Τρικυμία εν κρανίω. Τρικυμία εν κρανίω. Επαναλαμβάνω τη φράση για να δείξω τη διανοητική αναστάτωση που μου προκαλούν οι αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές αναφορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα όσα μας είπε χθες η φίλτατη υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (φωτογραφία) ή η… «Μεγάλη Αικατερίνη», όπως την αποκαλούν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας την αριστοκρατική της φυσιογνωμία (σνομπισμό το λένε κάποιοι άλλοι). Και εξηγούμαι…
nnn
Δεν έχει καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε η κυρία Παπανάτσιου και η οποία προβλέπει πως το αφορολόγητο κτίζεται πλέον με αγορές που διενεργούνται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές πληρωμές. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, με χάρτινες αποδείξεις θα κτίζεται μόνο το αφορολόγητο όσων είναι άνω των 70, δηλαδή εάν αυτοί οι ηλικιωμένοι φορολογούμενοι δεν κάνουν δαπάνες με κάρτες που να καλύπτουν το αφορολόγητό τους δεν θα επιβαρύνονται με το πρόστιμο 22% που προβλέπει ο νόμος. Ολα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα και σαφή. Ωστόσο δεν πρόλαβαν να ανασάνουν οι φορολογούμενοι ότι έχουν έναν μπούσουλα για το τι θα κάνουν εφέτος με τις αποδείξεις τους και η υφυπουργός έσπευσε να μπερδέψει ξανά την κατάσταση.
nnn
Από… τηλεπαράθυρο (προσφιλές μέσον άσκησης κυβερνητικής πολιτικής) συνέστησε να κρατάμε τις αποδείξεις, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά («μέχρι να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο»), ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος των 70 ετών. Αφού έκανε την αναφορά αυτή που ανατρέπει την ίδια την απόφαση που εκείνη υπέγραψε προ πενθημέρου, διευκρίνισε εν συνέχεια πως η συλλογή αποδείξεων δεν θα πρέπει να θεωρείται υποχρεωτική.
nnn
Τόση σαφήνεια και αξιοπιστία λοιπόν. Δεδομένου ότι η υφυπουργός Οικονομικών από το ίδιο τηλεπαράθυρο απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, περιμένω η γραμμή αυτή να αλλάξει χρώμα προσεχώς και με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και η απόφαση του αφορολογήτου που ανετράπη μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Κτύπησαν πάλι τη διαπλοκή
Τετρακόσιες σελίδες πόρισμα και οκτώ μήνες μαραθώνιων συνεδριάσεων αλλά, όπως προκύπτει, καμία ένδειξη ποινικής ευθύνης για πολιτικά πρόσωπα δεν αναδείχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ως εκ τούτου καμία προανακριτική επιτροπή δεν αναμένεται για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: κτύπησε τη διαπλοκή η κυβέρνηση ή ακόμα έχει πολλή δουλειά; Γιατί ακόμα θυμάμαι τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή που προανήγγελλε περίπου πράματα και θάματα με το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα…
nnn
Και ξέρετε απ’ όλη αυτή την ιστορία τι ήταν αυτό που έκλεψε την παράσταση; Η διαρροή που έγινε (από την πλειοψηφία) μιας εκδοχής πορίσματος, η οποία στοχοποιούσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα για την τροπολογία που πέρασε επί των ημερών του για διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων. Η διαρροή δεν έγινε τυχαία και μάλιστα λίγη ώρα προτού δοθεί το επίσημο πόρισμα στα κόμματα. Προφανώς κάποιοι ήθελαν να προκαταλάβουν καταστάσεις ή σε κάθε περίπτωση να υποδηλώσουν με τον τρόπο τους τη διαφωνία τους για την τελική θέση που επικράτησε και η οποία δεν υιοθετούσε την άποψη για στοχοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη και μάλιστα για διερεύνηση τυχόν κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του Δημοσίου. Εγινε φανερό πάντως ότι η διαρροή μάλλον είχε σχέση με έναν υπόγειο «πόλεμο» προσεγγίσεων και απόψεων.
nnn
Από τους πρώτους που «φωτογραφίζονταν» από Συριζαίους ως υπαίτιος για τη «διαρροή» που άναψε φωτιές, ήταν το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος. Ο ίδιος όμως διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη διαρροή ενώ επικοινώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι δεν ήταν αυτός πίσω από το περίεργο αυτό παρασκήνιο. Μάλιστα ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σπ. Λάππας δήλωσε δημοσίως ότι «δεν διέρρευσε από τον κ. Καμμένο το κείμενο» που κυκλοφόρησε σε κάποια sites που έσπευσαν να το αναπαράγουν. Τελικά ποιος διέρρευσε το λάθος πόρισμα; Πού θα πάει, θα το μάθουμε…
Η πρώτη αποστολή…
Προτού ακόμα δημοσιευθεί η προαγωγή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προτού καν αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους, οι νέοι αρχηγοί (ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) που όρισε αιφνιδίως το ΚΥΣΕΑ προσκλήθηκαν σε επίσημο γεύμα. Πρόκειται για το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γελοίο του πράγματος είναι ότι στο γεύμα αυτό είχαν προσκληθεί οι καρατομηθέντες αρχηγοί, πλην όμως δεν πρόλαβαν και άλλαξαν τις προσκλήσεις εν μιά νυκτί. Και κάτι ακόμα: οι τελετές παράδοσης-παραλαβής θα αργήσουν λιγάκι να γίνουν, επειδή θα απουσιάζει ο υπουργός. Θα γίνουν τη Δευτέρα, όταν ο Πάνος Καμένος επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση θεωρείται περίεργη. Αλλά τι περίεργη; Πιο περίεργη από το γεγονός ότι ο αντιπτέραρχος (ι) Χρήστος Βαΐτσης πήγε ως αρχηγός ΓΕΑ επίσημη επίσκεψη στα Εμιράτα και επέστρεψε άρον-άρον το μεσημέρι της Τρίτης ως απόστρατος αξιωματικός που για να εισέλθει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έπρεπε να προμηθευτεί καρτελάκι επισκέπτη (που λέει ο λόγος);

Ενας Ιταλός στο Προεδρικό

Δεν έχω σκοπό να κάνω συγκρίσεις, αλλά και τα επίσημα γεύματα ή δείπνα έχουν την σημειολογία τους. Για παράδειγμα το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στον Σέρτζιο Ματαρέλα Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας (ιταλικά: Presidente della Repubblica Italiana),δεν είχε καμία σχέση μ΄αυτό που έγινε τον περασμένο μήνα στον απερχόμενο πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα. Θα πείτε πρόεδροι είναι και οι δύο, και μάλιστα μεγάλων και ισχυρά οικονομικά κρατών, αλλά άλλο πλανητάρχης και άλλο πρόεδρος γειτονικής χώρας.

Βεβαίως το πρωτόκολλο κρατήθηκε μ΄όλους τους τύπους, αλλά για τον Ιταλό δεν έφεραν στο Προεδρικό ούτε το Λύκειο Ελληνίδων, ούτε την παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής να του τραγουδήσει τον «Γλάρο» (της Αλίκης Βουγιουκλάκη- όπως είναι πιο γνωστό). Ανάμεσα στις εκπλήξεις που είχε ετοιμάσει τότε ο ΠτΔ για τον Αμερικανό πρόεδρο, ήταν η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την οποία ενθουσιάστηκε ο πρόεδρος Ομπάμα. Τραγούδησαν τέσσερα τραγούδια, το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, όπως επίσης το «Imagine» τον Τζον Λένον που θεωρείται ωδή στην ειρήνη και το «Sound of Silence». Τέτοιου είδους εκπλήξεις δεν υπήρχαν για τον Ιταλό Πρόεδρο

***

Ούτε όμως ο πρωθυπουργός, όπως μου είπαν παρευρισκόταν στο γεύμα προς τιμή του κ. Ματαρέλα, ούτε έγιναν παράπονα από πολιτικούς αρχηγούς που δεν προσκλήθηκαν. Ηταν βεβαίως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, πληθώρα συριζαίων υπουργών και υφυπουργών και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη (που ήταν και στο γεύμα προς τιμή του Ομπάμα). Στον Πρόεδρο Ομπάμα προσφέρθηκε σφυρίδα (από τη Λευκάδα μάλιστα) με ριζότο. Στον Ιταλό ψάρι με σουφλέ σπανάκι. Στον κ. Ομπάμα προσφέρθηκαν γαρίδες με ριζότο, στον Ιταλό Πρόεδρο φιλετάκια με καρότα και πατάτες. Η μοναδική έκπληξη ήταν το γλυκό, που ορισμένους από τους καλεσμένους το ονόμασαν «Γλυκό- κόλαση». Ενα γλυκό με υγρή λευκή σοκολάτα που έκανε στους πάντες εντύπωση και που το ετοίμασε ο σεφ του Προεδρικού Αθ. Σκούρας.

HeliosPlus