Αυτό το Σαββατοκύριακο οι πολιτικοί αρχηγοί ακονίζουν τα ξίφη τους για τη μεγάλη αυριανή σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομία.
Και καλά κάνουν, αφού όλοι περιμένουν ναι μεν να ξεκαθαρίσουν τους πολιτικούς λογαριασμούς τους, αλλά και να μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά για την οικονομία. Να πουν πού θέλει να το πάει ο καθένας.
Το προφανές είναι ότι με μια οικονομία που ζει και αναπνέει εδώ και δύο χρόνια με τα capital controls, με επιχειρήσεις που δεν έχουν ανακτήσει την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό και με χιλιάδες νοικοκυριά με έναν ή και δύο ανέργους στο σπίτι, κανένας δεν έχει αντοχές να ακούσει άλλες υποσχέσεις και «κούφια λόγια».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ασφαλώς και θέλει να προβάλει το αφήγημα της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο σε 14 μήνες από σήμερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το δικό του σχέδιο για ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει με ασφάλεια την καθημαγμένη οικονομία στην ανάπτυξη. Με λιγότερο κράτος, μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα και ξένες επενδύσεις.
Αυτό όμως που δένει και τους δύο, το μόνο στοιχείο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, είναι το Μνημόνιο και ο στενός κορσές –όπως έγραψε «Το Βήμα» –μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης που έχουν επιβάλει εταίροι και δανειστές στη χώρα.
Αρα το πλαίσιο είναι δεδομένο, τα περιθώρια χειρισμών και ελιγμών στενά και περιορισμένα, και η ανάγκη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για ανάταση της ψυχολογίας και της οικονομίας τεράστια.
Σε αυτή τη συγκυρία η ευθύνη των μονομάχων για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων είναι ιστορική.
Η (ακραία) πολιτική αντιπαράθεση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υψώνει εμπόδια σε αυτόν τον κύκλο και να επιβεβαιώσει τους ξένους οίκους ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής ζωής και έξοδο από τον φαύλο κύκλο των μέτρων και της στασιμότητας.
Αυτό που συνέβη τόσες φορές στα χρόνια των μνημονίων, αυτό που συνέβαινε κάθε φορά που η χώρα εισερχόταν σε προεκλογική περίοδο, τώρα πρέπει να αποτραπεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ