Μετά τις επιπλήξεις Μέρκελ προς Τσίπρα (και) για το μεταναστευτικό, τις οποίες ο πρωθυπουργός υπέστη ανήμπορος και σιωπηλός για να τις «διαψεύσει» ημέρες αργότερα και μόνον όταν εμφανίστηκαν και στους FT, ένα ακόμα χτύπημα, πολύ πιο οξύ έρχεται τώρα από το Βερολίνο και τη γερμανική κυβέρνηση η οποία θέλει να σώσει τον εαυτό της μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές καταρρεύσεις εξ αιτίας του θέματος.

Σύμφωνα με την συνήθως καλά ενημερωμένη για τις βουλήσεις του ΒερολίνουDeutscheWelle, η Γερμανία εγείρει τώρα ζήτημα ως προς το αν τα σχέδια μετεγκατάστασης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα συνάδουν με τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας επανέρχεται στην θέση ότι η χώρα μας πρέπει να… πάρει πίσω αυτούς που παρανόμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, βρέθηκαν στη Γερμανία φεύγοντας από ελληνικά εδάφη.

Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χάος: όσοι βρίσκονται στα νησιά δεν θα μπορούν ούτε καν να διασπαρθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ αν δρομολογηθούν τέτοιου είδους επαναπροωθήσεις, ουδείς είναι σε θέση να φανταστεί τι μας περιμένει. Και, όλα αυτά, χωρίς να μετρήσει κανείς τις νέες ροές από την Τουρκία καθώς και με την Ελλάδα να μην είναι σε θέση να διαχειριστεί καν η ίδια τα όποια πενιχρά κονδύλια στέλνει η Ε.Ε…

Πέραν του πραγματικού προβλήματος το οποίο πλέον αναμένεται και να οξυνθεί δραματικά αλλά και να παγιωθεί, τίθεται και ένα ακόμα πολύ σοβαρό ερώτημα: τα νησιά δεν είναι Ελλάδα; Πώς διανοούνται στη Γερμανία ότι θα έχουν ειδικό καθεστώς ως προς τη «συμφωνία» με την Τουρκία;

Όμως στο Βερολίνο, κάνουν τη δουλειά τους, όπως άλλωστε και στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα στην πραγματικότητα αφορά την Αθήνα: είναι ποτέ δυνατόν να δεχθεί μια τέτοια λογική, ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Αντιλαμβάνονται άραγε τι σημαίνει αυτό και τι τεράστιας επικινδυνότητας προηγούμενο δημιουργεί; Ειδικά σε μία στιγμή που, πρώτον, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται τόσο αδύναμο και, κυρίως, δεύτερον, για πρώτη φορά από το 1923, η Τουρκία αμφισβητεί πλέον επίσημα και καθολικά τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως έκανε χθες ο Ερντογάν σε μία κίνηση χωρίς προηγούμενο και με τεράστια σημασία για τα ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση και η χώρα συνολικά πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εξελίξεις αυτές είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές. Είναι αληθινά επικίνδυνες. Τα τόσο δυσοίωνα αυτά σημάδια δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Η Ελλάδα οφείλει να καταλάβει το ταχύτερο ότι έρχεται κακό. Κακό, που είχε ήδη ξεκινήσει με τον τρόπο που ορίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό έπειτα από τις μυστικού περιεχομένου διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου, όπως με μεγάλη έμφαση αυτή η στήλη τότε είχε επισημάνει. Κακό που βολεύει μεν πολλούς, αλλά μπορεί να διαλύσει αυτόν τον τόπο…