από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Αξιομνημόνευτες σελίδες ιστορίας του απειλούμενου ΔΟΛ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ως μια έντονα αμφιλεγόμενη σελίδα στην ιστορία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη προβάλλεται από τους πρόθυμους επικριτές του η μη διακοπή της έκδοσης των εφημερίδων και περιοδικών του («Βήμα», «Νέα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Ταχυδρόμος») με την κήρυξη της δικτατορίας την 21η Απριλίου 1967, όπως επέλεξαν άλλοι εκδότες.

Οπως όμως υποστήριξα και την περασμένη Κυριακή, τα έντυπα αυτά υπήρξαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας το καταφύγιο κάθε ασφυκτιώσας φωνής, που, έστω και προσεκτικά, με υπονόμευση και με συμβολισμούς, συνέβαλε στη διατήρηση και ενδυνάμωση του ρεύματος αμφισβήτησης των δικτατόρων και της ανάγκης για δημοκρατικές ελευθερίες που είχαν καταργηθεί. Ο άξιος διάδοχος του Δημητρίου Λαμπράκη Χρήστος, που έγραψε τη δική του λαμπρή δημοσιογραφική ιστορία, αφήνοντας μάλιστα παράλληλα πίσω του το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διωκόμενος ο ίδιος, φυγάς και κρυπτόμενος πριν συλληφθεί και εγκλεισθεί σε κελί απομόνωσης, επέτρεψε να συνεχισθεί η έκδοση των εφημερίδων του, προφανώς για να μη μείνουμε στον δρόμο πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι, αλλά κυρίως με την ορθή, όπως αποδείχθηκε, προσδοκία ότι θα αποτελούσαμε τη διαβρωτική, υπονομευτική τής δικτατορίας αντιπολίτευση και ταυτόχρονα το καταφύγιο των ευρεθέντων στην ανεργία δημοσιογράφων και τεχνικών Τύπου.

Ως διευθυντής του «Ο.Τ.» είχα προσλάβει ορισμένους άνεργους συντάκτες, ενώ έδωσα βήμα στις πένες προσωπικοτήτων της πολιτικής και των δημοκρατικών ιδεωδών που έγραφαν συνήθως με ψευδώνυμο, με κίνδυνο και των αρθρογράφων αλλά και των φιλοξενούντων τα άρθρα τους (π.χ. Σόλων Γρηγοριάδης, Γρηγόρης Φαράκος, Σταύρος Ηλιόπουλος, Κώστας Χατζηαργύρης), λαμπρά στελέχη της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (π.χ. Γ. Βερνίκος, Ν. Αλιβιζάτος) όπως ελάχιστοι γνωρίζουν. Υπήρξε έγγραφος έπαινος του Γιάννη Ρίτσου. Πίσω από το ψευδώνυμο Ποπολάρος, σε μια εβδομαδιαία στήλη των «Νέων» φιλοξενούνταν και τα επικίνδυνα κριτικά σχόλια της ταπεινότητάς μου.

Μένει έντονη στη μνήμη μου μια κρίσιμη συνάντησή μου με τον Χρήστο Λαμπράκη κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 και την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Τότε είχε παγώσει κάθε διάθεση διακινδύνευσης και σχεδόν όλες οι σχολιογραφικές στήλες, που είχαν προηγουμένως αναθαρρήσει, εσίγησαν από τον φόβο του διαβόητου ταξίαρχου Ιωαννίδη. Στο αγωνιώδες ερώτημά μου αν θα συνέχιζα τη στήλη του Ποπολάρου: «Αν αποδέχεστε το ρίσκο, εγώ συμφωνώ. Μόνο που θα ήθελα πριν δημοσιεύονται στα "Νέα" να τη διαβάζω και εγώ ώστε να ξέρω τουλάχιστον γιατί θα βρεθώ μαζί σας στη φυλακή» ήταν η γενναία απάντηση του Λαμπράκη. Και συνεχίσαμε προσεκτικά, παρά τις απειλές από τη γραμματεία Τύπου της Ζαλοκώστα έως ότου η τραγωδία της Κύπρου έφερε το 1974 ξανά τη δημοκρατία στην Ελλάδα και όχι η κατασταλείσα εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, όπως πιστεύεται και διδάσκεται παραπλανητικά στην πάντα μωροπίστευτη και πάντα προδομένη Ελλάδα των δήθεν αυταπατηθέντων, των ψεκασμένων και των κουκουλοφόρων. Κατανοητό το γιατί επιδιώκεται η φίμωση των ΜΜΕ, που δεν υπηρετούν την εκάστοτε εξουσία. Και εδώ και αλλού, παντού και πάντα. Από τον Κάστρο και τον Ερντογάν μέχρι τον Μαδούρο και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ελπίζω να μη σιγήσομε.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Εὐνουχισμένοι καιροί,εὐνουχισμένη νεολαία ! | 17/01/2017 19:41
  Εἰσερχόμενος εἰς τὰ τεράστια ἀμφιθέατρα τῆς ἰατρικῆς εἰς τὸ Γουδί ἀλλά καὶ εἰς τὰ δύο χημεῖα καὶ εἰς τὸν κινηματογράφον ῍Ιριδα,ἐπαρατήρεις, ἀπὸ πάνω ἓως κάτω, ἓν τραγικὸν θέαμα ποὺ σοῦ ἒσφιγγεν τὴν καρδιά. ῾Ολόκληρος ἡ ...χρυσὴ νεολαία τῶν ἰατρικῶν σπουδῶν ἦτο ἀπορροφημένη εἰς τὴν ἀνάγνωσιν τῆς «᾽Αθλητικὴ ᾽Ηχώ»καὶ εἰς περισπουδάστους συζητήσεις ἐπί τῶν ποδοσφαιρικῶν.Κάτι περίεργοι τύποι,ποὺ ἐτώλμουν νὰ φέρουν ΤΟ ΒΗΜΑ ἐπιδεικτικῶς εἰς τὴν κωλότσεπα καὶ νὰ ἐντρυφοῦν ἐντός του,διάπλατα ἠνεωγμένον εἰς τὰς ὀρεινάς θέσεις,εἰσέπραττον ψόγον,προπηλακισμούς, ἀποβολάς,ἀποκλεισμοὺς ἐξ ἐξεταστικῶν,ἀπειλὴν κουρᾶς ἀλλὰ καὶ τοὺς πρώτους καλοὺς φίλους,πέραν τῆς τραγικῆς συνεχείας ποὺ ἐπηκολούθησεν,φεῦ !
  ᾽Ιατρός,Γεώργιοσ Ν.Βασιλειάδης
  απάντηση31
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Διαφωνία... | 16/01/2017 20:32
  κ. Μαρίνο, σας εκτιμώ πολύ. Επιτρέψτε μου όμως να διαφωνήσω με το άρθρο σας. Προέρχομαι από δεξιά οικογένεια και, όπως θα έλεγαν πολλοί, θα ανεχόμασταν/υποστηρίζαμε τη χούντα. Ωστόσο, η απόφαση της αείμνηστης Ελένης Βλάχου να σταματήσει αμέσως την έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ, ΕΙΚΟΝΩΝ οδήγησε πολλούς ομοϊδεάτες μας να εναντιωθούν στη δικτατορία (όχι φυσικά ενόπλως). Για σκεφθείτε την οικονομική καταστροφή της δεξιάς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, την ώρα που οι εφημερίδες του "δημοκρατικού" Συγκροτήματος κυκλοφορούσαν επί επταετίας και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, συνέχαιραν (καθ' υπαγόρευσιν, το παραδέχομαι) τον Παπαδόπουλο επί τη διασώσει του από την απόπειρα του μακαρίτη Παναγούλη (αληθινού ήρωα)..
  Πολίτης
  απάντηση64
   
   
   
  Φυσικα και ειναι σωστο | 16/01/2017 13:59
  οτι σε μια χουντα,ο τυπος φιμωνεται.Αυτο που δεν μπορω να κατανοησω ειναι γιατι ενα αρθρο που αναφερεται στη πορεια του εργοδοτη σας ΔΟΛ εκτροχιαζεται στον επιλογο και πληροφορει τις οικογενειες των δολοφονημενων καθως και τους βασανισθεντες οτι οι θυσιες τους ηταν χωρις αντικρυσμα.Ποσο αυθαιρετο ειναι το συμπερασμα οτι οσοι πιστευουμε πως το πολυτεχνειο(ανεξαρτητα του ποσο το καπηλευθηκαν εκ των υστερων,καποιοι) επαιξε βασικο ρολο στην τιμη,υποληψη και εκδημοκρατισμο της Πατριδας,απο τους χουντικους προδοτες,ειμαστε ψεκασμενοι; Αν εμεις ειμαστε ψεκασμενοι,οι φοιτητες,αγροτες,μαθητες,εργατες,υπαλληλοι που ηταν εκει,τι ηταν; Ραντισμενοι;Δεν ξερω αν πηγατε εσεις φυλακη.Αυτοι ομως πηγαν ΕΑΤ/ΕΣΑ
  Abdul
  απάντηση615
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων