Αυτό που θέλησε να αποφύγει ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ, την πτώση δηλαδή της κυβέρνησης των Τόρις, φαίνεται ότι θα έχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μπορεί ο ίδιος στο μεταξύ να παραιτήθηκε, η διάδοχός του όμως Τερέζα Μέι, όπως όλα δείχνουν, θα φορτωθεί τώρα την ευθύνη για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Και όλα αυτά επειδή οι διαπραγματεύσεις για το περιώνυμο «Brexit» πάνε από το κακό στο χειρότερο και μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί 40 Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν αλλαγή ηγεσίας. Στις Βρυξέλλες μιλούν ήδη για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα σημάνει όχι μόνο ένα «διαζύγιο» χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας, αλλά και νέες εκλογές στη Βρετανία, σε συνθήκες οξύτατης κρίσης, με πιθανότερο αποτέλεσμα την επάνοδο των Εργατικών. Αν φυσικά αυτό δεν συμβεί νωρίτερα λόγω της κομματικής ανταρσίας.
Ο πονοκέφαλος του «Brexit» αποδεικνύεται έτσι τώρα ισχυρότερος από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί, καθώς κάθε μέρα που περνάει βγαίνουν στην επιφάνεια οι διιστάμενες απόψεις μεταξύ των μελών της βρετανικής κυβέρνησης και των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος. Οι φράξιες αυτές είναι κυρίως τρεις. Πρόκειται για εκείνους που υποστηρίζουν το σκληρό «Brexit» και θέλουν να μην υπάρξει μακρά μεταβατική περίοδος ώστε η Βρετανία να είναι «πλήρως ανεξάρτητη χώρα» πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022. Οι οπαδοί του ήπιου «Brexit», αντίθετα, επιθυμούν τα πράγματα να κυλήσουν πιο ομαλά, με μια μακρά περίοδο προσαρμογής. Ενώ υπάρχουν πάντοτε και οι υποστηρικτές του «Οχι» που δεν αποκλείεται να πιέσουν μαζί με τους Εργατικούς για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.
Μύλος δηλαδή, με αποτέλεσμα η Τερέζα Μέι, η οποία προσπάθησε να συμπεριλάβει όλες τις τάσεις στην κυβέρνησή της, να αδυνατεί να προβάλει μια ενιαία γραμμή προς τα έξω, καθώς υπονομεύεται συνεχώς εκ των έσω, με επικεφαλής τον ιδιόρρυθμο υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι είναι ο νέος Τσόρτσιλ, αλλά και με την απώλεια δύο υπουργών που παραιτήθηκαν. Ο ένας λόγω σεξουαλικού σκανδάλου και η άλλη λόγω διαπραγματεύσεων εκτός κυβερνητικής γραμμής με το Ισραήλ. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους αρμοδίους για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες σε κατάσταση απελπισίας, ιδίως επειδή το Λονδίνο αποφεύγει, προς το παρόν τουλάχιστον, να συμφωνήσει στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει για το «διαζύγιο». Ενώ ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνείται να υποδεχθεί την κυρία Μέι, με αποτέλεσμα να ακυρώσει, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της, την προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου επίσκεψή της εκεί. Μένει να δούμε τι άλλο θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ