Ενώ έφτανε στο τέλος της η συζήτηση του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προανακριτικής Επιτροπής για την έρευνα της υπόθεσης Παπαντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής, εμφανίστηκε, όπως είναι γνωστό, απρόσμενα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Τι γύρευε στη Βουλή και μάλιστα στη συζήτηση για το εάν η Βουλή θα ασκήσει δίωξη στον Γιάννο Παπαντωνίου ή όχι; Προφανώς πήγε από το Μαξίμου στη Βουλή (όχι πεζός μέσω του Εθνικού Κήπου, που τελευταίως τον αποφεύγει, αλλά εποχούμενος) επωφελούμενος από την απουσία όλων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του κ. Β. Λεβέντη, ο οποίος τελευταίως κατοικεί σχεδόν μονίμως στο Κοινοβούλιο.
nnn
Ωστόσο η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή δεν είχε κανένα νόημα αφού ήδη ήταν γνωστό ότι η Βουλή θα αποφάσιζε την αναπομπή της υπόθεσης Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας. Με το συνηθισμένο όμως εισαγγελικό ύφος που χρησιμοποιεί σε παρόμοιες περιπτώσεις, κατήγγειλε την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ως δήθεν ένδειξη ανοχής προς τη διαφθορά που χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα.
nnn
Μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει ότι… πετάχτηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου για να κάνει αυτή τη δήλωση, επειδή μεταξύ των άλλων ασχολιών του (Κυπριακό, αξιολόγηση κ.ά.). παρακολουθούσε από το γραφείο του και τη συζήτηση στη Βουλή. Με άλλα λόγια, ήρθε για να πει προς τον κ. Μητσοτάκη «ανέγνων, έγνων, κατέγνων» (διάβασα, έμαθα, καταδίκασα), όπως κάποτε ο αυτοκράτορας των Ρωμαίων Ιουλιανός ο παραβάτης είχε πει για τις δοξασίες των χριστιανών, όπως αναφέρεται στο γνωστό ποίημα του Κ. Καβάφη «Ουκ έγνως».

nnn
Απέναντί του όμως, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βρέθηκε ο ετοιμόλογος και με πολλές ιστορικές, νομικές και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας. Του απάντησε με τα λόγια των χριστιανών κατά του Ιουλιανού «Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως. Ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως» διάβασες, αλλά δεν κατάλαβες. Γιατί αν καταλάβαινες, δεν θα καταδίκαζες»). Οπως έλεγε εν συνεχεία ο κ. Τζαβάρας, τέτοιες… εξυπνάδες που γίνονται για επικοινωνιακό πλιάτσικο τελειωμένων καταστάσεων δεν πτοούν την παράταξή μας, γιατί είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν αρνήθηκε να συμβάλει και να συνεισφέρει με θεσμικό τρόπο στην αποκάλυψη της αλήθειας οποιασδήποτε υπόθεσης. Και έχει μάλιστα ψηφίσει θετικά σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές που έχουν συσταθεί έως σήμερα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έστω και αν δεν έχει προκύψει από αυτές τίποτε από όσα υποσχόταν στον λαό ο Πρωθυπουργός.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι η αιτία

Φίλος εφοριακός –ναι, έχω και τέτοιους φίλους –μου επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει επιδημία τροποποιήσεων καταστατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προκειμένου τα ΝΠΙΔ να εμφανίζονται πως επιτελούν κοινωφελείς ή μορφωτικούς σκοπούς. Οταν τον ρώτησα γιατί γίνεται αυτό μου απάντησε μονολεκτικά: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι η αιτία».
nnn
Ιδού λοιπόν το μεγάλο «κόλπο»: Η νομοθεσία προβλέπει πως απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς ή μορφωτικούς σκοπούς. Ετσι, για να γλιτώσουν κάποιοι το «χαράτσι» –διαρκώς περισσότεροι μήνα με τον μήνα –δηλώνουν πως σε ακίνητά τους λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες με κοινωφελή σκοπό. Αυτός ο σκοπός είναι εθνικός, θρησκευτικός, φιλανθρωπικός, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός και γενικά επωφελής για την κοινωνία! Τώρα θα μου πείτε πόσο επωφελές είναι για την κοινωνία κάποιοι να βρίσκουν «παραθυράκι» για να μην καταβάλλουν τους φόρους τους; Τι να σας πω…
Καμμένος και Κιμ

Δύο πρόσωπα ζητούνται από την αντιπολίτευση να κληθούν σε επιτροπές της Βουλής να δώσουν εξηγήσεις και έως τώρα η κυβέρνηση το… παίζει καθυστέρηση. Ο ένας είναι ο Π. Καμμένος που ζητήθηκε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών για να δώσει εξηγήσεις για τη συνομιλία του με ισοβίτη στην υπόθεση του «Noor 1». Ο άλλος είναι ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ. Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να απέφευγε συστηματικά να απαντήσει για τις αμοιβές και τον ρόλο του κ. Κιμ, αλλά πλέον ο σύμβουλος του άνω του 1,3 εκατ. ευρώ ήρθε στο προσκήνιο και θα μείνει σε αυτό. Δεκάδες βουλευτές έστειλαν ήδη αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να κληθεί προς ακρόαση ο Γκλεν Κιμ για να απαντήσει επί όλων των θεμάτων που τον αφορούν. Για το παράλληλο νόμισμα, έως και τις συμβάσεις του με το υπουργείο Οικονομικών. Μένει να διαφανεί εάν ο κ. Βούτσης θα ανταποκριθεί στο αίτημα της αντιπολίτευσης να πέσει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης Κιμ.


«Survivor» και περιπατητική σχολή

Αν νομίζετε ότι το «Survivor» έμεινε εκτός Βουλής, κάνετε λάθος. Ακόμη και τώρα που τελείωσε. Εδώ ορισμένοι βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) προσάρμοζαν την ομιλία τους –όπως ειπώθηκε –ανάλογα με το πότε έχει μετάδοση το ριάλιτι αυτό: «Δεν μπορεί το ΚΚΕ να αναφωνεί κάθε μέρα «Ντάνος –Ντάνος» για να τραβήξει την προσοχή» σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιάνα Κανέλλη. Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί, αφού στη συνέχεια της συζήτησης υπογράμμισε: «Αν δείτε τους διαλόγους του Survivor και δείτε και τους διαλόγους του ελληνικού κοινοβουλίου, περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη μοιάζει το «Survivor»». (Σημ.: Ο «Ντάνος» στον οποίο αναφέρεται η κυρία Κανέλλη είναι ο νικητής του «Survivor»).

HeliosPlus