από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Να βάλουμε φρένο στην παρακμή

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το ευρωβαρόμετρο κρούει τον κώδωνα. Το 98% των Ελλήνων εκφράζει την απαισιοδοξία του για την κατάσταση της οικονομίας. Πιστεύουν βασικά ότι η Πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί σε μία από της πρωταρχικές της λειτουργίες. Να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την κατάσταση. Οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,2 εκατομμύριο. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει από 25 – 30 % του πραγματικού εισοδήματος. Μόνο με τις ρυθμίσεις του 2ου και 3ου μνημονίου χάνουν σχεδόν δύο μισθούς. Τα υψηλά και μεσαία εισοδήματα των συνταξιούχων (2.7 εκατομμύρια) έχουν χάσει από 50 % – 70% των εισοδημάτων, από περικοπές, φορολογία και άλλες επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ κ.α.).

Στον ιδιωτικό τομέα οι εργασιακές σχέσεις, έχουν κυριολεκτικά χάσει τον συλλογικό – προστατευτικό μανδύα του κράτους, βρίσκονται σε κατάσταση της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό συμβαίνει τόσο στο εισοδηματικό πεδίο, όσο και στις συνθήκες δουλειάς. Η περίφημη ευελιξία έχει διαλύσει το συλλογικό πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Δεν θέλω να επεκταθώ στον χώρο των ελευθεροεπαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι παρόμοια, ίσως και τραγικότερη, διότι εισφορές και φορολογία δημεύουν ουσιαστικά τα εισοδήματα όσων ακόμη αντέχουν να δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο.

Αν σε αυτή την κατάσταση ο κ. Πρωθυπουργός και άλλα στελέχη βλέπουν «χαμογελαστά πρόσωπα» τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και ο κυνισμός χάριν της εξουσίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με αυτές τις «ατάκες» προκαλείται η κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα. Αναρωτιέται κανείς πως κυβερνάται αυτός ο τόπος!!! Με ευτράπελα και πολλές αντιπαραθέσεις που συνεχώς ανακαλύπτονται ντόπιοι και ξένοι εχθροί. Και αυτό γίνεται για να καλύψουμε την ανεπάρκειά μας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στον νευραλγικό χώρο της παιδείας, για να κερδίσουμε ή μάλλον για να ανέβουμε στο τελευταίο βαγόνι της «οικονομίας της γνώσης» ασχολούμαστε αυτές τις μέρες με την «κλήρωση» του σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις.

Οι νέοι μας, που θέλουν τα πανεπιστήμια φυτώρια γνώσης, καινοτομίας παίρνουν το πτυχίο και μετά αρχίζει ο Γολγοθάς για την ανεύρεση εργασίας. 400 χιλιάδες νέοι, πολύτιμη φαιά ουσία, έχουν ξενιτευτεί.

Με αυτή τη ροή της οικονομικής κατάστασης, με μία Ελλάδα που γερνάει, με τα νέα παιδιά να ξενιτεύονται και την υπογεννητικότητα στο κατήφορο, ποιο μέλλον προδιαγράφεται για τη χώρα μας;

Ποιος σχεδιασμός θα ανατρέψει αυτή τη συνεχιζόμενη παρακμή; Μια κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική που εκφράζεται ποικιλότροπα στο δημόσιο λόγο, αλλά και στη συνεχή θεσμική σύγκρουση των βασικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας.

Οι πολίτες ασφαλώς δεν περιμένουν θεόσταλτους σωτήρες. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμάσει τους πάντες. Οι υποσχέσεις δεν είχαν αντίκρισμα. Τα προσωποπαγή χαρακτηριστικά της εξουσίας έχουν ακυρώσει τη λειτουργία των θεσμών ως πεδία συνεννόησης και συναίνεσης στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας.

Χρειαζόμαστε γι’ αυτό μια νέα αφετηρία. Να βάλουμε φρένο στην παρακμή. Να κατανοήσουμε ως πολίτες, ότι χωρίς την ενεργή συμμετοχή μας τα πράγματα δεν αλλάζουν. Η συμμετοχή μας μπορεί να δώσει ζωή στους θεσμούς. Οι πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής του τόπου (ΣΕΒ, παραγωγική βιομηχανία, ΓΣΕΒΕΕ, επιμελητήρια, πιστωτικοί οργανισμοί, περιφέρειες κ.α.) ο παραγωγικός κόσμος που ακόμη είναι ζωντανός, οφείλει να ενεργοποιήσει τη δημιουργική δύναμη προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους κοινωνικούς θεσμούς. Δεν αρκεί απλά να εμφανιστούν οι εκπρόσωποι στα εγκαίνια έκθεσης της Θεσσαλονίκης για δημόσιες σχέσεις, αλλά να προβάλουν και να επιβάλουν προτάσεις, που δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας.

Οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι κινήματα ανέργων) δεν αρκεί να εκφράσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους με πορείες για να κερδίσουν λίγο χρόνο από την επικαιρότητα. Έχουμε ανάγκη από νέες μορφές οργάνωσης και αγώνα που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό. Είναι ανάγκη να θέσουμε τέλος στην παρακμή που βουλιάζει τον τόπο μας και την αξιοπρέπεια των πολιτών.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Κύριε Λουκά Βοιωτέ | 06/08/2017 08:31
  Εσείς, όπως και πολύ άλλοι, καλά μας τα λέτε τώρα και αφού πέρασαν κάποια χρόνια και ο μισός πληθυσμός δεν θυμάται τι έγινε επί των ημερών σας. Για δώστε μας ένα αντίστοιχο αρθράκι σας την περίοδο που βάζατε και εσείς το δάκτυλο στον τενεκέ της εξουσίας, έστω να κειμενάκι σας την αμέσως μετά την αποχώρησή σας περίοδο. Με παραδειγματική ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ φορτώσατε με δήθεν σκάνδαλα ακόμη και τα στελέχη που δεν ενέδιδαν σε ένα λαϊκισμό αντίστοιχο του σημερινού. Αποτέλεσμα αυτή την μεγάλη παράταξη και πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ήταν να την παραδώσετε σε ανθρώπους οι οποίοι μάλλον έχουν πάρει διαζύγιο με την παραγωγή, με την εργασία, με την παραγωγική διαδικασία, τον φίλο σας Κατρούγ
  ΛΕΒΑΔΟΣ
  απάντηση01
   
   
  8 χρόνια μετά ... | 04/08/2017 13:24
  "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε ... και αν αλλάξουμε, τότε λεφτά υπάρχουν" ... έλεγε ένας ΕλληνοΑμερικανός πολιτικός από το 2007 ,τουλάχιστον ...αλλά η Μιντιακή κοπτοραπτική αναπαρήγαγε μόνο το "λεφτά υπάρχουν" ...και τώρα σε Παγκόσμιο διασυρμό , προσπαθούν με το στανιό εγκαθέτων του Α.Π να τον καταδικάσουν στο πρόσωπο ενός Γεωργίου ...για να αθωώσουν εμμέσως τον δημοσιονομικό Ραφήνιο εγκληματία που αναπολόγητος, απολαμβάνοντας πλήρη μιντιο-πολιτικο-δικαστική ασυλία-ομερτά ,συνεχίζει προκλητικές 8χρονες συνεχείς διακοπές , περιμένοντας την εκλογή του ως ΠτΔ το 2020 από ΣυριζοΔεξιά πλειοψηφία .
  freeman
  απάντηση183
   
   
   
  Έχουμε ανάγκη από νέες μορφές οργάνωσης και αγώνα που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό. | 04/08/2017 11:29
  να πατε για δουλεια σας περασε απ το μυαλο?
  ...μπαααα
  απάντηση176
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν είναι αρκετές οι διαπιστώσεις | 04/08/2017 09:48
  αυτά τα γνωρίζει κ η τελευταία πομάκα γιαγιά. Το θέμα είναι συγκεκριμένες προτάσεις που θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη. Όταν χάνεται η εμπιστοσύνη τότε το παιχνίδι έχει τελειώσει. Εγώ προτείνω λοιπόν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, κόμματα ή οργανώσεις εθελλοντικά (πρίτς) να παραιτηθούν από κάθε προστασία, ασυλία ή παραγραφή, για πέ...
  Katsikis
  απάντηση211
   
   
  Εκτιμω και σεβομαι την γνωμη σας | 04/08/2017 06:36
  Αλλα πολυ φοβαμαι οτι τετοιου ειδους παρακμη δεν διορθωνεται με την καλη θεληση των πολιτων. Ο καθενας προσπαθει να σωσει οτι μπορει, ειναι θεμα επιβιωσης πια. Δεν μου αρεσει να ειμαι απαισιοδοξη,αλλα δεν βλεπω πουθενα χαμογελαστα προσωπα,και οταν μιλαω με τους δικους μου ανθρωπους δεν ακουω χαρουμενες φωνες,ακουω φωνες λυπημενες,φοβισμενες κυριως για το μελλον των παιδιων τους.ΥΓ. Συνεχιστε να γραφετε αισιοδοξα και να δινετε κουραγιο στους ανθρωπους,εστω μια χαραμαδα ελπιδας για την αξιοπρεπεια τους και την υπερηφανεια τους που τοσο βαναυσα τους εκλεψε ο πρωθυπουργος.
  eva b.
  απάντηση193