Ισως να ήταν η πιο… απόρρητη συνάντηση που είχε ποτέ ο Κυρ. Μητσοτάκης (φωτογραφία), αυτή με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο. Χαρακτηρίζεται «απόρρητη» γιατί αν και διήρκεσε 70 ολόκληρα λεπτά, τίποτε δεν έχει διαρρεύσει. Ούτε καν οι δύο συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ (Σταϊκούρας και Πέτσας) που ήταν παρόντες θέλησαν να πουν το παραμικρό. «Απόλυτο και για τα πάντα εμπάργκο» από τη συνάντηση μου είπαν, και για να δείξουν πόση σημασία αποδίδουν στη μυστικότητα της συνάντησης τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και και ο κ. Μητσοτάκης, μου πρόσθεσαν πως ούτε τον φωτογράφο άφησαν να εισέλθει στο γραφείο του γερμανού υπουργού. Ολα αυτά βεβαίως με βάζουν σε υποψίες, κυρίως όταν διάβασα τη «FAZ». «Η συζήτηση περί Grexit που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενδεχομένως να έχει στόχο να στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη» εκτιμά.


Τον καπιταλισμό πολλοί εμίσησαν, τα κοψίδια ουδείς

Η σκηνή που θα σας περιγράψω σημειώθηκε σε κρεοπωλείο στα Εξάρχεια. Κρατήστε τα Εξάρχεια, τη στιγμή που πολλοί πολιτικοί πιστεύουν πως αποτελεί άβατον. Εμφανίζεται πρωτοκλασάτο στέλεχος αριστερού κόμματος και κάθεται στην ουρά (ναι, υπήρχε ουρά λόγω της επερχόμενης Τσικνοπέμπτης) περιμένοντας τη σειρά του για να δώσει κι αυτός την παραγγελία του. Οταν έφτασε στον πάγκο του χασάπη, λέει: «Βάλε μου έξι κιλά παϊδάκια». Το είπε όμως σχεδόν ψιθυριστά, ίσως επειδή δεν ήθελαν άλλοι να ακούσουν. Αλλά ο κρεοπώλης τον… πρόδωσε και του είπε με δυνατή φωνή: «Εξι κιλά παϊδάκια θέλετε; Αρνίσια; Γάλακτος; Ή κατσικίσια;». Κάτι είπε το κομματικό στέλεχος, του ετοίμασαν την παραγγελία, πλήρωσε με πιστωτική κάρτα και κρατώντας το δέμα με τα έξι κιλά παϊδάκια, χαιρέτησε κι άλλους που στο μεταξύ μπήκαν στο κρεοπωλείο και έφυγε…
Αυτό το… παράσημο ποιος θα το πάρει;

Σας πληροφορώ ότι τούτες τις ώρες το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας για μια μεγάλη υποδοχή. Πρόκειται να υποδεχθεί τον κ. Μοσκοβισί, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος έχει βάλει το προσωπικό (και κυρίως το διπλωματικό του γραφείο) σε εγρήγορση. Γιατί τους Γάλλους (έστω και τους επιτρόπους) πολύ τους προσέχουμε εδώ στην Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί θα φύγει από το Προεδρικό με ένα παράσημο (τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος) στο στήθος. Και εν συνεχεία θα αναγορευθεί και επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το παράσημο αυτό δεν αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση –το μεγαλύτερο είναι ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος. Τέτοιου είδους παράσημα ο Πρόεδρος έδωσε στον γάλλο ακαδημαϊκό Φρανσουά Ντερέ, στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, αλλά και σε Ελληνες, όπως στους δημοσιογράφους Χρ. Πασαλάρη, Κυρ και Ι. Διακογιάννη και τώρα στον κ. Μοσκοβισί. Επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία (με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος).
Το Gulfstream θέλει σέρβις

Μιας και ο λόγος για το πρωθυπουργικό Gulfstream που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως δεν καίει πολύ, σας πληροφορώ ότι σε λίγες ημέρες πρόκειται να πάει για… σέρβις. Ε, λοιπόν, αυτά τα σέρβις που γίνονται ανάλογα με τις ώρες πτήσης του αεροσκάφους, γίνονται στην Ελβετία και στοιχίζουν το λιγότερο από 700.000 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει στο ενεργητικό του πολλές ώρες πτήσης, με τα πηγαινέλα στην Αμερική, αλλά και με τις καθημερινές πτήσεις που κάνει είτε για άσκηση είτε για συντήρηση, ή για εκπαίδευση πληρωμάτων, ή για αερομεταφορές και αεροδιακομιδές. Για να δείτε πόσα μας στοιχίζουν τα τρία VIP αεροσκάφη και τα δύο VIP ελικόπτερα, σας πληροφορώ ότι απασχολούνται σε αυτά περί τους 15 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και η Μοίρα διαθέτει για αυτά επτά πληρώματα, άλλα εκπαιδευμένα σε υπερατλαντικές πτήσεις, άλλα σε εσωτερικές και άλλα σε ευρωπαϊκές.


Σταύρος και Μοσκοβισί

Προτού έρθει στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πρόλαβε και τον συνάντησε ο Στ. Θεοδωράκης στο Στρασβούργο και τον προϊδέασε λέγοντάς του ότι η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει για άλλη μια φορά πολύτιμο χρόνο και τώρα η χώρα βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο. Του είπε επίσης ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα, τον Φεβρουάριο.
Οταν ο Αδωνις κόβει πίτα

Εστειλε στην αρχή προσκλήσεις, εν συνεχεία για να σιγουρευτεί για την προσέλευσή τους τηλεφωνούσε ο ίδιος στον καθέναν και τέλος έβαλε το γραφείο του να κάνει κινητοποίηση ώστε να μαζευτεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος (και να τον χειροκροτήσει). Ο λόγος για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την Τετάρτη κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Θα είναι εκεί και η Ευγενία Μανωλίδου, αλλά όπως μαθαίνω και ο Αντώνης Σαμαράς. Και κάτι ακόμα: σε όσους βουλευτές τηλεφωνούσε τους έλεγε «δεν καλώ βουλευτές, αλλά εσύ αποτελείς εξαίρεση».
Οι πίτες της Κεντροαριστεράς

Με τις πίτες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να δείτε τι γίνεται. Ξεχωριστή πίτα κόβουν οι πασόκοι, ξεχωριστή αυτοί της ΔΗΜΑΡ και ξεχωριστή του Γ. Παπανδρέου. Ούτε ένας συντονισμός δεν γίνεται. Μάλιστα, όπως έμαθα, το κόμμα του κ. Παπανδρέου (το ΚΙΔΗΣΟ) έκοψε την πίτα του στα Χανιά. Εως εδώ τίποτα το επιλήψιμο, θα πείτε. Ελα όμως που προσκάλεσαν και τον γραμματέα της Τοπικής… ΣΥΡΙΖΑ και έγινε το έλα να δεις!

HeliosPlus