από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 
 

Εμμονές και προχειρότητα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τρεις υπουργοί Παιδείας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τρεις απόπειρες να επέμβουν με νόμο στα πανεπιστήμια. Οι δύο πρώτες, του Αριστείδη Μπαλτά και του Νίκου Φίλη, έμειναν στα μισά του δρόμου αφού τα νομοσχέδιά τους αποσύρθηκαν υπό το βάρος του αναχρονισμού και της προχειρότητάς τους. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και με το νομοσχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;

1 Παντελής απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού και στόχευσης. Οπως είχε πει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου: «Εχουμε βαρεθεί τους υπουργούς με τα μεγάλα σχέδια που καταστρέφουν τελικά την Παιδεία και ειδικά την τριτοβάθμια». Ετσι, δεν σχεδιάζουν τίποτε και αρκούνται στο να γκρεμίζουν. Δύο χρόνια έκαναν πολλαπλούς διαλόγους σε διάφορα επίπεδα και τώρα ούτε καν τους επικαλούνται. Καλύτερα η επιστροφή στα δοκιμασμένα συνθήματα της νιότης τους.

2 Αφού δεν έχουν στόχους και σχέδια, ικανοποιούν αποσπασματικά συντεχνιακές και προσωπικές διεκδικήσεις. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τις φωτογραφικές διατάξεις για συζύγους, φίλους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο υπουργός το λέει ευθέως. Ομολογεί ωμά ότι νομοθετούν μία συναλλαγή: «Εμείς λοιπόν είπαμε: Αν τυχόν δώσουμε το ενιαίο Master στους μηχανικούς του Πολυτεχνείου μπορούν οι μηχανικοί να δώσουν ένα δείγμα γραφής ότι θα αρχίσουν να συζητάνε με τους μηχανικούς των ΤΕΙ ώστε να αρχίσει η επίλυση αυτού του απίστευτα περίπλοκου προβλήματος που έχει σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα;» (συνέντευξη στον ρ/σ 24.7). Δηλαδή δίνει Master ως δώρο για να πάρει επαγγελματικά δικαιώματα για τα ΤΕΙ από το ΤΕΕ ως αντίδωρο. Κατά τα άλλα, κόπτονται για την ακαδημαϊκότητα. Τα πτυχία και τα διπλώματα στον πάγκο του συντεχνιασμού.

3 Εμμονές: Εμμονή για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος που θέσπισε ο ν. 4009, εμμονή υπέρ του ασύλου της ανομίας και της σύγκρουσης, εμμονή υπέρ του κομματισμού στη διοίκηση των ΑΕΙ μέσω της συμμετοχής των φοιτητικών παρατάξεων.

Ας δούμε αυτές τις εμμονές.
Είπε ο Κ. Γαβρόγλου στην ίδια συνέντευξη: «Μετά από τρία χρόνια [βλέπουμε] τα Συμβούλια είτε να έχουν παραιτηθεί είτε να έχουν τσακωθεί είτε να μη συζητάνε καν με τις πρυτανικές αρχές είτε, το σημαντικότερο, να έχουν μαραθεί. Κάπως, ξέρετε, εξατμίστηκε η δυναμική τους». Ετσι που τα λέει ο υπουργός είναι σαν να έπεσε φυλλοξήρα! Εξατμίστηκαν τα Συμβούλια, μαράθηκαν. Φαίνεται ξεχνάει ο υπουργός ότι ο πρώτος υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αριστείδης Μπαλτάς, δήλωσε ρητά στα μέλη των Συμβουλίων ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση να καταργηθούν ενώ τους είχε ήδη λοιδορήσει ως αφελείς. Οτι ο δεύτερος υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, εξέδωσε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που τους αφαιρούσε τις αρμοδιότητες με αποτέλεσμα μαζικές παραιτήσεις, με πρώτη του διακεκριμένου επιστήμονα Γρηγόρη Σηφάκη, προέδρου του ΣΙ του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος στην επιστολή του έγραψε πως στα 50 χρόνια σχέσης του με την ανώτατη εκπαίδευση δεν είχε ποτέ πριν αισθανθεί να τον υποτιμούν και να τον προσβάλλουν έτσι.

Οτι ο υφυπουργός Θ. Πελεγρίνης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αγωγή ζητώντας 1.000.000 ευρώ από τα μέλη του ΣΙ του ΕΚΠΑ που ακόμη εκκρεμεί χαρακτηρίζοντάς τους πέμπτη φάλαγγα και ναζιστές καθηγητές. Και όλα αυτά δύο χρόνια από την έναρξη της θητείας των Συμβουλίων και όχι τρία, διότι η παράταξη του κ. Υπουργού παρεμπόδιζε την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου εμποδίζοντας εκλογές, κατεβάζοντας σέρβερ, καταλαμβάνοντας κτίρια. «Ηταν», είπε ο υπουργός στη συνέντευξή του, «ένας θεσμός ο οποίος μάλλον μας διέσυρε».

Μας διέσυραν οι καθηγητές του Harvard, του Princeton, του Cambridge, του ΜΙΤ, που ήρθαν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς την πατρίδα τους, αλλά δεν μας διασύρουν οι υπάλληλοι των υπουργείων που βάζει το νομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου σε κάτι διακοσμητικά Περιφερειακά Συμβούλια αμφίβολης συνταγματικότητας, όπου καθηγητές ενός ιδρύματος μαζί με τους υπαλλήλους αυτούς θα παρεμβαίνουν, παραβιάζοντας το αυτοδιοίκητο, στις υποθέσεις ενός άλλου.

Από ένα πανεπιστήμιο που κοίταζε με αυτοπεποίθηση το διεθνές περιβάλλον με τη βοήθεια των Συμβουλίων αυτών σε ένα πανεπιστήμιο που συναλλάσσεται με υπαλλήλους υπουργών στο περιβάλλον μιας περιφέρειας. Η κατάργηση των Συμβουλίων στερεί από τα πανεπιστήμια έναν θεσμό που υπάρχει σε όλον τον κόσμο, ακόμη και τον τριτοκοσμικό τον οποίο τόσο συχνά επικαλείται ο υπουργός, έναν θεσμό στρατηγικής, λογοδοσίας και ουσιαστικής εποπτείας που απουσιάζουν παντελώς από το παρόν νομοσχέδιο αφήνοντας τα ιδρύματα στο έλεος ομάδων συμφερόντων.

Η διάταξη για το άσυλο στο νομοσχέδιο είναι τραγελαφική. Επιτρέπει την αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας για πλημμελήματα και κακουργήματα αλλά θέλει απόφαση επταμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου με συμμετοχή φοιτητή και διοικητικού υπαλλήλου για τις υπόλοιπες παραβάσεις. Δηλαδή για ποιες; Για τα πταίσματα; Στην ίδια συνέντευξη για να δικαιολογήσει ο υπουργός τις ρυθμίσεις για το άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητών στα διοικητικά όργανα λέει: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας θεσμός όπου όλοι ενδιαφέρονται για την παραγωγή της γνώσης, όλοι είναι ευγενικοί ο ένας με τον άλλον κ.λπ.

Είναι ένας θεσμός στον οποίο συγκρούονται οι άνθρωποι και συνυπάρχουν ταυτοχρόνως». Σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει βία, λαθρεμπόριο, αποθήκες μολότοφ, ανακαλύπτονται πτώματα, διακινούνται ναρκωτικά και γίνονται παράνομες καταλήψεις, έρχεται ο υπουργός να μιλήσει υμνητικά για το πανεπιστήμιο της σύγκρουσης.
Πώς νομίζει ότι θα εκληφθεί αυτό; Ως μια θεωρητική κουβέντα περί ειρηνικού πλουραλισμού και ζύμωσης σε ακυβέρνητα όργανα ή σαν κλείσιμο ματιού στους κάθε λογής μπαχαλάκηδες ότι εμάς δεν μας πειράζει τόσο η ανομία; Θα ήθελε να ακροβατεί ανάμεσα στα δύο για να χειραγωγεί κομματικό ακροατήριο και γενικό κοινό. Αλλά πόση αδιαφορία αποκαλύπτουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τους για τους νέους που αγωνίζονται τις ημέρες αυτές για μια θέση στα ΑΕΙ και πόση περιφρόνηση στις θυσίες των οικογενειών τους!  

Η κυρία Βάσω  Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Αλίμονο στους νέους! | 15/06/2017 03:02
  Στο κείμενό της κ. Κιντή έχουμε μια παραλλαγή του αποκαλούμενου από τους (σοβαρούς) φιλόσοφους "αυτοαναφορικού παράδοξου του ψεύτη". Οι κοινοτοπίες που χρησιμοποιεί η κ. Κιντή, έχουν εν τω μεταξύ πληθύνει ανυπόφορα. Όμως αυτού του τύπου τα κείμενα, σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, αφήνουν πίσω τους ακούσια το ίδιο ίχνος με αυτά. Και έχουν ασφαλώς την ίδια πολιτική γεύση και στόχευση. Κάποιος όμως πρέπει να πει στη συντάκτη του κειμένου –ίσως ο κύριος Κασιμάτης, ως πλέον «νεωτερικός και αυθόρμητος»- πως οι εξυπναδίστικες, λογικοφανείς ταχυδακτυλουργίες που χρησιμοποιεί πληθωρικά, έχουν καταστεί πλέον ξεπερασμένες . Απαιτείται περισσότερος πολιτικός αυθορμητισμός σήμερα για να βγεί το μεροκάματο. Ας μας πει καλύτερα -αν το ξέρει και η ίδια - το πως αναπτύχθηκαν οι διάφοροι ιδιοτελείς μηχανισμοί αμοιβαίας ακαδημαικής καχυποψίας στο πλαίσιο ενός κερδοφόρου ως σήμερα racketing. Το σύστημα αυτό το οποίο ταυτόχρονα πατρονάρει και εκμεταλλεύεται ο συντεχνιασμός των ποικιλόμορφων τυπικών και άτυπων ομάδων πίεσης- των αποκαλούμενων «μεσολαβητών ισχύος» (power brokers -στα αμερικάνικα που αρέσουν στον κ. Μητσοτάκη) λειτουργούσε μέχρι τώρα ανεμπόδιστα και στα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας. Ακόμη και σήμερα υποστηρίζονται αυτές οι συμμορίες -με το αζημίωτο πάντα -από τα νεοδεξιά μορφώματα και τα οικτρά πραξικοπήματα της κατσαρόλας στα οποία συμμετείχε με πάθος και η ίδια. Στο νοσηρό σύστημα που υπερασπίζεται η κ. Κιντή, οι συντακτικοί του κανόνες αποδέχονται μόνο τη διατύπωση προτάσεων που περιέχουν άμεση ή έμμεση αυτοαναφορά και ιδιοτέλεια. Θυμάται ακόμη ή ίδια άραγε τις «ωραίες μέρες» με πρύτανη τον κ.Φορτσάκη. Αλίμονο στους νέους τότε! Η υπόθεση της ομώνυμης ελληνικής ταινίας του 1961 αποτελεί θυμίζω, παραλλαγή του μύθου του Φάουστ και αφορά έναν ηλικιωμένο που συμφωνεί να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο προκειμένου να ξαναπάρει πίσω τη νιότη του.
  Candide
  απάντηση323
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Συγχαρητήρια, κ. Κιντή, για το άρθρο-παρέμβασί σας! | 14/06/2017 19:06
  Τέτοια και περισσότερα χρειάζονται, συνεχώς. Για ενημέρωσι του κόσμου, για κινητοποίησι των υγιών δυνάμεων του τόπου και ειδικά των ΑΕΙ. Το άρθρο σας και μόνο, συν πολλές άλλες δράσεις (π.χ., Αγγ. Συρίγος) και κοινές διακηρύξεις, που έχουν γίνει τελευταία, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές τέτοιες δυνάμεις στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Μαζί με την πλειοψηφική μάζα των φοιτητών, που κύριο σκοπό έχουν να μάθουν ώστε να ΄μπορούν ν' ασκήσουν με επιτυχία κάποιο επάγγελμα και να κάνουν καριέρα αξιοπρεπή, αι δυνάμεις αυτές ΄μπορούν να σώσουν τα ΑΕΙ απ' την λαίλαπα δυναμικών ακροαριστερών μειοψηφιών της βίας και νοθείας - ακόμη και αν χρειασθεί η αρωγή μιάς άλλης κυβερνήσεως και της αστυνομίας. Εύγε!
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση200