Οι ημέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες με όλα όσα μάς συμβαίνουν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν φαίνεται να κλείνει χωρίς πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Στόχος και πάλι είναι μισθοί, συντάξεις, αύξηση φόρων μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρα που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα.
Δεν είναι όμως μόνο οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών που δημιουργούν τα προβλήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τα νέα που δημιουργούνται, έχουν σε μεγάλο βαθμό τη δική μας σφραγίδα. Εχουν ως βασική αιτία τις μεγάλες καθυστερήσεις και την αμφιθυμία που παρατηρείται να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε αναλάβει ως υποχρέωση.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος 4387 που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016. Πολλοί είχαμε διαφωνήσει με αρκετές από τις αλλαγές, αφού ορισμένες από αυτές αρχίζουν να εφαρμόζονται από 1.1.2017.
Ωστόσο πρόκειται για νόμο του κράτους και κάθε κυβέρνηση οφείλει ή να τον εφαρμόσει ή να τον αλλάξει.
Ο νέος νόμος λοιπόν προβλέπει ότι από 1.1.2017 οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα που αποκτήθηκε το αμέσως προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2016.
Με δεδομένο ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 δεν θα είναι γνωστά τα εισοδήματα που θα δηλωθούν για το 2016, προφανώς ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ως βάση υπολογισμού αρχικά το 2015, αλλά αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ο νέος νόμος προβλέπει ότι από 1.1.2017 καταβάλλονται εισφορές για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, ακόμη και από τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1.1.1993, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε ένα Ταμείο και απαλλαγή από το δεύτερο, εφόσον είχαν διπλή δραστηριότητα.
Προβλέπει επίσης ότι οι απασχολούμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά μπλοκάκια, θα πληρώνουν οι ίδιοι τις εισφορές τους ή θα επιμερίζονται και στους εργοδότες ανάλογα με τον αριθμό των εργοδοτών με τους οποίους συνεργάζονται.
Για όσους από τους εργαζόμενους ασφαλίζονται σε δύο Ταμεία σήμερα, μέσα από την ίδια επαγγελματική δραστηριότητα, όπως μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, προβλέπεται επιλογή του ενός φορέα με αίτηση που θα υποβληθεί μέχρι τέλους του χρόνου.
Ομως 20 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος όλων αυτών δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για την εφαρμογή τους. Καμία εγκύκλιος επίσης δεν έχει εκδοθεί για το θέμα της απασχόλησης των συνταξιούχων που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα.
Θα μειωθούν 60% οι συντάξεις όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν την περιουσία τους για ένα ελάχιστο συμπληρωματικό εισόδημα; Είναι δυνατόν;
Πότε θα υπάρξουν, αλήθεια, απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα κρίσιμα ερωτήματα από το υπουργείο Εργασίας; Εάν ακολουθηθεί η ίδια πρακτική με εκείνη που αφορά τις συντάξεις, για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση για τον ακριβή τρόπο υπολογισμού τους εδώ και έξι μήνες, οι επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων θα είναι μεγάλες.
Πολύ περισσότερο όταν η ενοποίησή τους και η λειτουργία του νέου υπερταμείου ΕΦΚΑ αναμένονται να ξεκινήσουν με πολλά προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην όποια προσπάθεια για διασφάλιση των εσόδων και στην απονομή των παροχών.
Μήπως λοιπόν θα πρέπει να αναλάβουμε κάποτε και εμείς, πέρα από την κριτική στους άλλους, τις δικές μας υποχρεώσεις, όταν μάλιστα μια υποχώρηση στα έσοδα των Ταμείων το 2017 μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του «κόφτη»;
Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης είναι πρώην υπουργός Εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ