Καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενη επιστροφή σε «παλιές συνήθειες» έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναλύοντας παράλληλα τις αιτίες της κρίσης. Δεν οφείλεται η κρίση, είπε, σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Εκείνο όμως που πρόσθεσε και έσπευσαν ορισμένοι αμέσως να τον κατηγορήσουν ήταν: «Το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό».
nnn
Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου στο Ωδείο Αθηνών, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως επειδή βγαίνουμε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».
nnn
Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι τα προγράμματα διάσωσης ήταν απαραίτητα, αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη, η έξοδος από το ευρώ βέβαιη, οι αμοιβές θα κατέρρεαν και ο λαός θα είχε φτωχοποιηθεί.
nnn
Τι ήθελε να το πει αυτό; Αρχισαν να τον κατηγορούν για μνημονιακό, ότι ενέκρινε και αποδέχθηκε τα μνημόνια. Σχόλια τα οποία ο ίδιος, όπως μαθαίνω, θεωρεί ανυπόστατα, πλην όμως δίνει απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες. «Αλλο η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων και τα ελλείμματά τους και άλλο η αναγκαιότητά τους» λέει.
nnn
Και προσθέτει: Αυτοί που κατηγορούν με τόση ευκολία δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν τη… βαρουφοποίηση του διαλόγου της οικονομικής πολιτικής.


Mπαράζ ενημέρωσης σε Ευρωπαίους

Θα πρέπει να ξέρετε ότι τώρα που κλείνει η τρίτη αξιολόγηση θα ακολουθήσει ένα ευρωπαϊκό ενημερωτικό μπαράζ για το ελληνικό θέμα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, στις 7-9 Φεβρουαρίου πρόκειται να επισκεφθούν τη χώρα μας 30 δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, στους οποίους θα γίνει ένα ταχύρυθμο διήμερο παρουσιάσεων για την ελληνική οικονομία και την πρόοδό της. Τις παρουσιάσεις αυτές έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ο Γ. Χουλιαράκης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τους παραθέσει δείπνο. Ο 30 δημοσιογράφοι θα έχουν επίσης συναντήσεις με την ηγεσία της ΝΔ και με παραγωγικούς φορείς. Να είστε βέβαιοι ότι θα πάρει μεγάλη δημοσιότητα η «Ελλάδα του σήμερα».


Τι συζήτησαν στην Bundesbank

Πάμε τώρα στη συνάντηση της Φρανκφούρτης, στην Bundesbank, την οποία σάς είχα προαναγγείλει την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου με πρωτοβουλία του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκου Καραμούζη συγκεντρώθηκαν τραπεζίτες, επιφανείς επιχειρηματίες, στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και βεβαίως ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Σας μεταφέρω έναν διάλογο που είχε η επικεφαλής των ευρωπαϊκών τραπεζών Ντανιέλ Νουί (η σιδηρά κυρία των «κόκκινων» δανείων, η οποία ζητεί συνεχώς να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια). Ιδού λοιπόν τι ζήτησε…
nnn
Επέμεινε στο θέμα της ταχείας εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων. «Βρείτε έναν τρόπο» τους είπε, «πουλήστε δάνεια» τους προέτρεψε, «κάντε τα πάντα» τους πρότεινε. Κάποια στιγμή ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επιχείρησε να αντιτείνει ότι η αγορά είναι πολύ χαμηλά, συνεπώς θα πουλήσουμε τα «κόκκινα» δάνεια πολύ φθηνά. Και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές χρόνο, περισσότερο χρόνο…
nnn
Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση του ο κ. Φραγκιαδάκης και η κυρία Νουί τον διέκοψε λέγοντάς του: «Οταν έχεις 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα δάνεια πουλάς όσο όσο στην αρχή, για να πετύχεις εν συνεχεία καλύτερες τιμές». Οπως αντιλαμβάνεστε, το μήνυμα ήταν σαφές…


Ο Τσίπρας στο Νταβός για Σκόπια και ΔΝΤ

Μετά τα συλλαλητήρια και την ενημέρωση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφει την προσοχή του αυτή την εβδομάδα στο χιονισμένο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εχει ήδη κλειστεί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, αλλά σε όσους περιμένουν λύση ή κάποια πρόοδο σε αυτή τη συνάντηση θα τους συστήσω να έχουν υπομονή. Οι δύο πρωθυπουργοί δεν συναντώνται για να εξεύρουν λύση αλλά, όπως έμαθα, για να θέσουν υπό την αιγίδα και την εποπτεία τους το όλο ζήτημα.
nnn
Μου λένε ακόμα πως οι δύο πρωθυπουργοί εκτιμούν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και στα Σκόπια δυνάμεις που ευνοούν λύση τώρα, και αυτό θα αξιοποιήσουν. Παρά το γεγονός ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός διεμήνυσε για άλλη μία φορά στον κ. Τσίπρα πως όποια λύση κι αν προκριθεί θα περάσει από την έγκριση του σκοπιανού λαού με δημοψήφισμα.
nnn
Τώρα θα αναρωτηθείτε: Ο κ. Τσίπρας πάει στο Νταβός μόνο για το Σκοπιανό, γνωρίζοντας και αυτός πως δεν πρόκειται να υπάρξει στο πολυτελές αυτό ελβετικό θέρετρο λύση; Οχι βεβαίως. Κυρίως πηγαίνει στο Νταβός για να συναντήσει τη Λαγκάρντ (η οποία να θυμίσω ότι του έχει υποσχεθεί πως θα επισκεφθεί την Ελλάδα, πλην όμως συνεχώς το αναβάλλει) προκειμένου να συζητήσει μαζί της το ακανθώδες θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το ζήτημα του χρέους και βεβαίως την τέταρτη αξιολόγηση. Γιατί, μην ξεχνάτε, υπάρχει ακόμα μία αξιολόγηση.

Το βρώμικο ’89 και ο Φλωράκης

Η συμπλήρωση το 2018 ενός αιώνα από την ίδρυση του ΚΚΕ αποτελεί ταυτόχρονα και αφορμή για έναν απολογισμό της πολιτικής πορείας και δράσης του ιστορικού κόμματος. Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον ότι το πνεύμα το οποίο διαπερνά τη διακήρυξη που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του αφήνει την αίσθηση πως παρά τους αδιαμφισβήτητους αγώνες, τις θυσίες και την προσφορά του κόμματος και των χιλιάδων αγωνιστών του η πιο συνεπής φάση στις επεξεργασίες και στη δράση του ξεκινά μετά το 1991. Δηλαδή μετά τη διάσπαση του κόμματος στο 13ο Συνέδριο λόγω της σκληρής διαπάλης που είχε εκδηλωθεί στο εσωτερικό του ύστερα από τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου με κορμό το ΚΚΕ επί ηγεσίας Χαρίλαου Φλωράκη.
nnn
Ο Περισσός μάλιστα δεν κρύβει την αντίθεσή του με τις επιλογές εκείνες και διαπιστώνει ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η γενικότερη προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ και η πολιτική των συμμαχιών, που οδήγησε στην επιλογή του Συνασπισμού, καθώς και η «λαθεμένη συμμετοχή του στο σχηματισμό των αστικών κυβερνήσεων Τζαννετάκη (ΝΔ και Συνασπισμός) και Ζολώτα (ΝΔ, ΠαΣοΚ, Συνασπισμός)», δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η «ενίσχυση του οπορτουνιστικού ρεύματος» στην καθοδήγηση και στις γραμμές του κόμματος. Κάτι που, όπως συμπεραίνεται, έδωσε τη δυνατότητα «να ισχυροποιηθεί η επίθεση της αστικής τάξης για τη διάλυση του ΚΚΕ». Με άλλα λόγια, η σημερινή ηγεσία ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με την περίοδο Φλωράκη.

Σχέδιο για ηλεκτρονική τράπεζα

Θυμάστε την Αναστασία Σακελλαρίου; Πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ με τις διασυνδέσεις της με όλον τον χρηματοοικονομικό κόσμο της Wall Street και του City; Ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της Credicom, την οποία ξεκίνησε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς (ήταν και αναπληρωτής της CEO της Εθνικής) Ανθιμος Θωμόπουλος και σας έχω νέα γι’ αυτήν.

nnn
Η πολυπράγμων λοιπόν Αναστασία ετοιμάζεται να συγκροτήσει την πρώτη ηλεκτρονική τράπεζα. Δηλαδή μια τράπεζα χωρίς καταστήματα, πράξεις και συναλλαγές. Η φιλοδοξία της είναι να δώσει υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες και χαμηλότερα στους δανειζόμενους.
nnn
Μαθαίνω μάλιστα ότι προσφάτως προχώρησε και σε μια… μεταγραφή ενός στελέχους συστημικής τράπεζας, δηλώνοντας έτσι τις διαθέσεις της απέναντι στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Τώρα, εάν θα πετύχει είναι άλλη υπόθεση. Θα το δείξει ο χρόνος.

***

Αν και διήρκεσε μόλις μισή ώρα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (την επομένη της νυχτερινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αρχιεπισκοπή), η είδηση βγήκε on camera από τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου: «Θέλω να εξάρω τη στάση της Εκκλησίας στα εθνικά μας θέματα χωρίς να αναμειγνύεται σε ζητήματα πολιτικής». Ηταν μια απάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Κοτζιά που όχι μόνο ζητούσε από την Εκκλησία να μην εμπλέκεται στις διπλωματικές υποθέσεις, αλλά και την κατηγορούσε ότι συμπορεύεται με τη… Χρυσή Αυγή.

***

Διαμαρτυρίες ξεσήκωσε, κυρίως από βορειοελλαδίτες γαλάζιους βουλευτές, ο Αδωνις Γεωργιάδης με την επιμονή του να κόβει… βασιλόπιτες στη Βόρεια Ελλάδα και να ομιλεί για το Μακεδονικό. Θα κόψει πίτα ακόμα και στις Σέρρες, στη «φωλιά των Καραμανλήδων». Οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν τόσο στον Κωστή Χατζηδάκη όσο και στον Κ. Μητσοτάκη, αλλά ο Αδωνις συνεχίζει ακάθεκτος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ