Όταν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και τα γραφεία των υπουργών υπάρχει το γκέτο του Ελληνικού μπορεί να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στα διάσπαρτα κέντρα που έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ.Μουζάλας που εξοργίστηκε με την υποδοχή που του έγινε στο Ελληνικό είναι ο τελευταίος που δικαιούται να διαμαρτύρεται.
Οικειοθελώς ανέλαβε ένα δύσκολο πράγματι έργο, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τα όρια δικά του αλλά και των υπηρεσιών των οποίων προϊσταται.Δυστυχώς για τον ίδιο και την κυβέρνηση ,αλλά κυρίως για τους ταλαίπωρους πρόσφυγες η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κέντρα υποδοχής είναι τραγική. Δεν είναι μόνο οι άθλιες συνθήκες, αλλά όταν ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να μπει μέσα στο Ελληνικό, καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Είναι ένδειξη ανεπάρκειας και πλήρους αναποτελεσματικότητας να μένουν πρόσφυγες σε συνθήκες που όχι απλώς δεν προσιδιάζουν σε πολιτισμένο κράτος,αλλά παραπέμπουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Οι εικόνες από τη Μόρια που κάνουν το γύρο του κόσμου είναι ντροπιαστικές για τη χώρα μας,αλλά και για την ελληνική κοινωνία,που στο μεγαλύτερο μέρος της έχει εκδηλώσει την αλληλεγγύη της για τους πρόσφυγες.
Πέρα από την προφανή ανεπάρκεια των κυβερνητικών υπηρεσιών,κάποιος πρέπει να εξηγήσει τι γίνεται και με τα χρήματα που έρχονται ως βοήθεια, ειδικά για τα κέντρα φιλοξενίας, από την Ευρώπη. Μολις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έδωσε άλλα 3,9 εκατ. για βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης. Συνολικά, η Επιτροπή όπως υποστηρίζει, έχει διαθέσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε στήριξη για την Ελλάδα από το 2015 προκειμένου να συνδράμει τη χώρα στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων.
Όσες δικαιολογίες- και συγγνώμες εκ των υστέρων- κι αν επικαλούνται ο κ.Μουζάλας και οι λοιποί αρμόδιοι και αναρμόδιοι ,η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.Όποιος δεν μπορεί, όποιος αδυνατεί να υλοποιήσει ένα στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης ,ας πάει επιτέλους σπίτι του.Αυτό το σκηνικό της ντροπής δεν μπορεί να συνεχιστεί…