από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Οταν σβήσουν οι προβολείς

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΕΙΝΑΙ φυσικό στη διάρκεια και κάποιον καιρό μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων οι προβολείς της δημοσιότητας να εστιάζουν την αποτελεσματικότητα στους «μεταλλιούχους» και σε ό,τι είναι ελκυστικό για την κοινή γνώμη. Αλλά πίσω από την προθήκη υπάρχει ένα ερωτηματικό που πρέπει να απαντηθεί. Δηλαδή ποια είναι η συνολική εικόνα της εθνικής αποστολής σε άμεση συσχέτιση με την πραγματική εικόνα του αθλητικού δυναμισμού της χώρας. Τα μετάλλια και οι κοντά σ' αυτά διακρίσεις προκαλούν τη λαϊκή ευφορία και την ευνόητη δημόσια επικοινωνιακή αξιοποίηση από τους εκπροσώπους της Πολιτείας. Λογικό και κατανοητό. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: σε βάθος αξιολόγηση των όσων επέτυχε η εθνική αποστολή.
nnn
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ δεν είναι μονοσήμαντη. Το αντίθετο. Πολύπλευρη. Ετσι, μπορεί να επιχειρηθεί κάποια κατατοπιστική απάντηση στο ερώτημα αν γίνει επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν την απόδοση κάθε αθλητή - αθλήτριας που αγωνίστηκαν στο Ρίο ώστε να διαμορφωθεί εικόνα συνόλου. Το πιο πρόσφορο είναι να καταρτισθεί ένας πίνακας της θέσης και κατάταξης όλων των OLYMPIANS του 2016. Π.χ. αν γίνει διαχωρισμός οι κατηγορίες είναι δύο. Ατομικά αγωνίσματα και ομαδικά.
nnn
ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ αγωνίσματα η εικόνα παρουσιάζεται ως εξής: Μετάλλια 5 αθλητές και αθλήτριες. 4η-12η θέση-κατάταξη 6. 13η-25η θέση 17. Από 26η έως 50ή θέση 16. Από 51η θέση μέχρι 100ή της κατάταξης 4 και πέραν της 100ής θέσης 4. Η κατάταξη και θέση προσδιορίζονται άλλοτε με τη σειρά τερματισμού και άλλοτε (ανάλογα με το αγώνισμα) συγκριτικά με τις επιδόσεις των συμμετασχόντων.
nnn
ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ αγωνίσματα η εικόνα της ελληνικής ομάδας έχει ως εξής: Ιστιοπλοΐα μετάλλιο 1. Κωπηλασία 4η θέση, 6η, 8η. Υδατοσφαίριση 6η θέση. Συγχρονισμένη Κολύμβηση 10η, Γυμναστική 13η, Κολύμβηση / σκυταλοδρομία 4x100 / 15η και Ιστιοπλοΐα 18η (μεικτό πλήρωμα). Βέβαια και μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι εύσημο μεγάλης αξίας. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διάφοροι δυσμενείς παράγοντες και συγκυρίες ασκούν ανασχετικό ρόλο στην αγωνιστική προσπάθεια (ψυχολογία, άγχος, απειρία, επίδραση περιβάλλοντος, καιρικές συνθήκες). Τα συμπεράσματα ανήκουν στον αναγνώστη.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.