση στέγης απόρων και αναπήρων ηλικιωμένων στη Λεμεσό. Ο κ. Εφραίμ ισχυρίζεται ότι η δωρεά αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μητροπολίτης Λεμεσού διαψεύδει ότι έλαβε τέτοια χορηγία από τους βατοπαιδινούς μοναχούς.