Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σε ένα απ’ αυτά τα αστειάκια που συνηθίζει να κάνει φέρνοντας συνήθως τον συνομιλητή του σε αμηχανία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου ο Κ. Ζουράρις (φωτογραφία) της Πυρικαύστου Ελλάδος και συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ εντοπίζει ένα εντυπωσιακό πιάνο μάρκας Yamaha με ουρά. Ρωτά έναν από τους παρατρεχάμενους του πάρτι που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στους βουλευτές του αν είναι καλά κουρδισμένο και κάθεται σε ένα σκαμπό και αρχίζει να παίζει. Στην αρχή τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάποια στιγμή τον πλησιάζει ο Πρωθυπουργός και του λέει: «Πρόσεχε, Ζουράρι, πρέπει να ξέρεις ότι το πιάνο αυτό είναι… κρατικό. Ο τελευταίος που έπαιζε σ’ αυτό ήταν ο Βαρουφάκης. Ερχόταν εδώ και μας έπαιζε συχνά διάφορα. Και ξέρεις πώς κατέληξε; Τον διώξαμε». Ο Κ. Ζουράρις τον κοίταζε έκπληκτος και του είπε: «Δηλαδή, τι εννοείς; Από πού θα με διώξεις εμένα;». Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε σημασία, απλώς γέλασε και έφυγε να πει αλλού κανένα ανέκδοτο.
nnn
Με δυο λόγια, βλέπαμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να έρχεται εκείνες τις δύσκολες ημέρες με ροκ διάθεση και με τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από κάθε Eurogroup, δήθεν για κρίσιμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τότε που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, τότε που σχεδίαζαν το περίφημο Plan B και πήγαιναν αντάμα στον πρώτο όροφο, όπου υπήρχε το κρατικό πιάνο και έκαναν τα σχέδιά τους μετά μουσικής; Με συνοδεία πιάνου σχεδίασαν άραγε το δημοψήφισμα, αυτό που το «Οχι» έγινε εν μιά νυκτί «Ναι»; Το διασκέδαζαν με λίγα λόγια εκείνη την εποχή στο Μαξίμου την ώρα που όχι μόνο η Ευρώπη αγωνιούσε αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.
nnn
Σαν να είχαν προσλάβει πιανίστα στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα τζάμπα. Ο κ. Ζουράρις ήρθε προετοιμασμένος, φορώντας –από τις σπάνιες φορές –κοστούμι και υφασματένιο παντελόνι: «Τους έκανα ένα κανονικό μουσικό πρόγραμμα σαν αυτό που έκαναν τα παλιά γαλλικά καμπαρέ, διαρκείας μιάμισης ώρας. Αν έβγαζα δισκάκι και τους έλεγα «δώστε κάτι για τον καλλιτέχνη», θα τα οικονομούσα. Μ’ αυτά θα πλήρωνα τον ΕΝΦΙΑ» έλεγε χαριεντιζόμενος ο πιανίστας-βουλευτής. Αλλά ο κ. Τσίπρας ήθελε να δεξιωθεί τους βουλευτές τους χωρίς να ξοδευτεί. Πλαστικά πιάτα και πλαστικά ποτήρια, λίγα καναπεδάκια, λίγες μπόμπες, λευκό κρασί Domain Economou, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό. Και βεβαίως, όπως είπαμε παραπάνω, με τζάμπα πιανίστα. Ετσι άρχισαν τις παραγγελιές. Πρώτη η Ελενα Κουντουρά, η οποία ήθελε να φύγει αλλά δεν την άφηνε ο κ. Ζουράρις και για να την κάνει να μείνει σ’ αυτή την ωραία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ατμόσφαιρα στη βεράντα (απέναντι από το γραφείο του Πρ. Παυλόπουλου) της έπαιξε το τραγούδι «Ασε με να φύγω». Το τραγούδησε και έφυγε. Το «πρόγραμμα» συνεχίστηκε με παραγγελιές αντάρτικων τραγουδιών, από το Γιούπι γιάγια, στ’ άρματα στ’ άρματα ως το πένθιμο εμβατήριο της Σοβιετικής Ενωσης. Τραγούδησαν οι Μαρία Κόλια, Γιάννης Μουζάλας, Μανώλης Φάμελλος και άλλοι τινές «καλοφωνάρηδες», όπως τους είπαν. Αλλά ας μην ασχοληθώ άλλο με αυτή την κιτς εκδήλωση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Με τι άλλωστε να ασχοληθώ; Με τις διαρροές από τα γνωστά παπαγαλάκια ότι συζητήθηκαν δήθεν θέματα των εκλογικών περιφερειών των βουλευτών και για το χρέος, αν είναι βιώσιμο ή όχι; Ή με τα δώρα (πουκάμισα από το «Αttica», μανικετόκουμπα, σοκολατάκια, παξιμάδια και μαντιλάκια) που έφεραν ορισμένες βουλευτίνες; Ή, τέλος, με τον Νίκο Παππά που «έπαιζε» τον οικοδεσπότη; «Καλώς τους, καλώς ορίσατε, περάστε στη βεράντα» τους έλεγε στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.


Η δρακογενιά έχει συνέχεια

Ηταν σαν βρεγμένη γάτα και μάλιστα με την ουρά στα σκέλια ο Νίκος Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου κλήθηκε. Και ήταν τόση η ταραχή του που δεν άντεξε να τον βλέπει έτσι (να μην απαντά ή να απαντά άλλα αντί άλλων) η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου και συχνά διέκοπτε για να τον στηρίξει. Το ίδιο έκανε και η Αννέτα Καββαδία, η οποία μάλιστα, όπως παρατήρησε και ο Μάκης Βορίδης, δεν του έκανε ερωτήσεις, αλλά του πήρε μια φιλική συνέντευξη (σαν αυτές που δημοσιεύονται σε περιοδικά lifestyle). Ενώ στην αρχή προσπάθησε να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού, φάνηκε μπροστά στους Ευ. Βενιζέλο και Μάκη Βορίδη να τα χάνει. Σε κάποια στιγμή, όταν γινόταν αναφορά για έναν νόμο του 1989, πήγε να μιμηθεί το χιούμορ του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι τότε ήταν μόλις 13 ετών. «Ναι, αλλά η δρακογενιά έχει συνέχεια» του πέταξε ο κ. Βενιζέλος και σιώπησε. Αμ, το άλλο, όταν είπε ότι έδωσε εντολή στα παιδιά του να απομακρυνθούν τούτες τις ημέρες από την τηλεόραση, με τον κ. Βενιζέλο πάλι να του λέει: «Τα δικά μας παιδιά τα σκέφτηκες;» Και τι να έκανε ο (πολύς) Νίκος Παππάς; Προσέφυγε στην προσφιλή του μέθοδο της διαπλοκής, της διαφθοράς και της λάσπης. Τι ήθελε να πει ότι δέχεται λάσπη; Ο κ. Βενιζέλος ετοιμόλογος του είπε: «Τολμάς εσύ να ομιλείς περί λάσπης; Ενας εργολάβος της λάσπης; Που έχεις δολοφονήσει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων;». Ούτε η Τασία ούτε η Αννέτα μπόρεσαν εδώ να τον σώσουν.

HeliosPlus