Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εκεί όπου ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκαν τις ερωτήσεις γάλλων και ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών, συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα, τα οποία δεν κατέγραψαν οι τηλεοπτικοί φακοί και σας τα μεταφέρω…
nnn
Η πρώτη ερώτηση δόθηκε από τη γαλλική πρεσβεία στον Νίκο Καραμούζη, πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, και απευθυνόταν προς τον κ. Μακρόν. Ειπώθηκε λοιπόν στον γάλλο πρόεδρο ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα έπεσαν από 21,4% επί του ΑΕΠ που ήταν το 2007 σε 8% το 2017. Επιπλέον η αποταμίευση της χώρας από 23% έπεσε σε 10% και επισημάνθηκε ότι η ιδιωτική αποταμίευση είναι αρνητική. Δεν έχουμε πόρους, ειπώθηκε από τον κ. Καραμούζη, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και τις επενδύσεις, και η χώρα χρειάζεται μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων για να λύσει το πρόβλημά της. Και ιδού τι απάντησε ο Μακρόν…
nnn
Η Γαλλία, είπε, είναι παρούσα ώστε να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα, αρκεί εσείς να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσετε ένα καθαρό περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
nnn
Η δεύτερη ερώτηση του κ. Καραμούζη απευθυνόταν προς τον πρόεδρο Μακρόν αλλά και προς τον Πρωθυπουργό, και είχε να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας ότι το ύψος των δανείων αυτών είναι μια σημαντική πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία και ότι οι τράπεζες έχουν στόχο να τα μειώσουν κατά 40 δισ. τα επόμενα χρόνια. Εχουν πετύχει τους στόχους τους, είπε, για το 2017. Ο Μακρόν είπε ότι η καλύτερη μέθοδος είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Και ιδού πώς απάντησε ο κ. Τσίπρας…
nnn
Το θέμα δεν είναι να τα πουλήσουμε όσο-όσο, αλλά να διευθετηθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τραπεζικό τομέα, επισήμανε, έχει βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο και έχουν προβλεφθεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, δηλαδή επαρκώς, και ότι στο Γραφείο του Πρωθυπουργού έχει δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία που θα διευκολύνει και θα στηρίζει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα…
nnn
Οσοι άκουσαν τον Πρωθυπουργό να ομιλεί με αυτόν τον τρόπο μπήκαν στον πειρασμό και σχολίασαν ότι έχει αλλάξει τη φρασεολογία του και σιγά-σιγά αλλά σταθερά κλέβει από την ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη. Εχει, είπαν, οικειοποιηθεί το πρόγραμμά του. «Με τη φόρα που έχει πάρει ο Τσίπρας σε λίγο θα θυμίζει Θάτσερ με παντελόνια» σχολίασε ένας άλλος.
nnn

Νέα ήθη, πρωτόγνωρα για επίσκεψη αρχηγού κράτους, έφερε πέραν των άλλων η έλευση του γαλλικού προεδρικού ζεύγους στην Αθήνα. Αγνοώντας πλήρως το αυστηρό πρωτόκολλο και κυρίως τις συμβουλές των υπευθύνων ασφαλείας του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο μίλησε από την Πνύκα (από την οποία ούτε ο Ομπάμα δεν τόλμησε να μιλήσει), αλλά κάνοντας, όπως έμαθα, το χατίρι της συζύγου του Μπριζίτ πήγε στο Σύνταγμα, αναμείχθηκε με τον κόσμο, έβγαλε selfies μαζί τους, χαιρέτισαν και οι δύο σαν σταρ του σινεμά το εκστασιασμένο πλήθος, έδωσε κάτι ψιλά που είχε στην τσέπη του στον λατερνατζή της Ερμού και κατέληξαν στο Μοναστηράκι στο εστιατόριο «Θανάσης», κάνοντας τους άνδρες της ασφαλείας του ζεύγους να τρέχουν από πίσω τους αλαφιασμένοι.
nnn
Σπάνια εικόνα, θα πείτε, για την ελληνική πολιτική ζωή, πράγμα που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να κατευοδώσει το γαλλικό προεδρικό ζεύγος όχι στην πίστα αλλά στην είσοδο του αεροδρομίου, λέγοντας στην Μπριζίτ, στα αγγλικά, «ελπίζω να ξανάρθετε, να δείτε περισσότερο και την… Μπέτυ».

Ερωτας είναι η αιτία
Ενδιαφέρον για την κουλτούρα, την εκπαίδευση, τη μουσική και την τέχνη στη χώρα μας έδειξε το γαλλικό προεδρικό ζεύγος στη συνάντηση που είχε στον κήπο του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε ένα κλειστό γεύμα με εννέα καλεσμένους, επιστήμονες, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακούς. Ετσι συζήτησαν με τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, τον αρχισυντάκτη του «Βήματος» και καθηγητή στο Πάντειο Νίκο Μπακουνάκη, τον διευθυντή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση Χρήστο Καρρά, τη διευθύντρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, τον σκηνοθέτη Πάνο Κούτρα, την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριαλένα Κάλμπαρη, την τραγουδίστρια γαλλικού ρεπερτορίου Φένια Παπαδόδημα και τον καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Παρόντες επίσης ο συγγραφέας Εμανουέλ Καρέρ και ο ισλαμολόγος Ζιλ Κεμπέλ. Δεν έλειψαν βεβαίως και τα αστεία, όταν ο Τίτος Πατρίκιος θέλησε να απαριθμήσει τους λόγους για τους οποίους αγαπά το Παρίσι. Ενας από αυτούς, όπως είπε, είναι ο έρωτας. Διαπίστωση με την οποία συμφώνησε απόλυτα το προεδρικό ζεύγος. Η Μπριζίτ ενθουσιάστηκε με το ελληνικό φαγητό και παραπονέθηκε επειδή στο Παρίσι δεν βρίσκει κανένα καλό ελληνικό εστιατόριο.

Ενας φίλος από τα παλιά
Μία θέση στο συνέδριο που διοργανώνει στις 25 Σεπτεμβρίου ο Economist στο Καβούρι με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θέλουν να εξασφαλίσουν στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, και όπως με πληροφορούν ήδη τα τηλέφωνα προς τους διοργανωτές πέφτουν βροχή. Βλέπετε, μπορεί η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα να ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Γαλλίας στην αποφυγή του Grexit, ωστόσο άλλο τόσο συνέβαλαν σε αυτό οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Τζακ Λιου.
nnn
Η ενεργή ανάμειξη των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Ομπάμα στην προσπάθεια αποφυγής του Grexit αποτυπώνεται στα επίσημα ημερολόγια του τέως υπουργού Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015 που προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, ο Τζακ Λιου είχε 25 διαφορετικές επικοινωνίες με έλληνες αξιωματούχους μέσα στο 2015, εκ των οποίων 11 με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έξι με τον Γιάνη Βαρουφάκη και οκτώ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
nnn
Στο συνέδριο ο κ. Λιου θα έχει και μία τετ α τετ συζήτηση με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίου, στην οποία οι δύο άνδρες θα εστιάσουν στο πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί η Ελλάδα και ποια είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική για την επιτυχία της χώρας και των επιχειρήσεών της.
nnn
Τις στοχευμένες επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν περιθώρια εξωστρέφειας και βελτίωσης των μεγεθών προχωρεί το private equity Deca στην Ελλάδα. Βασικός μέτοχος είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος που μαζί με τον Νίκο Νανόπουλο ολοκλήρωσε την τέταρτη επένδυσή του εξαγοράζοντας την Adam Pack, μια εταιρεία με ιστορία 40 ετών στην εκτύπωση βιβλίων τέχνης υψηλής πιστότητας και στην κατασκευή προϊόντων χάρτινης συσκευασίας υγρών τροφίμων.
Χειροκροτήματα αξίας 244.000 ευρώ
Χρυσές δουλειές έκαναν το Σαββατοκύριακο οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αλλά και τα μεγάλα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.
nnn
Απ’ ό,τι με πληροφόρησαν, το συνολικό κόστος ταξιδίου, διαμονής και οδοιπορικών έβγαλε ένα «κοστούμι» 418,16 ευρώ για ένα ταξίδι που διαρκεί μόλις… 30 ώρες. Το ποσό αναλύεται ως εξής: Κόστος μετάβασης (αεροπορικώς): 283,16 ευρώ. Κόστος διανυκτέρευσης: 95 ευρώ. Κόστος ημερήσιων αποζημιώσεων: 40 ευρώ. Δεδομένου ότι το κοστολόγιο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 4 αστέρων, υποθέτω πως ο λογαριασμός ανεβαίνει πολύ περισσότερο για διαμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων.
nnn
Αν υποθέσουμε πως στη ΔΕΘ θα μετακινηθούν 500 κυβερνητικοί όλων των βαθμίδων, τότε μετριοπαθώς το κόστος παραμονής στη Θεσσαλονίκη των «χειροκροτητών» του Πρωθυπουργού κινείται στις 244.000 ευρώ. Πάντως ο Πρωθυπουργός «ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη με πτήση της Aegean (οικονομική θέση).
***

Εντυπωσίασε με την κομψότητά της η Μπριζίτ Μακρόν (αλλά και με την απλότητά της) και κατενθουσιάστηκε από την υποδοχή που είχε στη χώρα μας. Τόσο, που δεν ήθελε να… φύγει. Δεν εντυπωσιάστηκε μόνον από τους αρχαιολογικούς χώρους που επισκέφθηκε, αλλά και από το γεγονός, που πληροφορήθηκε από την Μπέτυ Μπαζιάνα, ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δεν μένει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως το γαλλικό προεδρικό ζεύγος στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

***

Τη φανέλα του Ολυμπιακού με το νούμερο 10 δώρισε στον Εμανουέλ Μακρόν ο Κριστιάν Καρεμπέ, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Γαλλίας, σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας της ομάδας, όταν ο γάλλος πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή για να παρακολουθήσουν σε μορφή 3D τις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Δήλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ