Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει σε κατάσταση σταθεροποίησης και να ετοιμάζεται για μια νέα πορεία ανάπτυξης, αφετηρία της οποίας θα είναι η επιστροφή στις αγορές. H εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει βελτίωση της θέσης της χώρας σε πολλαπλά επίπεδα, όπως ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της ανεργίας και προσέλκυση επενδύσεων.
Η φαρμακοβιομηχανία στέκεται διαρκώς στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, παρά τις προκλήσεις και τους αιφνιδιασμούς. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, θα παραμείνει αναμφίβολα αρωγός, διαθέτοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, επενδύοντας σε Ερευνα και Ανάπτυξη μέσω των κλινικών μελετών. Με αφορμή το ορόσημο της εξόδου και σε ένα πιο προβλέψιμο λειτουργικό πλαίσιο, είναι τώρα ευκαιρία για την πολιτεία να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής και θα οδηγήσουν σε πιο βιώσιμες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Η Novartis είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε μέσο σε αυτή την προσπάθεια. Με κύκλο εργασιών περίπου 315 εκατ. ευρώ το 2017 και 470 άτομα προσωπικό, δραστηριοποιούμαστε στη χώρα εδώ και 21 χρόνια, διαθέτοντας περισσότερα από 50 καινοτόμα σκευάσματα, που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο, με καλύτερη ποιότητα ζωής. Το 2017 η εταιρία μας διεξήγαγε τοπικά 93 κλινικές μελέτες, ενώ οι επενδύσεις μόνο κατά το συγκεκριμένο έτος για έρευνα και ανάπτυξη ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει επενδύσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. (Στοιχεία κοινωνικού απολογισμού 2013-2015.)
Η παρακαταθήκη μας σε επίπεδο υποστήριξης των ασθενών και ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων μάς δεσμεύει να συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Οι δύο βασικοί πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους η εταιρεία τροχοδρομεί τις ενέργειές της είναι η διεύρυνση της πρόσβασης στην Υγεία και η υπεύθυνη δραστηριότητα, διαθέτοντας το προηγούμενο έτος 2 εκατ. ευρώ σε προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η Novartis εστιάζει στον τομέα της πρόληψης, υλοποιώντας σειρά ενεργειών όπως εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για σημαντικά νοσήματα και τα δικαιώματα των ασθενών καθώς και προληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους, υπό την αιγίδα κορυφαίων επιστημονικών εταιρειών.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι «Μετρήσεις Ζωής», πρόγραμμα που προσέφερε περίπου 20.000 δωρεάν εξετάσεις σε πολίτες με δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας σε 15 περιοχές της χώρας. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, στηρίζοντας με συνέπεια περισσότερες από 25 ενώσεις ασθενών, ειδικά προγράμματα υποστήριξης για χρόνιες παθήσεις, και διαθέτει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων δωρεάν. Σεβόμενη το περιβάλλον στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης πράττει για τον περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης, μείωσης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμού κατανάλωσης φυσικών πόρων. Η προαγωγή της ιδέας του εθελοντισμού συγκαταλέγεται στις προτεραιότητές της και γι’ αυτό προσφέρει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ευκαιρίες στους εργαζομένους για έμπρακτη κοινωνική συνεισφορά. Κάθε χρόνο οι περίπου 500 εργαζόμενοι του ομίλου αφιερώνουν την επέτειο ίδρυσης της εταιρείας σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Τέλος, στηρίζουμε έμπρακτα το φιλανθρωπικό έργο ΜΚΟ, σωματείων και δομών, και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε ακριτικά σχολεία που παρουσιάζουν έλλειμμα υποδομών.
Θα έλεγα λοιπόν ότι το ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας επισφραγίζει τη θέση μας ως κοινωνικού εταίρου που πρωτοστατεί τόσο στις εξελίξεις του κλάδου όσο και στην ανοικοδόμηση της χώρας. Με επίκεντρο τους ασθενείς και πίστη σε ένα καλύτερο αύριο, θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε αξία στην κοινωνία και να εργαζόμαστε με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Η κυρία Susanne Kohout είναι Country President and Managing Director της Novartis Hellas.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ