«Η ασφάλεια είναι ένα αγαθό στο οποίο έχει δικαίωμα κάθε πολίτης ξεχωριστά και φυσικά η Πολιτεία υποχρεούται να το παρέχει» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Φυλή στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττική. Είναι σημαντικό ότι έστω και αργά ο κ.Τσίπρας αποδέχθηκε ότι το αίσθημα της ασφάλειας αποτελεί ζωτικό συστατικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Η μέχρι τώρα εμπειρία στα χρόνια της διακυβέρνησης του Σύριζα έχει αποδείξει ότι η διασφάλιση της ηρεμίας και της προστασίας πολιτών αλλά και δημόσιων χώρων, δεν ήταν στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του.Μπορεί πράγματι σε υποβαθμισμένες περιοχές τα προβλήματα ασφάλειας να ήταν μεγαλύτερα, αλλά ακόμα και το κέντρο της πρωτεύουσας δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη.
Όταν στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Αθήνας καταστρέφονται σωρηδόν καταστήματα, με την αστυνομία να παραμένει θεατής, είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα ανομίας και ασφάλειας πολιτών και επιχειρήσων. Για να μην μιλήσουμε βέβαια για την κατάσταση στα πανεπιστήμι ,όπου αλωνίζουν κυριολεκτικά κάθε λογής ροπαλοφόροι ή για το άβατο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και τις καθημερινές συγκρούσεις με την αστυνομία, χωρίς αποτέλεσμα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο σεβασμός του νόμου και της τάξης θεωρείται ότι αντιβαίνει με τα… δημοκρατικά κεκτημένα
κάθε λογής ομάδων, οργανώσεων και των παραφυάδων τους. Η ασφάλεια των πολιτών δεν περιλαμβάνει μόνο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ,όπου και εδώ υπάρχει πρόβλημα, αλλά και την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας που ενδημούν στην ελληνική κοινωνία.
Είτε μας αρέσει είτε όχι στην εποχή μας η διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας αποτελεί βασική προτεραιότητα ,είτε ζεις κανείς σε πόλεις,είτε σε μικρές κοινότητες. Η ασφάλεια δεν είναι δεξιό ή αριστερό αλλά καθολικό κοινωνικό αγαθό που η πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να το προστατεύει.
Η αναγνώριση του από τον πρωθυπουργό είναι θετική στο βαθμό όμως που θα γίνει πράξη και δεν αποτελεί ένα ακόμα πρόσκαιρο ευκαιριακό πυροτέχνημα για να υπερβεί την τρέχουσα προβληματική για την κυβέρνηση συγκυρία.

ΤΟ ΒΗΜΑ