Θα περίμενε κανείς να υπήρχε εορταστικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπλήρωση δύο ετών εξουσίας. Αντιθέτως η γκρίνια έχει πλέον ξεχειλίσει στο κυβερνών κόμμα. Πρώτος και καλύτερος ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) που πολύ προβληματίζεται επειδή δεν κλείνει η αξιολόγηση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το κύριο θέμα που τον απασχολεί είναι πώς θα κλείσει η αξιολόγηση. Εύχεται να κλείσει με κάποιο συμβιβασμό και πολύ έχει ενθαρρυνθεί με την υποψηφιότητα του κ. Σουλτς ως αντιπάλου στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές της κυρίας Μέρκελ. Ο μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος του κ. Τσίπρα είναι τι θα συμβεί εάν το ζήτημα δεν τελειώσει με υποχωρήσεις (δηλαδή με τη θέσπιση νέων μέτρων κ.τ.λ.). Ε, τότε θα ξαναβάλει στην ατζέντα του το θέμα των εκλογών με τα γνωστά διλήμματα…
nnn
Γκρίνια υπάρχει και γιατί δεν συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Αλλά πώς θα συνεδριάσει; Είχε προγραμματισθεί η συνεδρίασή της από πέρυσι τον Δεκέμβριο γιατί ο κ. Τσίπρας ήλπιζε ότι τότε θα είχε κλείσει την αξιολόγηση, πλην όμως αυτό δεν συνέβη και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναβλήθηκε. Γκρίνια υπάρχει και για τον Ευ. Τσακαλώτο και ίσως να είναι και η πιο εντυπωσιακή. Ο υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής της κίνησης των 53+, έως τώρα εμφανιζόταν επικριτικός προς τις υποχωρήσεις. Δηλαδή ο ίδιος τις συμφωνούσε, τις υπέγραφε και πήγαινε εν συνεχεία στα κομματικά όργανα και έκανε τις παρατηρήσεις του εκ του ασφαλούς. Τώρα όμως βρήκε τον δάσκαλό του. Στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξαν, μαθαίνω, φωνές για τη… μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί με τις επιστολές που έστειλε και ορισμένοι σύντροφοι του τα είπαν ένα χεράκι, ότι δηλαδή άνοιξε τον δρόμο του «κόφτη» για το 2018.
nnn
Γκρινιάζουν όμως στον ΣΥΡΙΖΑ και για άλλους λόγους: κάποιοι γιατί δεν συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας πάλι γιατί ορισμένοι υπουργοί δεν δραστηριοποιούνται (αυτός είναι και ο λόγος που τους έδωσε εντολή να αρχίσουν περιοδείες, να βρεθούν, όπως τους είπε, κοντά στον λαό). Αν και ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι που παραδέχονται (χωρίς όμως να το λένε δημοσίως) ότι «βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο», ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του ετοιμάζονται για τη μεγάλη φιέστα της 3ης Φεβρουαρίου με την ευκαιρία των δύο χρόνων εξουσίας. Το ερώτημα είναι τι θα πει στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αν και κάποιοι από τώρα προεξοφλούν ότι εάν δεν κλείσει έως τότε η αξιολόγηση ένα μεγάλο μέρος της επετειακής ομιλίας του κ. Τσίπρα θα καλύψει το «χτύπημα της διαπλοκής» (προσφιλές του θέμα).


Ενας Κυριάκος… broadcaster

Ηταν μεγάλη η έκπληξη των γαλάζιων στελεχών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που είδαν έναν Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μια ομιλία χωρίς να χρησιμοποιεί σημειώσεις: «Τα έμαθε απ’ έξω;», «έχει τόση ευφράδεια;» αναρωτήθηκαν πολλοί βλέποντας τον αρχηγό τους να ομιλεί από στήθους. Αλλά λίγοι το πρόσεξαν και λιγότεροι το κατάλαβαν. Ακριβώς μπροστά στο αναλόγιο που μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης είχε στηθεί ένα… autocue, σαν αυτό που έχουν οι παρουσιαστές ειδήσεων και χρησιμοποιούν οι αμερικανοί πολιτικοί. Αυτό που απομένει είναι να εισάγουν και κανένα autocue στη Βουλή αφού ο κανονισμός του Κοινοβουλίου απαγορεύει αυστηρά τις ομιλίες από χειρόγραφα, παρά μόνο όταν γίνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Εναν κανονισμό που σχεδόν κανένας δεν τηρεί.


Οι μυστικές συναντήσεις

Κόσμος πάει και έρχεται τελευταίως στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Αλλά τι κόσμος; Μόλις προχθές δέχθηκε έναν επιχειρηματία που ασχολείται και με θέματα ΜΜΕ, πλην όμως ανακοίνωση δεν εξεδόθη. Τι ήθελε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στον κ. Μητσοτάκη; Τι συζήτησαν; Τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είδε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον ΔΟΛ και την παρέπεμψε στον Β. Κικίλια. Εάν ενθυμείσθε όταν ο Κυριάκος συναντήθηκε με τον Αντώνη Ρέμο, έσπευσε αμέσως να τον φωτογραφίσει, εν συνεχεία να ανακοινώσει στην τηλεόραση και τέλος να κοινοποιήσει τον διάλογο που είχε μαζί του.
Ο Γιάνης μ’ ένα «ν»

Εντελώς αδιάφοροι έμειναν οι επιβάτες της Aegean στην πτήση της Πέμπτης προς το Λονδίνο όταν είδαν να εισέρχεται στο αεροσκάφος ο Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από τον Θάνο Μικρούτσικο. Ουδείς τους έδωσε σημασία, ουδείς ασχολήθηκε μαζί τους, αν και οι δύο προτίμησαν να μείνουν μακριά από τους κοινούς θνητούς, βολεμένοι στην (ευρύχωρη) business class του Airbus. Μόνο ένας νεαρός επιβάτης φάνηκε να είχε απορίες και πέταξε κάτι για να ακουστεί: «Μα δεν απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα του Βαρουφάκη;». Οχι, ακόμα, θα συμπλήρωνα.


«Ασ’ τα πάνω μου»

Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Βουλευτής (και αξιωματούχος) κόμματος της αντιπολίτευσης αναζητεί στελέχη για να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Τα τοπικά όργανα του υποδεικνύουν έναν σοβαρό επαγγελματία με καλές σπουδές και κλείνεται το ραντεβού. Ο «υποψήφιος» είχε όμως τις επιφυλάξεις του λέγοντας ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει την εργασία του και κυρίως ότι έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστεί περί τα 60.000 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα. Ο βουλευτής αμέσως του είπε: «Εάν είναι τα 60.000 ευρώ πρόβλημα, άσ’ τα πάνω μου, θα πείσω το κόμμα να σ’ τα δώσει…».

HeliosPlus