Το προαναγγελθέν φιάσκο της προανακριτικής επιτροπής εγείρει αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει στην συγκρότησή της επενδύοντας στην πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Και αυτό διότι εξ αρχής ήταν προφανές ότι προσκρούει σε σοβαρά νομικά προσκόμματα.
Αυτά που ανέδειξε ο νομικός Δ. Φίλης (αδελφός του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη) ο οποίος σε άρθρο του είχε προειδοποιήσει ευθαρσώς ότι «η διαδικασία που ακολουθείται από τη Βουλή σε σχέση με τα εξοπλιστικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι δικονομικά λανθασμένη και πιθανότατα θα οδηγήσει σε παρενέργειες που θα παρεμποδίσουν τον επιδιωκόμενο σκοπό της γρήγορης τιμωρίας των ενόχων, θα βλαβεί δε και το κύρος της Βουλής».
Και αυτό διότι το μεν έγκλημα της απιστίας έχει παραγραφεί -όπως είχε παραδεχθεί και ο πρωθυπουργός στην σχετική συζήτηση στην Βουλή- αλλά και διότι το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα είναι δουλειά των ποινικών δικαστηρίων και όχι της Βουλής.
Είναι αδιανόητο κάποιος νομικός από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι θα εκτεθεί και μαζί της θα εκθέσει και την Βουλή. Επέλεξε όμως τον δρόμο της ποινικοποίησης για πολιτικά οφέλη:
· Για να τροφοδοτήσει «με αίμα την αρένα», εγείροντας για άλλη μια φορά τα λάβαρα του αγώνα κατά της διαπλοκής, δίχως όμως αποτέλεσμα.
· Για να συμπιέσει πολιτικά το ΠαΣοΚ, υπουργός του οποίου υπήρξε ο Γιάννος Παπαντωνίου.
· Για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μείζον που είναι η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των νέων οδυνηρών μέτρων.

Κι ας δήλωνε ο πρωθυπουργός στην Βουλή με μεγάλη ευκολία ότι «όσοι λένε ότι αποφασίζουμε την προανακριτική για λόγους εντυπωσιασμού λένε ανοησίες». Όπως και ότι ψάχνοντας κανείς για τα εξοπλιστικά μπορεί να βρει και άλλα πράγματα: «Ενδεχομένως να προκύψουν μίζες από την περίοδο του χρηματιστηρίου», είχε πει.

Μόνο που η πρωθυπουργική διαβεβαίωση –δέσμευση ότι στη προανακριτική «θα ακουστούν πολλά» και «θα λάμψει η αλήθεια» αποδείχθηκε «φούσκα». Αφού το μόνο στο οποίο κατόρθωσε να καταλήξει η επιτροπή ήταν ότι είναι αναρμόδια να διερευνήσει ακόμα και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (το λεγόμενο ξέπλυμα).

Και για αυτό σύντομα θα επιστρέψει την υπόθεση στον φυσικό δικαστή, που είναι αρμόδιος να την διερευνήσει και να την δικάσει, όπως την είχε προειδοποιήσει ο Δ. Φίλης και η αντιπολίτευση.

Θα το πράξει πάντως δίχως ιδιαίτερες αναστολές καθώς πέραν των άλλων λόγων δεν υπολόγισε ότι η άνευ ρόλου και ουσίας προανακριτική θα επισκιάσει την «μητέρα των μαχών» που επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία.
Πάντως η μέχρι σήμερα μεταπολιτευτική εμπειρία έχει δείξει ότι ελάχιστα απέδωσαν οι κατά καιρούς εξεταστικής ή προανακριτικές επιτροπές παρά μόνο πόλωναν και δηλητηρίαζαν το πολιτικό κλίμα. ​

ΤΟ ΒΗΜΑ