από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

ΔΟΛ: Εστιατόριο ο Φιλελευθερισμός

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με τον ΔΟΛ είναι όπως με την ελληνική κουζίνα: Όσο και αν προσπαθούν οι μάγειροι, δεν μπορούν να την καταστρέψουν. Ο οργανισμός αυτός είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στην ελληνική αστική και μικροαστική τάξη, που τυχόν εξαφάνισή του θα εξαφάνιζε και τον δικό τους καλύτερο εαυτό: τον φιλελευθερισμό. Ο ΔΟΛ δεν ήταν η πρωτοπορία του απλώς σε εκδοτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, αφού συμπλήρωνε ή και αντικαθιστούσε τον ισχνό φιλελευθερισμό των κομμάτων – συντηρητικών και αριστερών. Γι αυτό και οι θιασώτες του αδυνατούν να αποδεχθούν το κλείσιμο ενός τέτοιου πολιτικού «εστιατορίου».

Φιλελευθερισμός δεν σημαίνει μόνο πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες – είναι και το κύριο ανάχωμα στον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, που υπό τις συνθήκες της κρίσης ισοπεδώνει τις ελευθερίες. Απόδειξη, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, που μετέτρεψαν τον κύριο φορέα της πολιτικής, το κράτος, σε ταπεινό οφειλέτη, το κοινοβούλιο σε υποχείριο της τρόικας και τα κόμματα σε υπηρέτες των μνημονίων.

Αν θα βρεθεί τελικά ένας Deus ex machina - επενδυτής, που θα σώσει τον όμιλο, ένας Θεός το ξέρει. Γεγονός είναι όμως, ότι πολύς κόσμος θέλει με κάθε τρόπο τη διατήρησή του. Αυτό, από επιχειρηματική άποψη, αποτελεί και το μεγάλο κεφάλαιο του ΔΟΛ, με την έννοια ότι προοπτικά μπορεί να μεταφραστεί σε επικερδές εγχείρημα. Η προϋπόθεση γι αυτό βέβαια είναι η εκ νέου ομαλοποίηση της αγοράς με ανάλογη αύξηση των διαφημίσεων – κάτι που, λόγω των μνημονιακών πολιτικών, είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο.

Γι αυτό και μια παρέμβαση της κυβέρνησης θα είχε στην τρέχουσα φάση καθοριστική σημασία. Το ζητούμενο είναι διπλό: Πρώτον, η σωτηρία του ΔΟΛ, που περνά μέσα από το γενναίο «κούρεμα» των δανείων του από τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση τράπεζες και καθιστά έτσι συμφέρουσα την εξαγορά του από δυνητικούς επενδυτές. Και δεύτερον, η διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, που συμπεριλαμβάνει την πληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας (ή, τουλάχιστον, την καταβολή της πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, ή αποχώρησης).Η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να γίνει φυσικά στα «μουλωχτά» - η τρόικα δεν επιτρέπει ανοικτή παρέμβαση. Και, κάτι που ανήκει επίσης στα εκ των ων ουκ άνευ, χωρίς πολιτικά «ανταλλάγματα» - οποιαδήποτε υπαγωγή του «Βήματος», ή των «Νέων» στην κυβερνητική γραμμή θα κατάστρεφε και την τελευταία εμπιστοσύνη στο ρόλο της κυβέρνησης ως φύλακα του φιλελευθερισμού.

Το γεγονός ότι ο ΔΟΛ έπαιξε τα χρόνια του μνημονίου έναν περισσότερο από προβληματικό, ήτοι μνημονιακό ρόλο δεν αναιρεί την γενικότερη προσφορά του στο διάστημα ενός περίπου αιώνα. Γι αυτό και οι λοιδορίες που συνοδεύουν την κατάρρευσή του, όπως: «Έσκασε η φούσκα» (Αλέξης Τσίπρας) δείχνουν, ότι αυτοί που τις λένε δεν έχουν καταλάβει τίποτα από αυτό που συμβαίνει και ότι μπερδεύουν την οργή τους για την αντιπολιτευτική στάση της ηγεσίας του ΔΟΛ έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανελ με την αποδοχή της εκρίζωσης ενός κορυφαίου φιλελεύθερου θεσμού.

Μια κυβερνητική παρέμβαση θα είχε ευεργετικές συνέπειες και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα σηματοδοτούσε έμπρακτη μετάνοια για το «προπατορικό του αμάρτημα»: την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανελ, ένα ανελεύθερο, ομοφοβικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό κόμμα. Η συνεργασία αυτή, ειρήσθω εν παρόδω, έχει χάσει από την 13τη Ιουλίου 2015, την ημερομηνία της συνθηκολόγησης του έλληνα πρωθυπουργού έναντι των δανειστών, κάθε αρχική νομιμοποίηση. Μέχρι τότε στηριζόταν στην κοινή απόρριψη του μνημονίου, από τότε στην κοινή αποδοχή του. Και μαζί με αυτήν και στην κοινή ενοχική συνείδηση για την «προδοσία» των αντιμνημονιακών τους θέσεων.

Ταυτόχρονα θα άνοιγε στον ΣΥΡΙΖΑ τον δρόμο προς τα κόμματα του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας που είναι, εξ ορισμού, οι θεματοφύλακες του φιλελευθερισμού. Ο τελευταίος σημαίνει στην προκειμένη περίπτωση αναγωγή των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων σε αυτοσκοπό, σε αξίες, που μετά την επανάσταση του 1789 στη Γαλλία, εγείρουν την αξίωση ανθρωπολογικής σταθεράς. Το Πασοκ, το Ποτάμι αδυνατούν να τις κάνουν πράξη, επειδή υποτάσσονται στα μνημόνια, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν τις θεωρεί αυτοσκοπό: τις υπερασπίζεται μόνο στο μέτρο που υπηρετούν τους σκοπούς της. Το σλόγκαν της Ρόζα Λούξεμπουργκ: «Δεν υπάρχει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία, δημοκρατία χωρίς σοσιαλισμό» (που δεν αποκλείει καθόλου τις μαχητικές κινητοποιήσεις) εξακολουθεί να της είναι ξένο.

Η απεξάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ και η στροφή του προς τα κόμματα της λοιπής Αριστεράς και του Κέντρου θα μπορούσε έτσι να βγάλει «λαγούς»: Μια «για πρώτη φορά» φιλελεύθερη Αριστερά και ένα κεντροαριστερό χώρο, για τον οποίο ο φιλελευθερισμός δεν είναι κομψή παρόλα, αλλά όπλο στον αγώνα κατά των μνημονίων και των ανελεύθερων συνεπειών του. Όλα αυτά βέβαια με την απαιτούμενη σύνεση και σωφροσύνη ενόψει της απίστευτης υπεροπλίας των δανειστών.

Πρόκειται για αλληλένδετες διαδικασίες: Η άνοδος του πολιτικού φιλελευθερισμού θα προήγαγε και τον δημοσιογραφικό – και τανάπαλιν.

Εκείνο που επείγει άμεσα, εδώ και τώρα, είναι βέβαια η σωτηρία του ΔΟΛ. Η επίτευξη της με καθαρά οικονομικούς όρους είναι ωστόσο περισσότερο από αμφίβολη, αφού εξαρτάται από τα συμφέροντα των τραπεζών και των επενδυτών. Μένει έτσι μόνο η «πολιτική λύση», που όσο «χλωμή» και να είναι, θα πρέπει οπωσδήποτε (και όχι μόνο για την τιμή των όπλων) να επιχειρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση του ΔΟΛ προσφέρει ευκαιρία για νέα αρχή: Για μέσα ενημέρωσης, που δεν θα λειτουργούν ως φέουδα και κέντρα ιδιωτικής εξουσίας. Με «μάγειρους» που δεν θα προσπαθούν να καταστρέψουν, αλλά να βελτιώσουν την κουζίνα τους. Με νομικά κατοχυρωμένα καταστατικά, που θα εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία των συντακτών έναντι των εργοδοτών τους, αλλά και την υποχρέωση τους για καλή και αντικειμενική πληροφόρηση του κοινού. Και με στόχο, έναν νέο φιλελευθερισμό στην Ελλάδα, που θα βρίσκει ισχυρό «πάτημα» στην κληρονομιά του ΔΟΛ.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Προς οσους γραφουν με λατινικους Χαρακτηρες | 09/01/2017 19:05
  Ασχετο το σχολιο οπως ασχετοι μπορει να ειστε και ολοι εσεις που γραφετε με λατινικο πληκτρολογιο. Αλλα λογω του οτι η εισαστε γεροντακια η ατομα που δεν εχουν πολλες γνωσεις περι σμαρτ φοουνς, ταμπλετς κλπ προτεινω το εξης, αντι να σας πω εγω πως .....δωστε το ρημαδι το τηλεφωνο η το ταμπλετ σας σε κανενα εγγονι να σας βαλει ελληνικο πληκτρολογιο.
  Παστος geek Καλαμας
  απάντηση21
   
   
  ayto | 08/01/2017 05:01
  pou xerw gia to DOL einai pws eperne daneia na plirwnei ta prohgoumena daneia kai malista me eggyhsi Aera...kai o Ellhnas politis na plhrwnei to mis8ologio , oso gia enimrrwsi Opws fysaei o vorias.....ki ayta pou lete Kyrie Xeila t`akouw verse....
  papaladias
  απάντηση33
   
   
  «πολιτική λύση» | 06/01/2017 17:31
  Αν η λύση είναι πολιτική (λέγε με Τσίπρας) τότε πάμε πίσω από την επανάσταση του 1789, στο "l' etat c'est moi" του Λουδοβίκου. Αλλιώς, είναι θέμα τραπεζών και επενδυτών, που εσείς απεχθάνεστε, δείχνοντας τη σύγχυση στην οποία βρίσκεστε. Κατά τα άλλα, εκτός από την καταστροφή, υπάρχει και η "δημιουργική καταστροφή", και εφ' όσον μέσα σε όλο αυτό υπάρχει κάτι που αξίζει, μην ανησυχείτε, δεν θα χαθεί, ανεξαρτήτως τυχόν παράπλευρων απωλειών. Αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο. Το σπουδαιότερο είναι να μη χαθεί ο υγιής σπόρος, κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν αναθέσουμε τη δουλειά στην κυβέρνηση.
  Μελάνιππος
  απάντηση106
   
   
  No thanks | 06/01/2017 13:58
  Kali i prospatheia k. Xeila, alla de masaei kaneis pia. Gnwstos o rolos sas, gnwsti i propaganda sas, kapote lunate kai denate, twra to rixate sti klapsa. Kai kati allo. Esu eisai germanothremenos. Den xereis oti ap ti stigmi pou zitas voitheia, prepei prwta na pouliseis oti exeis kai den exeis kai meta na doume. As kanei to idio o Psuxaris kai oi metoxoi na doume ftanoun i den ftanoun ta daneia. Alla thelete ti pita olokliri kai to skulo xortato.
  nemesis
  απάντηση108
   
   
   
  Πάλη των τάξεων; Λάθος σύστημα. | 06/01/2017 13:25
  Όταν ένα σύστημα πολιτικό/οικονομικό, βασίζεται στην ιδέα, η οποία τείνει να κατατάσσει τα μέλη μιας κοινωνίας, σε ομάδες και κατηγορίες, στρώματα, με κανόνα τις αναμεταξύ τους διαφορές, οικονομικές, συμφέροντα, αντιλήψεις και ούτω καθεξής, τότε, δημιουργείτε ένα κλίμα, μια σχέση η οποία διέπεται από συγκρουσιακά χαρακτηριστικα. Εν ολίγοις, η κυρίαρχη τάξη αγωνίζεται διαρκώς για μονιμοποίηση της ηγεμονίας και εξουσία της, ενώ οι υποτελείς σε αυτούς τάξεις, η εργατική και μεσαία τάξη, να αγωνίζονται για καλύτερους όρους ζωής και διαβίωσης, με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης και την κατάλυση μιας κοινωνικής ιεραρχίας η οποία, έχει θεμέλιο λίθο την ανισότητα.
  αγραματος
  απάντηση2016
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απορρίπτεται ως ανοησία | 06/01/2017 12:45
  Ο όντως ιστορικός και πολύτιμος για την Ελλ. πραγματικότητα ΔΟΛ της οικ. Λαμπράκη συγχρωτίστηκε ευτελιζόμενος με την παπανδρεϊκή λαίλαπα προφανώς για να επιβιώσει (θυμηθείτε τις επιθέσεις που δέχτηκε το '65 από το πρωτοεμφανιζόμενο τότε φασιστοειδές μόρφωμα -αλλά και από τον καραμανλισμό). Ζητάτε τώρα από τους αδίστακτους και χυδαιότερους συνεχιστές "τσυριζανέλ" να τον στηρίξουν??? Μα αυτοί οι εγκληματίες ενορχηστρώνουν την καταστροφή του. Η σημερινή ηγεσία του ΔΟΛ έχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει να δρομολογήσει μία πραγματικά ανεξάρτητη διάδοχη κατάσταση.
  kiko
  απάντηση2518
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ενδιαφέρον άρθρο... | 06/01/2017 12:43
  μόνο που μεταξύ πολλών άλλων αστοχιών χαρακτηρίζεται από βαθειά σύγχυσι όσον αφορά τους όρους "φιλελευθερισμός" και "νεοφιλελευθερισμός"...
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση2426
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το εχω ξαναπει | 06/01/2017 11:05
  Οσοι πραγματικα αγαπουν το Βημα και τα Νεα ολοι οι φιλευθεροι δημοκρατες οσοι μπορουν ας γινουν συνδρομητες με ενα μικρο ποσο μηνιαιως επισης ας γινουν ευγενεις καταθεσεις σε τραπειζικο λογαριασμο, η εναλλακτικα μεσω pay pal οπως κανει η wikipedia που ειμαι σιγουρος οτι πολλοι ελληνες εχουν συνησφερει. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΒΑΛΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΝΕΡ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΝ ΛΑΙΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.
  Γιωργος απο Αγγλια
  απάντηση2416
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εκθεση ιδεών | 06/01/2017 09:05
  Τοσο για τον ατυχή παραλληλισμό με την ελληνική κουζίνα, όσο και για τις λατινικούρες και τά ατάκτως ειρημένα επιχειρήματα παραπάνω απο 11.5/20 δεν θα τη βαθμολογούσα την έκθεση ιδεών που μας παρουσιάζεις...
  δάσκαλος
  απάντηση2617
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εκθεση ιδεών | 06/01/2017 09:03
  Τοσο για τον ατυχή παραλληλισμό με την ελληνική κουζίνα, όσο και για τις λατινικούρες και τά ατάκτως ειρημένα επιχειρήματα παραπάνω απο 11.5/20 δεν θα τη βαθμολογούσα την έκθεση ιδεών που μας παρουσιάζεις...
  δάσκαλος
  απάντηση1716