Παλιός φίλος και παραδοσιακό στέλεχος του ΠαΣοΚ σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας τηλεφώνησε να προειδοποιήσει:
–Την Κυριακή θα βουλιάξει η Αθήνα. Μόνο από εδώ κατεβαίνουν τρία πούλμαν!
–Και με τρία πούλμαν θα βουλιάξει η Αθήνα;
–Οχι, παιδί μου. Εννοώ τρία με Πασόκους. Οι άλλοι θα κατέβουν με τα δικά τους!
Να το δούμε. Αλλά η υπόθεση του Σκοπιανού φανερώνει κάτι που πολλοί υποψιάζονταν εδώ και καιρό: ότι εκείνο που ονομάζουμε «ψηφοφόρος ΣΥΡΙΖΑ» στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και γι’ αυτό η «ψήφος ΣΥΡΙΖΑ» παρουσιάζεται ασταθής και ευάλωτη.
Διότι τι είναι το 60% των «ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ» του 2015 που δηλώνουν σήμερα αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική στο Σκοπιανό; Τίποτα αριστεροί ριζοσπάστες που ξύπνησαν Μακεδονομάχοι;
Κολοκύθια τούμπανα. Είναι ψηφοφόροι του «λαϊκού ΠαΣοΚ» και της «λαϊκής Δεξιάς» που για διάφορους λόγους (τιμωρητικούς ή κουτοπόνηρους…) έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Και τώρα (που δεν πήραν και από τον ΣΥΡΙΖΑ όσα ήλπιζαν) θυμήθηκαν «το δάκρυ του Εθνάρχη» ή «την ψυχή του Ανδρέα».
Τους μεν δεξιούς τους μάζεψε ο Κυριάκος που το έστριψε έγκαιρα και μαλακά. Με τους άλλους να δούμε τι θα γίνει διότι στο Κίνημα Αλλαγής κυκλοφορούν πιο πολλές γνώμες από ψηφοφόρους.
Οι Ποταμίσιοι και οι Δημαρίτες είναι αλλού γι’ αλλού. Ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος λένε τα δικά τους. Η Φώφη προσπαθεί να βγάλει έναν μέσο όρο. Ο Βγόντζας και η Καϊλή πάνε στη διαδήλωση και ο Ιωακειμίδης μόλις προσγειώθηκε από το υπερπέραν στη χώρα του «Ποτέ-Ποτέ».
Σε ένα θέμα που εξελίσσεται σε ανεξάρτητη μεταβλητή της πολιτικής, η διαχωριστική γραμμή κινδυνεύει να περάσει μέσα από την Κεντρο-αριστερά.
Καλά ξεμπερδέματα. Απόδειξη ότι πολιτική δεν σημαίνει να εφαρμόζεις τις απόψεις σου σε αυτό που συμβαίνει. Αλλά να διαμορφώνεις τις απόψεις σου για αυτό που συμβαίνει.
Εκεί ακριβώς την πάτησε η κυβέρνηση. Οπως αποδεικνύεται τώρα, δεν είχε προβλέψει τίποτα από όσα έχουν προκύψει.
Και για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, ας πούμε ότι ήθελε να λύσει το πρόβλημα, κατελήφθη εξαπίνης και προσπαθεί να το χειριστεί όπως μπορεί.
Αλλά να την πατήσει και η ελάσσων αντιπολίτευση από την οποία εξ όσων γνωρίζω ουδείς περιμένει να λύσει το παραμικρό πρόβλημα;
Ε αυτό, μάλλον πάει πολύ!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ