από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Εάν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Si vis pacem para bellum, επίκαιρη η ρήση για να έχουμε ειρήνη και να απαντήσουμε αποτελεσματικά σε κάθε εθνική απειλή, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια μας. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα πυκνώνουν στον εθνικό ορίζοντα. Από τη μια μέρα στην άλλη η ατμόσφαιρα και το κλίμα αλλάζουν. Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι αν θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο. Καλές οι διπλωματικές ενέργειες και τα μέτωπα των συμμαχιών, αλλά χωρίς συγκεκριμένα μέτρα δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Να συνειδητοποιήσουμε ότι:Την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα την εγγυώνται και τη διαφυλάττουν οι ένοπλες δυνάμεις και ο λαός μας.

Στις πρωτοφανείς προκλήσεις και ενέργειες της Τουρκίας απαντήσαμε διπλωματικά. Ζητήσαμε από την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τους γείτονες (Βουλγαρία,) τη Ρωσία κ.α να μεσολαβήσουν μήπως και ο Σουλτάνος να αποφυλακίσει τους στρατιώτες μας και ηρεμήσει. Δεν βάλαμε μυαλό από την επίσκεψή του στην Αθήνα. Δεν θέλουμε να κατανοήσουμε ότι έχει ξεφύγει. Έτσι, τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον για τα εθνικά μας θέματα στράφηκε στη Βάρνα. Στη συνάντηση του Ερντογάνμε τους εκπροσώπους της Ε.Ε.. Για το αποτέλεσμα ταιριάζει η ρήση «Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν»!!

Διατυπώθηκαν συστάσεις και παραινέσεις των κ. Ζαν ΚλωντΓιούνκερ και Τουσκ προς τον Ερντογάν: Με πολύ διακριτικότητα για την κατάληψη του Αφρίν από την Τουρκία. Με άκρα σιωπή για το χαρακτηρισμό των Κούρδων, ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Με εκκωφαντική σιωπή για τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ορισμένες συστάσεις στην Τουρκία να μην συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου και να ελευθερώσει τους ευρωπαίους πολίτες που κρατεί στις φυλακές ο Ερντογάν. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ αποκάλεσε τον Ερντογάν ως μεγάλο ηγέτη που δεν πρέπει να φοβάται από την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών!!!
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., αφού δεσμεύτηκαν να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, σχεδόν πανηγύρισαν ότι κράτησαν ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία.

Εμείς επίσης πανηγυρίσαμε ότι η Ε.Ε. καταδίκασε τις ενέργειες και τις άθλιες, προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας.Οι εταίροι μας, όπως αναφέρθηκε, κάνουν στραβά μάτια για την κατάληψη του Αφρίν και τη σφαγή των Κούρδων που μέχρι χθες μάχονταν το ISS. Να συμφωνήσουμε ότι χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε., θα είναι πάντα ευάλωτη και ανίσχυρη. Αλλά όπως όλοι μας κατανοούμε, τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν φυλάσσονται με δηλώσεις και ευχές.

Η Ε.Ε. τα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας του ευρωπαϊκού χώρου τα έχει παραδώσει στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει πλήρως ταυτισθεί με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και βήμα – βήμα σχεδιάζει και προκαλεί ένα νέο παγκόσμιο διχασμό κύρια με τη Ρωσία. Στην Ε.Ε. το κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. έχει τη δική του εθνική στρατηγική. Μάλιστα, σε μια περίοδο που ένας νέος ψυχρός πόλεμος γεννιέται και μεγαλώνει συνεχώς ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κίνας. Η μόνη ηγέτης που ψέλλισε δύο λέξεις ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τη «μοίρα» της, το «μέλλον» της στα χέρια ήταν η κα. Μέρκελ. Και αυτό μετά την αποχώρηση της Αγγλίας από την Ε.Ε. Είναι καιρός να κατανοήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς τη δική της κοινή άμυνα και ασφάλεια η Ε.Ε. θα βρίσκεται σε μια διαρκή κηδεμονία των ΗΠΑ. Μόλις θα βήχει η Αμερική και η Αγγλία, οι Ευρωπαίοι θα συμπάσχουν και θα στρατεύονται μαζί τους. Είναι ενδεικτικό για το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες με τις απελάσεις διπλωματών. Έβηξε η Αγγλία, ενεργοποιήθηκαν οι ΗΠΑ και:

Οι δυτικές Δημοκρατίες ξεσηκώνονται και απελαύνουν συλλήβδην Ρώσους διπλωμάτες για τη δηλητηρίαση ενός «διπλού» πράκτορα. Την ίδια στιγμή όμως κάνουν στραβά μάτια για τη φωτιά του πολέμου στο τρίγωνο Συρία – Τουρκία – Ιράκ. Σε λίγο φαίνεται να εμπλέκεται με το Κουρδικό ζήτημα και το Ιράν.

Η Τουρκία απειλεί την Ε.Ε. με τα 3 εκ. και πλέον πρόσφυγες και ονειρεύεται μία νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το λαϊκό εθνικισμό, σε μια χώρα που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται και οι φυλακές είναι γεμάτες από χιλιάδες πολίτες. Και η Ε.Ε. φαντάζει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, χωρίς καμία σοβαρή παρέμβαση. Όσο για τους Έλληνες στρατιώτες, ο Ερντογάν είπε στους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι θα κάνει ότι μπορεί καλύτερο, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στην τουρκική Δικαιοσύνη!!! Μονάχα δικαστές μπορεί να απολύσει και να φυλακίσει!!.

Σ’ αυτές τις καθόλου ευχάριστες συνθήκες για τη χώρα μας, οι δηλώσεις, οι παληκαρισμοί, οι ατέρμονες καταγγελίες για τις παραβιάσεις στον εθνικό μας ορίζοντα, καθώς και οι αντιπαραθέσεις για «πολιτική ζύμωση» στο εσωτερικό μέτωπο, δεν βοηθάνε την προστασία της χώρας και το μέλλον του έθνους μας. Οι ανακοινώσεις ότι θα ζητήσουμε αποζημίωση από την Τουρκία για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον εμβολισμό στο σκάφος του λιμενικού, είναι τόσο αστείες που δεν κάνουν ούτε για λαϊκή κατανάλωση!!! Βρισκόμαστε στο παραπέντε. Η απειλή φαντάζει σαν το λύκο που έρχεται καταπάνω μας και εμείς ψάχνουμε τον «ντορό», όπως λέει η λαϊκή ρήση. Επιτέλους να σοβαρευτούμε!

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία οφείλουν να χαράξουν σοβαρή εθνική στρατηγική. Η κυβέρνηση, έχει κάνει σοβαρά λάθη στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Πρέπει να κατανοήσει ότι αδυνατεί από μόνη της να σηκώσει το βάρος των εθνικών προκλήσεων.

Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, είτε με δηλώσεις, είτε με ενέργειες, συνεχώς θα εντείνονται στο παρόν και το μέλλον. Αν θέλουμε την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο. Όχι βέβαια να πάρουμε τα όπλα στα χέρια. Αλλά να προετοιμάσουμε και να εφοδιάσουμε τις ένοπλες δυνάμεις με εξοπλισμό και φρόνημα. Να απαιτήσουμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Το βάρος δεν μπορεί να σηκώσει μόνο η Ελλάδα.

Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, πρωτίστως της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καθώς και της στρατιωτικής ηγεσίας είναι μεγάλη. Η εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας πρέπει να απαντάει στις προκλήσεις του σήμερα και να προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που έρχονται. Μπορεί και πρέπει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, θέτοντας ως πρωταρχικό θέμα στην ατζέντα την προώθηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, για την κοινή άμυνα και ασφάλεια της Ευρώπης. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή της Τουρκίας και του «καυτού» μετώπου της Ανατολής.

Για την εθνική στρατηγική, σίγουρα η εθνική συναίνεση των κομμάτων είναι μία βασική προϋπόθεση. Για να καταστεί όμως αποτελεσματική χρειάζεται σοβαρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η ρήση του Κ. Καραμανλή για ένταξή μας στην τότε ΕΟΚ, ότι για λόγους όχι μόνο οικονομικούς και πολιτικούς, αλλά και κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη. Οι προκλήσεις ης Τουρκίας στην Κύπρο και την Ελλάδα, χρειάζονται απαντήσεις και μέτρα τόσο σε εθνικό, όσο και σεευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, πρέπει να προετοιμάζουμε τον πόλεμο.

Με διπλωματικές δηλώσεις και παραινέσεις, δεν υπάρχει προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ευρώπη χωρίς κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, χωρίς δικό της στρατό είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της. Εμείς ως χώρα είμαστε η μόνη στην Ε.Ε. που έχουμε ορατό τον κίνδυνο του πολέμου, τη συνεχή απειλή της Τουρκίας. Όσοι πραγματικά δεν το βλέπουν αδυνατούν να αντιληφθούν τις διεργασίες και τις ανακατατάξεις που συντελούνται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας. Το ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκίαδεν θα αναμειχθεί. Εδώ για απλά μεθοριακά συμβάντα (για τη στημένη σύλληψη των δύο στρατιωτών μας) η ηγεσία του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι είναι θέμα μεταξύ δύο συμμάχων και δεν αναμειγνύονται!!

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι για τη διαμόρφωση διαχρονικής εθνικής στρατηγικής είναι απαραίτητο, πέραν από την ετοιμότητα των ένοπλων δυνάμεων, να δημιουργηθεί ένα σοβαρό (thinktank) βήμα. Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που θα πλαισιώνεται από γνώστες του αντικειμένου.

Οι διπλωμάτες, οι εμπειρογνώμονες, οι ειδικοί σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, μελετητές των διεθνών, αλλά και των περιφερειακών εξελίξεων μπορούν να στελεχώσουν το Συμβούλιο αυτό και να συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Δεν συμφωνώ με ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας που θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κομμάτων. Το Συμβούλιο πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, που θα μελετά και θα προτείνει προς την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

Σίγουρα όμως, οι στρατηγικές επιλογές στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, πρέπει να συνδιαμορφώνονται και να έχουν τη συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι εθνικές επιλογέςγια να είναι αποτελεσματικές πρέπει να είναι σεβαστές από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Να μην υποτάσσονται στις ανάγκες της εκλογικής ψηφοθηρίας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι είναι άκρως επείγον η χώρα μας να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πάρει «σάρκα και οστά» η κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. Την περίοδο 2000 – 2004 είχαν παρθεί σοβαρές πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μονάδων ευρωπαϊκού στρατού. Για την Ελλάδα θεωρώ ότι είναι καθοριστικής σημασίας αυτή η εξέλιξη. Τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Αιγαίο, την Κύπρο και αλλού, μπορούν να προστατευθούν σε κάθε απειλή, μονάχα με ένοπλες δυνάμεις. Η ρήση αν θέλουμε ειρήνη προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στις απειλές και τις προκλήσεις που δεχόμαστε.

Αντί οι ηγεσίες αυτής της χώρας να μάχονται μονάχα για την εξουσία και στο βωμό της όλα να θυσιάζονται. Είναι πολυτιμότερο και χρησιμότερο να προετοιμάζονται για τον πόλεμο για να έχουμε ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δεν συμφωνώ | 31/03/2018 12:46
  Πιστεύω πως αν θες Ειρήνη προετοιμάζεσαι για Ειρήνη.Το οποίο σημαίνει πως φτιάχνεις σοβαρό κράτος με σοβαρή οικονομία και σοβαρά φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματά και πάμπολλες ξένες επενδύσεις.Έτσι έρχεσαι κοντά στις αναπτυγμένες χώρες,σε θεωρούν μια από αυτές και δεν χρειάζεται να πετάς λεφτά σε άχρηστα όπλα,μια που ,αν παραστεί ανάγκη θα θελήσουν και οι άλλοι να προφυλάξουν τις επενδύσεις τους.Αν βρίσκανε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και τα συνεκμεταλλεύονταν η BP, η TOTAL και η EXXON MOBIL.Θα είχαμε ανάγκη κανένα όπλο? Το δεύτερο είναι πως κανείς ό,τι μπορείς για να βάλεις την Τουρκία στην ΕΕ και το διαφημίζεις.Αυτο όμως προϋποθέτει πολιτική ισχυ οπότε πάλι πάμε στο πρώτο.
  Όχι πόλεμο,οικονομική ισχύ και επενδύσεις
  απάντηση11
   
   
  Si vis pacem para bellum. | 31/03/2018 05:25
  Ναι! Επιπλέον και Aikido. Τα διεθνή οικονομικά -και με αυτό και στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ- είναι άλλα, για αυτό και τα ευχολόγια τους ανούσια. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά μαζί με τους Κούρδους, Αρμένιους, Ισραηλινούς –ίσως και Ρώσους.
  Michail Leon
  απάντηση21
   
   
  είναι δυνατόν | 30/03/2018 07:29
  να μην ξέρετε ότι η λατινική φράση είναι si vis pacem para bellum και όχι όπως την γράψατε; Κι αν δεν το ξέρατε γιατί δεν την "googlάρατε"; Τι αδιαφορία είν᾿ αυτή απέναντι σε γλωσσικά ζητήματα κάθε είδους; Ντροπή!
  A.X.
  απάντηση711
   
   
  Ωραία... | 29/03/2018 20:02
  Η αποκοίμηση του εθνικού φρονήματος δεν επήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψη ότι τα σύνορα θα φυλαχτούν από την ΕΕ και δε χρειαζόμαστε ΕΔ, δεν καλλιεργήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια. Η απαξίωση της στρατιωτικής θητείας με τα αμέτρητα βύσματα δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ο εξευτελισμός της αμυντικής βιομηχανίας, που φτάσανε να προσφέρουν την ΕΛΒΟ για 10 ψωροεκατομμύρια και να μην την αγοράζει κανείς ή τα ναυπηγεία που βρίσκονται σε καθεστός "ειδικού ελέγχου" δεν έγινε τώρα. Η δημιουργία των γκρίζων ζωνών και η αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν νονό τους τον Σημίτη, βουλευτής δεν ήσασταν τότε ή πέρασαν τόσα χρόνια και ξεχάσατε? Μια κουβέντα αυτοκριτικής ίσως αντί άρθρου, τι λέτε?
  Evan
  απάντηση143
   
   
  Τα πολλα λογια ειναι φτωχια. | 29/03/2018 15:25
  Αν πάμε για πολεμο ας παμε εδω και τωρα που σε πολλα μετωπα εχουμε υπεροπλια. Συντομα μαλιστα πριν εξοπλιστούν τα μεμετια με τους ss400 τα f35 και το αεροπλανοφορο Αναντολου . Ετσι και ανοιχτεί μετωπο στα δυτικα παραλια της Μικρας Ασιας και οι Κύπριοι εισβαλουν στη βορεια Κύπρο ο Σουλτανος θα πάθη μεγάλη ζημιά .... 3 με τέσσερα μέτωπα...βορειο ανατολικά και νότια με Αρμενία και Κούρδους δυτικα με Ελλαδα Κυπρο.
  Γνωμες της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου
  απάντηση810
   
   
  Γιατί οι Αμυντικές μας δαπάνες να περιλαμβάνονται στο Δημόσιο Χρέος ; | 29/03/2018 11:03
  To NATO και η ΕΕ αδυνατούν να εγγυηθούν και να προστατεύσουν τα σύνορα μας και είμαστε αναγκασμένοι, διαχρονικά, υπό την απειλή των Τούρκων να δαπανάμε δις για την άμυνα μας (αγοράζοντας όπλα από τη Δύση) την ώρα που άλλες Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου , χωρίς απειλή από κανέναν, μας κουνάνε το δάκτυλο για το χρέος.
  Νίκος
  απάντηση244
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 29/03/2018 10:54
  Η έκρηξη του Α'ΠΠ διέψευσε αυτή την ρήση....Δεν προετοιμάζονται όλοι το ίδιο, γιατί δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες γι'αυτό....Εκείνος που είναι καλύτερα προετοιμασμένος θα μπεί στον πειρασμό ενός πολέμου όταν το επιβάλουν τα συμφέροντά του.....
  Frixos
  απάντηση1215