Παρά το γεγονός ότι για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αν κρίνουμε από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στη συνέντευξη τύπου, η συμβολική αλλά και η ουσιαστική σημασία της ήταν σημαντική.
Ο αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του ήταν σαφής για το ρόλο της Ελλάδος και για τις δυνατότητες συνεργασίας ιδιαίτερα σε θέματα άμυνας και ενέργειας, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας έχει κληθεί να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια και ότι «οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση, ενώ η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις».
Ωστόσο ήταν εμφανές ότι ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα θέματα τής αμυντικής συνεργασίας με τον Τραμπ να ευχαριστεί για τη φιλοξενία στη βάση τους Σούδας και να προαναγγέλλει την αναβάθμιση των F-16 κόστους 2,4 δισ. δολαρίων. Παράλληλα ενθάρρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε στήριξη στο θέμα του χρέους.
Το καλό όπως φάνηκε κλίμα της συνάντησης, η υψηλού επιπέδου αμερικανική αντιπροσωπεία και η προετοιμασία που είχε γίνει πριν, δίνουν την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν πιο απτά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον. Παρά τα προβλήματα της η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που σε συνδυασμό με την αστάθεια της Τουρκίας, την καθιστά απαραίτητο σύμμαχο των ΗΠΑ.
Δεν αρκούν όμως μόνο οι καλές προθέσεις,ούτε οι δηλώσεις για την αξιοπιστία της χώρας. Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά και από το παρελθόν, όταν είχαν δοθεί ανάλογες διαβεβαιώσεις, ότι τουλάχιστον στον τομέα των επενδύσεων, ελάχιστα πράγματα έγιναν. Είναι προφανές ότι στο κέντρο του καπιταλιστικού κόσμου, οι αποφάσεις για επενδύσεις δεν παίρνονται στο Λευκό Οίκο, αλλά από επιχειρηματίες που θα πειστούν για την αποδοτικότητα τους.
Ας κρατήσουμε λοιπόν από την επίσκεψη του 10ου έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τα θερμά λόγια για τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας, τη δεδομένη αμυντική συνεργασία, και ας περιμένουμε να δούμε αν τα υμνητικά λόγια Τραμπ για την Ελλάδα θα μετουσιωθούν και σε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ