Το σκηνικό προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό με εμπρηστικές δηλώσεις, κατά της Ελλάδας, αλλά και παραδοσιακών συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ και βέβαια με την επέμβαση στη Συρία, για να τονωθούν τα εθνικοπατριωτικά αισθήματα των Τούρκων. Η απόφαση λοιπόν του κ. Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές με μια περιορισμένη προεκλογική εκστρατεία δύο μηνών ήταν περίπου αναμενόμενη.
Ο τούρκος πρόεδρος βιάζεται να εφαρμόσει τις ιδιαίτερα αυξημένες προεδρικές εξουσίες που κατόρθωσε να επιβάλλει, έστω και με οριακή πλειοψηφία, μετά το πραξικόπημα του 2016. Θα είναι αν επικρατήσει ο απόλυτος κυρίαρχος της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια, χωρίς μάλιστα να έχει ανάγκη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανανεώνει διαρκώς σήμερα με πρόσχημα τους γκιουλενιστές.
Με την αντιπολίτευση διασπασμένη και υποταγμένη κι αυτή σε ένα ακραίο εθνικιστικό λόγο, ουσιαστικά ο Ερντογάν δεν έχει απέναντι του ένα ισχυρό αντίπαλο που θα απειλήσει την κυριαρχία του. Το μόνο ίσως πρόβλημα του είναι η προβληματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας με τη λίρα να υποτιμάται διαρκώς, τα ελλείμματα να αυξάνουν και την οικονομική αβεβαιότητα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να διογκώνεται.
Οι επόμενοι δύο προεκλογικοί μήνες αναμένονται ιδιαίτερα θερμοί με τις υπερεθνικιστικές κορώνες να κυριαρχούν, καθώς πέρα από τον ίδιο τον Ερντογάν, όλα τα κόμματα πλειοδοτούν σε αυτή την τακτική. Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ήδη ταραγμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις μένει να το δούμε.
Ωστόσο είναι προφανές ότι ο τούρκος ηγέτης δύσκολα θα εγκαταλείψει τον μεγαλοϊδεατισμό και τις νεοοθωμανικές του βλέψεις με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Ελλάδα, αλλά και τις ευρύτερες ισορροπίες στην ήδη προβληματική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στη συγκυρία αυτή, είναι επίσης εξαιρετικά προβληματικό το θέμα με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι, καθώς η πιθανότητα απελευθέρωσης τους είναι πολύ πιθανό να εμπλακεί στην προεκλογική διαμάχη.
Το σίγουρο είναι ότι όποια κι αν είναι τα εκλογικά αποτελέσματα, η Τουρκία θα παραμείνει ένας προβληματικός γείτονας, που θα συνεχίσει να δημιουργεί εντάσεις και να καλλιεργεί αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πολλές φορές και στο παρελθόν ότι ανεξάρτητα του ποιος βρίσκεται στην εξουσία, το τουρκικό πολιτικό σύστημα δύσκολα αλλάζει στρατηγική απέναντι στη χώρα μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ