* Από πού πηγάζουν η απογοήτευση και η πικρία που τον κατέχουν το τελευταίο διάστημα





Σε μια λογική κλιμακούμενης διαφοροποίησης από τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και τις επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη εισήλθε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος, χωρίς ωστόσο να αναιρεί τη συνολική στήριξή του προς την κυβέρνηση και κυρίως χωρίς να επιδιώκει, εκατό ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, να ενεργοποιήσει και πάλι την περιβόητη «ομάδα» του. Τι να την κάνει άλλωστε, όπως εκμυστηρεύθηκε πρόσφατα στους στενούς συνεργάτες του, τη στιγμή που ο «υπαρχηγός» της κ. Αντ. Κοτσακάς δεν εξελέγη βουλευτής και ορισμένοι εκπρόσωποι του θεωρούμενου «σκληρού πυρήνα των εκσυγχρονιστών», όπως ο κ. Χρ. Σμυρλής, άρχισαν την κριτική τους στις επιλογές του κ. Σημίτη. «Παραδώσαμε την Ολυμπιάδα στους δεξιούς» είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αμέσως μετά την πρωθυπουργική απόφαση για την τοποθέτηση της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου επικεφαλής τού «2004».



Οσοι συνομίλησαν τις τελευταίες ημέρες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας διαπίστωσαν ότι διακατέχεται από πικρία και απογοήτευση. Πικρία γιατί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη βάλλουν εναντίον του, όπως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, που τον κατηγόρησε ως «κοντόφθαλμο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», και απογοήτευση γιατί εκατό ημέρες μετά τις εκλογές το ΠαΣοΚ δεν υλοποίησε σχεδόν καμιά από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε. Ούτε καν αυτό το περίφημο δεκαχίλιαρο δόθηκε ακόμη, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο κ. Σημίτης.


Βασικός άξονας της πολιτικής του κ. Τσοχατζόπουλου αυτή την περίοδο είναι η πιστή εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠαΣοΚ και σ’ αυτόν τον τομέα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να σταματήσει πιθανή διαρροή παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος προς τη Δεξιά. Αυτή ακριβώς η διαρροή ψηφοφόρων προς τη Δεξιά είναι ένα από τα θέματα που προβληματίζουν τον κ. Τσοχατζόπουλο, αφού συνεχώς διαπιστώνει προσπάθειες υπουργών για «κεντροδεξιά διείσδυση» αντί να υπάρξει ένταση της κυβερνητικής πολιτικής για κοινωνικό κράτος και για τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος των εργαζομένων.


*Τα σημεία τριβής


Το μέτωπο, π.χ., των εργασιακών σχέσεων, που αιφνιδιαστικά και κάπως «βιαστικά» άνοιξε η κυβέρνηση, δεν περιλαμβανόταν στις προεκλογικές υποσχέσεις. Ισως και αυτός να ήταν ο λόγος που ο κ. Τσοχατζόπουλος κράτησε αποστάσεις κατά τη συζήτησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή, κλίνοντας περισσότερο προς τις θέσεις της ΓΣΕΕ για την καθιέρωση του 35ώρου παρά προς τις κυβερνητικές εξαγγελίες.


Κατά τον υπουργό Αμυνας, η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μοιράζοντας απλώς την ίδια εργασία σε πιο πολλούς ανθρώπους. Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση και την εντατικοποίηση της παραγωγής, η οποία εν συνεχεία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Στην αντίληψή του αυτή βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο, την κυρία Βάσω Παπανδρέου.


*Σύγκλιση στρατοπέδων


Το «φλερτ» ανάμεσα στους Ακη και Βάσω ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο, με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν και με την ταύτιση θέσεων σε μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις, κυρίως οικονομικού περιεχομένου. Ορισμένα στελέχη της «ομάδας Ακη», όπως ο κ. Χ. Τσιόκας, συνεργάστηκαν εν πλήρει αρμονία με την υπουργό Ανάπτυξης κυρίως σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε πολλοί νόμιζαν ότι ο κ. Τσιόκας εγκατέλειψε την «ομάδα Ακη» και πέρασε στο «στρατόπεδο της Βάσως». Ακόμη και οι αντιρρήσεις που εξέφρασαν Ακης και Βάσω για τα εργασιακά ήταν σχεδόν πανομοιότυπες παρά το γεγονός ότι η κυρία Παπανδρέου προτίμησε να κρατήσει τις αποστάσεις της με ηπιότερο τρόπο απ’ ό,τι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.


Είναι αλήθεια ότι πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ θεωρούν πως η θητεία του κ. Τσοχατζόπουλου στο κατ’ εξοχήν πολιτικά άφθαρτο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ολοκληρώνεται με τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι επίκειται αποχώρησή του από το υπουργείο, αφού έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ολοκληρώσουν όλα τα εκκρεμή θέματα (αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετατροπή τους σε επαγγελματικό στρατό, σταδιακή μείωση της θητείας και εξοπλισμοί) ως το τέλος του 2000 ώστε να κλείσει ένας σημαντικός κύκλος στο υπουργείο αυτό.


*Η μάχη των κονδυλίων


Και όμως η επιδίωξή του αυτή, να κλείσει δηλαδή ως το τέλος του έτους όλα τα θέματα που εκκρεμούν, συναντά δυσκολίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, π.χ., δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να καταβάλει 1 δισ. δρχ. μηνιαίως για τα λειτουργικά έξοδα της ελληνικής δύναμης στην KFOR και φόρτωσε όλο αυτό το κονδύλι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ή, ακόμη, ο υπουργός δεν μπορεί να καταλάβει γιατί σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αρνούνται να εγκρίνουν στο σύνολό του το εξοπλιστικό πρόγραμμα και ζητούν από αυτόν να το μειώσει ώστε να μην ξεπεράσει το 2% επί του ΑΕΠ. «Τόσα χρόνια συμπίεζα το πρόγραμμα ώστε να μην ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ για να βοηθήσω στην προσπάθεια της σύγκλισης και τώρα που μπήκαμε στην ΟΝΕ και τα εξοπλιστικά προγράμματα ωριμάζουν, να κόβουν κονδύλια;» λέει με πικρία στους συνεργάτες του, τονίζοντας παράλληλα ότι ο μοναδικός τρόπος αναχαίτισης της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας είναι «οι ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική».


*Η εξωτερική πολιτική


Εξωτερική πολιτική, άλλη μία πικρία του κ. Τσοχατζόπουλου. Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ήλθε δημόσια σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, αισθάνεται απογοητευμένος από την πολιτική που ακολουθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάποιες πληροφορίες που φρόντισαν ορισμένοι καλοθελητές να του μεταφέρουν, πως δήθεν «ο Γιωργάκης θεωρεί ότι δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ακολουθεί συνεχώς μια ρηχή, άνευ ορατού στόχου πολιτική», μάλλον δεν τον ενόχλησαν, όσο τον ενόχλησε η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών για προσέγγιση με την Αγκυρα τη στιγμή που οι Τούρκοι δεν έκαναν την παραμικρή υποχώρηση σε έναν ευρύ κύκλο θεμάτων.


Αντιθέτως, συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και στην Κύπρο: «Αφού η ειρήνη ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί, τι είδους μέτρα εμπιστοσύνης μπορούμε να συζητήσουμε με την Αγκυρα; Γιατί να δεχτούμε τη συγκρότηση μιας διπλωματικοστρατιωτικής επιτροπής που θα τα εξετάσει, τη στιγμή που οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών συνεχίζονται;» αναρωτιέται συχνά ο υπουργός Αμυνας, για να προσθέσει: «Η ειρήνη διασφαλίζεται μόνο με ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις. Μόνο όταν ο όποιος επιβουλέας συνειδητοποιήσει ότι οι συνέπειες και οι ζημιές που θα υποστεί από μια ενέργεια εναντίον μας θα είναι μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα στιγμιαία οφέλη, τότε μόνον επιδιώκει και αυτός την ειρήνη».


Κομματική απουσία


Πριν απο λίγες ημέρες ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν προσήλθε στη συνεδρίαση των θεματικών κομματικών οργανώσεων του ΠαΣοΚ που έγινε στη «Μεγάλη Βρεταννία» υποστηρίζοντας ότι είχε «υπηρεσιακό κώλυμα». Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος προτιμά να παραμένει αποστασιοποιημένος και από τα κομματικά δρώμενα, αφού ποτέ ο ίδιος δεν είχε συναινέσει στη δημιουργία και κυρίως στη χρησιμότητα αυτών των οργανώσεων. Αντ’ αυτών προτιμά την απευθείας επαφή του με τις κομματικές οργανώσεις, όπου εκεί μπορεί να πει και μερικά πράγματα που δεν μπορεί να τα πει στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στην Κυβερνητική Επιτροπή.