Αυτό το στυλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολλούς γαλάζιους, ακόμη και στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως λένε κυρίως οι γαλάζιοι, «άλλο είναι να μη φοράς γραβάτα κι άλλο να θυμάσαι τα χρόνια του 15μελούς και των καταλήψεων». Μάλιστα, ένας αγγλομαθής πολιτικός που έχει διαβάσει πολλή βρετανική λογοτεχνία ανέφερε: «Ο συγγραφέας Σάμιουελ Μπάτλερ είχε γράψει ότι τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της άγνοιας είναι ματαιοδοξία, υπεροψία και αλαζονεία».
nnn
Το σκηνικό ακραίας πόλωσης που επεδίωξε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η ειρωνική διάθεση και η καταφυγή σε αναμασημένες καταγγελίες έχουν ενοχλήσει πολλούς εντός ή εκτός Βουλής που έλεγαν: «Δεν μπορεί να βρίσκεται η οικονομία στην κόψη του ξυραφιού και ο Πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει τα ίδια για τις offshore, τη Μαρέβα, το ντόπιο κεφάλαιο, το κατεστημένο και τα διαπλεκόμενα».

Αλαβάνος στηρίζει… Μαρέβα
Σας έχω νέα από τα κόμματα της… ορίτζιναλ Αριστεράς, δηλαδή της Αριστεράς που είναι αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ (που μεταλλάσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) και δεν έχει καμία πλέον σχέση μαζί του. Σας πληροφορώ ότι εντός του Ιουνίου, όπως με βεβαιώνει ο Αλέκος Αλαβάνος, αρχίζουν οι διεργασίες για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων που (προσέξτε έκφραση) «υπερβαίνουν την Αριστερά». Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή μάλλον, όπως είπε, «δεν μου επιτρέπουν να πω περισσότερα». Είπε όμως για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Με αιφνιδίασε όταν ο κ. Αλαβάνος μίλησε πρώτα για τη Μαρέβα και τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι ντροπή αυτό που κάνει ο Τσίπρας και μερικά συριζαίικα ΜΜΕ. Ειδικά επειδή η Μαρέβα είναι γυναίκα και γυναίκα πολιτικού αντιπάλου του. Εως τώρα χτυπούσαν τους συζύγους των γυναικών πολιτικών, ποτέ τη σύζυγο». Εν συνεχεία μίλησε για τον κ. Τσίπρα και απάντησε στο ερώτημα εάν ύστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης «στριμώχνεται»: «Εχει στριμώξει όλες τις ελληνικές οικογένειες για να μη στριμώχνεται ο ίδιος στην καρέκλα της εξουσίας…».

Στουρνάρας: «Σημασία έχει το χρέος»
Ζήτησα από τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα να σχολιάσει το περιβόητο «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης», που τόσο πολύ διαφημίζει το οικονομικό επιτελείο και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας και απογοητεύτηκα από την απάντησή του: «Δεν το διάβασα, δεν είχα χρόνο να το διαβάσω» μου είπε ξερά – κοφτά. Και συμπλήρωσε: «Νομίζεις ότι έχει σημασία το σχέδιο αυτό; Σε πληροφορώ ότι ουδείς δίνει σημασία. Σημασία έχει τι θα γίνει με το χρέος». Τον ρώτησα εάν έχει ως κεντρικός τραπεζίτης κάποια σχετική πληροφόρηση, τη στιγμή που συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τους ομολόγους του της ευρωζώνης και με τον κ. Ντράγκι. Δεν πήρα όμως απάντηση γιατί, όπως είπε, «οι Γερμανοί έχουν κλειστά τα χαρτιά τους. Δεν θα τα ανοίξουν εύκολα».
nnn
Επέμεινε ωστόσο ότι αυτή τη φορά (και μετά την παρουσίαση του ολιστικού σχεδίου) η προληπτική πιστοληπτική γραμμή καθίσταται πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Διότι τα οφέλη είναι τεράστια. Αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη μείωση των επιτοκίων και γενικότερα τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Και κάτι ακόμα: όταν του επισημάνθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε πιστοληπτική γραμμή, είπε: «Ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν ζήτησε. Πώς να ζητήσει; Κυβέρνηση είναι; Δεν είπε όμως ότι δεν χρειάζεται…». Και στο τέλος έδωσε και δύο ειδήσεις: Πρώτον, ότι εκλογές δεν βλέπει εντός του 2018 και, δεύτερον, στις αρχές Ιουνίου, προανήγγειλε, θα υπάρξει θεαματική χαλάρωση των capital controls. Υστερα από τρία χρόνια καιρός ήτανε.

Ο Καμμένος και τα… βλήματα
Τον περίμενε στη γωνία. Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος περίμενε να δει αν ο Αλ. Τσίπρας θα καταδίκαζε κατά τη συζήτηση στη Βουλή τις απειλές του Ρουβίκωνα εναντίον του. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε στην πρωτολογία του να μπει στα θέματα της βίας (επίθεση κατά Μπουτάρη, Ρουβίκωνας κατά ΣτΕ κ.λπ.).
nnn
Ο κ. Μητσοτάκης όμως αναφέρθηκε στη βία για να κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα για επιλεκτική στάση απέναντί της. Δεν είπε κουβέντα για τις προσωπικές απειλές που δέχθηκε, περιμένοντας να δει αν θα έλεγε κάτι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος όντως στη δευτερολογία του καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες απειλές που δεχθήκατε στο Διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας», όπως του είπε.
nnn
Επιχείρησε ωστόσο έναν συμψηφισμό με τις «αμέτρητες απειλές, τα υπονοούμενα και τις ευθείες κατηγορίες και τις ευθείες απειλές που έχουμε δεχθεί τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, με γράμματα και μηνύματα και επιστολές, με δέματα που είχαν και σφαίρες και βλήματα το τελευταίο διάστημα». Οπότε τον διόρθωσε ο κ. Μητσοτάκης με περιπαικτική διάθεση: «Τα βλήματα ήταν του Καμμένου…».
nnn
Πολλές συγχαρητήριες επιστολές, και περισσή πικρία, ακολούθησαν –όπως μαθαίνω –την ήττα της παράταξης που στήριξε στις εκλογές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου. Τα μέλη της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης έριξαν –κατά το εκλογικώς λεγόμενον –«μαύρο» στην ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο Εφετών Χρήστο Κατσιάνη, εκλέγοντας έναν και μοναδικό υποψήφιο του συνδυασμού του, τον Χαράλαμπο Μαυρίδη, στη 14η θέση του δεκαπενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου. Η τέως πρόεδρος είχε κάνει μεγάλο αγώνα –συνάξεις, τραπεζώματα, συνδιαλέξεις σε κινητά –να στηρίξει το σχήμα, αλλά φευ! Η κάλπη την πρόδωσε, εσωκλείοντας μήνυμα αναμφίβολα σαρωτικό.

«Φιέστα» 43.400 ευρώ από τη ΡΑΕ
Συμβαίνει και στις… καλύτερες οικογένειες. Οπως, ας πούμε, σε αυτή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, γνωστής και ως ΡΑΕ. Η διένεξη αυτή τη φορά δεν αφορούσε ενεργειακά ζητήματα, αλλά ένα… μείζον δίλημμα. Ποιο νησί θα φιλοξενήσει τη διεθνή συνάντηση «Regulatory Energy Forum». Και ως γνωστόν, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου ή τον τόπο σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Γι’ αυτό και ο ναξιώτης πρόεδρος της Αρχής Νίκος Μπουλαξής πάτησε πόδι και «προσπέρασε», με ευελιξία, άλλες προτάσεις, όπως για παράδειγμα τη Σύρο…
nnn

«Στη Νάξο, στην πατρίδα θα γίνει η διοργάνωση» φέρεται να είπε ο Ν. Μπουλαξής. Να τη θαυμάσουν και οι συνάδελφοι από τη Γαλλική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ευρώπης (CEER) που θα έρθουν τον Ιούλιο στην Ελλάδα για να συζητήσουν την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στα νησιά. Ο επικεφαλής του «Ρυθμιστή» υπέγραψε δύο αποφάσεις, 24.800 ευρώ η μία, 18.600 η άλλη, ήτοι 43.400 ευρώ. Τι το «πονηρό» θα πείτε; Γιατί αν υπέγραφε μία, θα έπρεπε να προχωρήσει σε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό.
Νιόνιος συναντά Βενιζέλο
Εναν χρόνο μετά το επιτυχημένο και πολυσυζητημένο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά», ο Κύκλος Ιδεών διοργανώνει στις 11 και 12 Ιουνίου τη δεύτερη ομότιτλη εκδήλωση στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Στο διήμερο αυτό θα διεξαχθούν επτά κύκλοι συζητήσεων για θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής, αντοχής των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, για την ελληνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, την ανάγκη εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

nnn

Στα τραπέζια θα συμμετάσχουν πρώην υπουργοί, καθηγητές Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πρώην εκπρόσωποι του δικαστικού και του διπλωματικού χώρου, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, συγγραφείς, ηθοποιοί και συνθέτες, ειδικοί στα ψηφιακά μέσα και στις νέες τεχνολογίες.
nnn

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ με έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα στον «εθνικό τροβαδούρο» Διονύση Σαββόπουλο και τον «οικοδεσπότη» Ευάγγελο Βενιζέλο.

***

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει διακριθεί για την ακρίβεια των λόγων και των προγνώσεών του. Τώρα διεκδικεί νέα πεδία. Σχολιάζοντας την πολιτική της ΝΔ σημείωσε με νόημα ότι ασκεί απλοϊκή έως υπεραπλουστευτική αντιπολίτευση. Και για τα στελέχη της ότι περιορίζονται στη ρητορική των πρωινάδικων της TV. Μήπως το σχόλιο αυτό πρέπει να απασχολήσει και τον κ. Μητσοτάκη;

***

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε, όπως μαθαίνουμε, ξαφνικά τους τέσσερις έλληνες ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί και θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τις 20 Αυγούστου. «Μετά το Μνημόνιο τι;» είναι η ερώτηση που θέτουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ