Με την ανακοίνωση του πλεονάσματος 3,9% επί του ΑΕΠ μόνον που δεν ζήτησαν να χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες στο Μέγαρο Μαξίμου. Και γιατί να μην ήταν χαρούμενοι; Μου λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το περίμενε. Λένε επίσης ότι μεγάλο μέρος του πλεονάσματος προήλθε από την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Δεν λένε όμως για την υπέρμετρη φορολογία που λύγισε όλους τους Ελληνες, ή για την εσωτερική στάση πληρωμών που εδώ και μήνες βρίσκεται σε λειτουργία…
nnn
Πανηγυρίζουν λοιπόν στο Μαξίμου και για έναν άλλο λόγο. Διότι με την απόδοση αυτή της ελληνικής οικονομίας «θα πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, ότι ο περίφημος «κόφτης» εξουδετερώνεται», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τώρα, μεταξύ μας, όλοι καταλάβατε ποιον εννοούν με το… «δύσπιστος». Τον κ. Σόιμπλε φυσικά και ολίγον από Κριστίν Λαγκάρντ και Κυρ. Μητσοτάκη. Αλλά δεν το λένε, βλέπετε, ανοιχτά, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ.

Ολοι μαζί στη Λαγκάρντ
Στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τη μία επαφή μετά την άλλη και προσπαθούσε κάτι να πάρει στο ζήτημα του χρέους. Εκείνο λοιπόν που έκανε εντύπωση ήταν ότι στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν συνοδευόταν μόνον από τον Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και από τον νοτιοκορεάτη σύμβουλό του Κιμ Γκλεν. Το περίεργο είναι πως όταν έφτασαν στην είσοδο του γραφείου της κυρίας Λαγκάρντ ο κ. Γκλεν είχε μείνει έξω και μεσολάβησε ο κ. Τσακαλώτος για να βρίσκεται και αυτός στη συνάντηση. Και τι νομίζετε ότι έκανε ο νοτιοκορεάτης σύμβουλος; Αντί να περάσει και να πει ευχαριστώ που τον δέχθηκαν σε μια τόσο σημαντική συνάντηση, είχε το θράσος να ζητήσει και ένα ρουσφέτι! Να περάσει μαζί του και ο βοηθός του, κ. Λεγκλέρ. Τι να κάνει ο κ. Τσακαλώτος, έκανε δεκτό το αίτημά του και πήγαν όλοι μαζί (μια χαρούμενη ατμόσφαιρα) στο γραφείο της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, από τα χείλη της οποίας κρέμονταν για να ακούσουν κάτι για το χρέος.
nnn
Εδώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι με τον νοτιοκορεάτη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Πρώτον, ουδείς γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η αρμοδιότητά του και κυρίως ποια είναι η αμοιβή του. Εχω μετρήσει 34 ερωτήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης για να μάθουν τι περιλαμβάνει το συμβόλαιό του και δεν υπήρξε καμία απάντηση. Τόσο απόρρητη είναι η αμοιβή του. Δεύτερον, υπήρξε διαρροή από κυβερνητικούς κύκλους ότι το προηγούμενο συμβόλαιο του κ. Γκλεν (1,3 εκατ. ευρώ) είχε μειωθεί υπερβολικά με σκοπό να μην το δεχθεί και να αποχωρήσει. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως το δέχθηκε, τον είδα μια Παρασκευή έξω από το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, μάλλον για να παραπονεθεί –δεν ξέρω αν έπιασαν τα παράπονά του, γεγονός όμως είναι ότι βρέθηκε στην Ουάσιγκτον μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, και μάλιστα να μετέχει στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ.
Μυρίζει… η δίωξη κατά τραπεζιτών
Αρωμα πολιτικό… αναδίδει από πολύ μακριά η ποινική δίωξη για τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό. Η δίωξη, όπως με πληροφορούν εγκύρως, ασκήθηκε κοντά στο Πάσχα, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Ουδείς από τους φερομένους ως πρωταγωνιστές της ιστορίας εκλήθη, όπως κατά κόρον έχει συμβεί σε ουκ ολίγες υποθέσεις, να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.
nnn
Για να είμαστε, ωστόσο, δικονομικά ορθοί, η πρακτική αυτή ουδόλως επηρεάζει το κύρος της ασκηθείσας ποινικής δίωξης. Εξάλλου στο παρελθόν έχουμε δει υποθέσεις να κλείνουν χωρίς να έχουν ακουστεί οι φερόμενοι ως δράστες και να εκδίδονται μάλιστα σε βάρος τους και εντάλματα σύλληψης! Οπως πάντως εύστοχα παρατηρούν δικαστικές πηγές, σε υποθέσεις με πολιτικό υπόστρωμα –βλέπε ΤΑΙΠΕΔ –οι εμπλεκόμενοι φτάνουν να πληροφορούνται από τον Τύπο ότι έχουν ποινική εμπλοκή. Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση Προβόπουλου – Σάλλα. Ετσι, τώρα πια με τη σκιά του κατηγορουμένου να τους ακολουθεί, οι τραπεζίτες, όπως και άλλα στελέχη της ΤτΕ και της Τράπεζας Πειραιώς που συμπληρώνουν το παζλ των κατηγορουμένων, θα περιμένουν την ημέρα που ο ανακριτής θα τους καλέσει για να εκθέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις υπερασπιστικές τους θέσεις. Δεν θέλουν να προλάβουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά όπως μου λένε τραπεζικοί κύκλοι, η υπόθεση είναι αβάσιμη και σίγουρα θα οδεύσει προς αρχείο μεριά.

Το Ελληνικό μένει στα χαρτιά
Εχω νέα για τη μεγάλη επένδυση (στα χαρτιά δυστυχώς ακόμα) του Ελληνικού. Μαθαίνω αρμοδίως, πιο αρμοδίως δεν γίνεται, ότι «όλη η ιστορία που ταλαιπώρησε τόσον καιρό επενδυτές, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολίτες, κλείνει τον Οκτώβριο ή το πολύ αρχές Νοεμβρίου», καθώς «θα μπουν τότε οι μπουλντόζες». Τώρα, αν θα μπουν ή όχι οι μπουλντόζες τον Νοέμβριο θα φανεί κατά πόσον θα έχουν αναρτηθεί μέχρι τότε οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα προεδρικά διατάγματα για τη μεταφορά του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στους επενδυτές, η έκδοση οικοδομικών αδειών και η απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή. Επίσης, θα έχουν κλείσει και οι εκκρεμότητες με αρχαιολογία και τα δασικά θέματα. Το ερώτημα είναι γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ αυτό το έργο; Η κυβέρνηση, όπως το συνηθίζει, ρίχνει την ευθύνη στους προηγούμενους. «Ούτε καν διαγωνισμό για το τοπογραφικό δεν είχαν προκηρύξει, πώς θέλατε να προχωρήσει το έργο;» μου είπε κορυφαίος υπουργός που βρίσκεται κοντά στον Πρωθυπουργό.

Στροφή Τσίπρα και α λα γαλλικά
Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα και το ενδιαφέρον όλων είναι τι θα βγάλει η κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, από την οποία θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης. Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού αρχικά πόνταραν στην υποψηφιότητα του Μπενουά Αμόν που επικράτησε στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην πορεία βλέποντας να κερδίζει έδαφος ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που υποστηρίζεται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσαν ότι τον στηρίζουν. Από το στρατόπεδο της ΝΔ μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και με τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και με τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι θα είναι ευχαριστημένος αν περάσει ένας από τους δύο στον δεύτερο γύρο ή αν θα περάσουν και οι δύο. Οσον αφορά τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, δηλώνει ευθέως ότι τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Μακρόν, με τον οποίο μάλιστα καυχιέται ότι έχει και φωτογραφία. Στο ΠαΣοΚ πάλι οι προτιμήσεις είναι υπέρ του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν αλλά και του προερχόμενου από το ίδιο κόμμα και φαβορί Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτοί είναι οι συγγενικοί μας χώροι» αναφέρουν παράγοντες του ΠαΣοΚ χαρακτηριστικά.

Το Πάσχα δεν είναι για δίαιτες

Ισως προσέξατε ότι ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα προσέχει τη σιλουέτα του. Μαθαίνω μάλιστα ότι μπήκε σε πρόγραμμα ειδικής διατροφής, πράγμα που σημαίνει ότι τελείωσαν τα delivery στο Μαξίμου με τα κοντοσούβλια, τα πιτόγυρα και τις τηγανητές πατάτες. Κράτησε όμως αυτή τη δίαιτά του τις ημέρες του Πάσχα;

nnn

Εκείνο που έμαθα είναι ότι κατά το διήμερο των πασχαλινών διακοπών του στην Κέρκυρα βγήκε από το διατροφικό του πρόγραμμα και κυρίως όταν το βράδυ της Ανάστασης πήγε με την παρέα του σε γραφική ταβέρνα στις Μπενίτσες όπου απόλαυσαν μαγειρίτσα, αρνί και όλα τα σχετικά πασχαλινά εδέσματα.

nnn

Ρώτησα κάποιον από τους στενούς συνεργάτες του εάν ο Πρωθυπουργός νήστευσε κατά τη Σαρακοστή. Και τι νομίζετε ότι μου απάντησε με αρκετή δόση χιούμορ; «Νηστεία; Α, είναι αυτό που κάνουν οι χριστιανοί…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ