Ο τίτλος «Και οι 12 ήσαν υπέροχοι» είναι, βέβαια, τόλμημα δημοσιογραφικό –καθώς στο ποδόσφαιρο (όπως και σε όλα τα ομαδικά αθλήματα) δεν εφαρμόζονται σε ατομικό επίπεδο χρονόμετρο και μετροταινία. Ωστόσο έμμεσα, επί τάπητος (από τον Γιάννη Σκόκα), ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τον εμφανή αφελληνισμό των ποδοσφαιρικών ομάδων –και όχι μόνο της μεγάλης κατηγορίας. Οταν κατά την όσο πιο δυνατόν εύστοχη δημοσιογραφική εκτίμηση επί 12 ονομάτων (11 παικτών και ενός προπονητή) ένα χαμηλό ποσοστό καλύπτεται από Ελληνες (33%, δηλαδή στους 12 μόνο 4), προκύπτει ένα απειλητικό ερώτημα. Τι συμβαίνει με τους έλληνες ποδοσφαιριστές;
ΑΜΕΣΗ απάντηση δεν είναι, ιδιαίτερα, δύσκολη. Οι ικανότεροι, με διεθνή εμβέλεια παίκτες οδεύουν προς το εξωτερικό, όχι μόνο με κριτήριο την καλύτερη αμοιβή. Συνεπώς το κενό καλούνται να το αναπληρώσουν ξένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όλη λειτουργικότητα του αθλήματος. Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται σε τι ποσοστό –και σίγουρο υψηλό –πλείστοι όσοι ξένοι αποδεικνύονται «άνθρακες ο θησαυρός»! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ξένων ποδοσφαιριστών που κοστίζουν, είτε παραμείνουν στην εφεδρεία είτε λάβουν την άγουσα επιστροφής πέραν των συνόρων, ακριβά στις ΠΑΕ. Αντισταθμιστικά επιχειρείται η είσπραξη από τις ομάδες ποσών για τη μετακίνηση Ελλήνων στο εξωτερικό.
ΑΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ προχωρήσει σε βάθος και επιχειρηθεί μια διεισδυτική και ανεπηρέαστη εξέταση μιας άλλης πλευράς, θα διαπιστωθεί ότι πάμπολλοι ξένοι όχι μόνο είναι αγωνιστικά υποδεέστεροι αλλά και οικονομικά ανεπαρκείς. Μιλήσαμε για οικονομικές παραμέτρους. Περιμένουμε να γίνει κάποτε μια ενδελεχής έρευνα για το ποια είναι η πραγματική και όχι περιστασιακή και επίπλαστη, κατά περίπτωση, εικόνα. Αλλά αυτή η ορατή κορυφή του παγόβουνου δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει στο να υπάρξει μια απάντηση όσον αφορά το ερώτημα αν στις ομάδες εκδηλώνεται πάντα γενναία στήριξη των ταλαντούχων ελλήνων παικτών. Εδώ μέγιστη είναι η ευθύνη των ελλήνων τεχνικών για την αποδοτική εξέλιξή τους ώστε ο αφελληνισμός να είναι ηπιότερος. Αλλωστε περί αυτού δεν λείπουν ευτυχώς τα παραδείγματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ