Φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον ούτε το Πάσχα. Οι μεν πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν Ανάσταση μακριά ο ένας από τον άλλον, οι δε βουλευτές όλων των κομμάτων στις εκλογικές τους περιφέρειες με συγγενείς, φίλους και στελέχη των κομμάτων τους. Πού είναι, αλήθεια, εκείνες οι παλιές εποχές που το Πάσχα ένωνε όλους τους πολιτικούς; Τότε που όλοι μαζί (περιλαμβανομένου και του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας) συγκεντρώνονταν σε κάποια στρατόπεδα (εναλλάξ με την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό), τσούγκριζαν τα αβγά τους, έτρωγαν το αρνί και το κοκορέτσι τους, έπιναν το κρασάκι τους, χόρευαν κανέναν καλαματιανό μαζί με τους στρατευμένους (και τις οικογένειές τους) και αντάλλασσαν μεταξύ τους και… ευχές.


Το μελάτο αβγό στο τσούγκρισμα

Ηταν μια χαρούμενη πασχαλινή ατμόσφαιρα το Πάσχα των πολιτικών στα στρατόπεδα, τόσο που πολλές φορές οι πολιτικοί αρχηγοί έρχονταν στο τσακίρ κέφι και αντάλλαζαν διάφορες περίεργες ευχές με τους φαντάρους του τύπου «καλή χρονιά» ή «καλά Χριστούγεννα» (όπως συνέβη ένα Πάσχα στη Σχολή Τεθωρακισμένων με τον Ανδρέα Παπανδρέου) ή ακόμα τελείωναν την ημέρα τους με επιδείξεις αλεξιπτωτιστών και βατραχανθρώπων (στο Μεγάλο Πεύκο, με τον Χρήστο Σαρτζετάκη). Αφήστε το άλλο έθιμο με το τσούγκρισμα των αβγών και οι σημειολογικές προβλέψεις που γίνονταν για το ποιος πολιτικός θα σπάσει τα αβγά των άλλων πολιτικών. Είχε παραγίνει. Εως ότου έδωσαν (στο Μεγάλο Πεύκο) ένα κόκκινο αβγό στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη για να το τσουγκρίσει με δίμετρους αλεξιπτωτιστές, αλλά δεν πρόσεξαν και το αβγό ήταν μελάτο και ο μισός κρόκος προσγειώθηκε στον Πρόεδρο και ο άλλος μισός στη σύζυγό του. Ετσι τα τσουγκρίσματα ανάμεσα σε πολιτικούς σταμάτησαν.


Πώς χώρισαν οι πολιτικοί

Ηρθαν μετά τα μνημόνια, οι Αγανακτισμένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα σκάνδαλα των άλλων, το χρέος και οι πολιτικοί χώρισαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος πάει στην Καλαμάτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάει σε νησί (αλλά για καλό σκοπό). Θα περάσει το Πάσχα του στην Τήλο, όπου εκεί βρίσκεται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Θανάσης Καρτερός (που είχε πρόσφατα μια περιπέτεια με την υγεία του), ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει μετά Μαρέβας (και παιδιών) στην Τήνο (με το πλοίο της γραμμής, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του και, όπως λένε με νόημα, «όχι με καμιά… φρεγάτα»). Η Φώφη Γεννηματά θα μείνει στην Αθήνα (έρχεται η κόρη της από το εξωτερικό), ο Δ. Κουτσούμπας όπως κάθε χρόνο στη Λαμία (και θα πάει και στην Ομβριακή Δομοκού) και ο Στ. Θεοδωράκης, όπως και αυτός κάθε χρόνο, στα Χανιά.


Η γυμναστική και το τένις του προέδρου

Ας σταθώ λιγάκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να σας πω ότι μετά το Πάσχα θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με πρεσβευτές ξένων χωρών, όχι όμως και με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο τελευταίως έχει συναντηθεί τρεις φορές. Παράλληλα, όπως μαθαίνω, κάνει πρόβες για την εξουσία (έτσι ακριβώς μου το μετέφεραν οι συνεργάτες του). Δηλαδή; Πώς; Πύκνωσε τις επισκέψεις του σε γυμναστήριο στο Κολωνάκι και άρχισε πιο συστηματικά τα… games: Πρώτο game μπάσκετ, δεύτερο ποδόσφαιρο (5×5) και τώρα τελευταίως ένα τρίτο game, το… τένις (στον Αθλητικό Ομιλο Κηφισιάς). Οσο για τη διατροφή του, ο πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία. Μπάρες δημητριακών, κουάκερ, ψαρικά, σαλάτες. Ρώτησα εάν θα ψήσει στην Τήνο αρνί. Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν: «Ε, κάτι θα τσιμπήσει».


Οι γαλάζιοι σωματοφύλακες

Στην Τήνο όμως ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους επονομαζόμενους «τρεις σωματοφύλακές του». Ποιοι είναι αυτοί; Ο Στέλιος Πέτσας (που έχει αντικαταστήσει στο γραφείο του προέδρου τον κουμπάρο του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη), ο δικηγόρος και ανιψιός του προέδρου Γρ. Δημητριάδης (ενδεχομένως ο πρώτος και ο τελευταίος που συνομιλεί μαζί του μέσα στο 24ωρο και εκ των βασικών συνεργατών του που αναλαμβάνει «ειδικές αποστολές») και ο Γ. Μυλωνάκης, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του. Εκείνο που αφήνουν να διαρρεύσει οι συνεργάτες του προέδρου είναι ότι ο κ. Μπεκίρης ήθελε εδώ και καιρό να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή του προέδρου του κόμματος και να επιστρέψει στην Πάτρα (όπου εκεί έχει και επιχείρηση η σύζυγός του).
Σώπασαν εφέτος οι βλασφημίες για το Αγιο Φως

Με τιμές αρχηγού κράτους θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο η υποδοχή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο. Εφέτος, ωστόσο, έχουν κοπάσει κάποιες φωνές συριζαίων του τύπου «αυτά είναι έθιμα που απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και λογίζονται ως περιττές δαπάνες». Δηλώσεις που τις πήρε και τις έκανε σημαία η… Ενωση Αθέων. Ετσι και εφέτος το Πανάγιο Φως θα έρθει στη χώρα μας με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, θα του αποδοθούν στο αεροδρόμιο (από στρατιωτικό άγημα) τιμές αρχηγού κράτους και εν συνεχεία θα αναλάβει η Aegean να το μεταλαμπαδεύσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Στην Κύπρο, που η κυβέρνηση δεν διαθέτει προεδρικό ή έστω κυβερνητικό αεροπλάνο, την ευθύνη της μεταφοράς του Αγίου Φωτός έχει αναλάβει… ρώσος ολιγάρχης που θα διαθέσει το ιδιωτικό του τζετ.

HeliosPlus