Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ των ολυμπιακών ελληνικών μεταλλίων που μας ήλθαν από το Ρίο γίνεται από διάφορες οπτικές γωνίες. Ισως η πιο σημαντική για τη χώρα μας είναι αυτή που μας παραπέμπει στον «Αλλο Αθλητισμό». Αυτόν που δεν είναι εγκλωβισμένος στην οπαδοποίηση, στον φανατισμό –πάση θυσία –για τη νίκη στο γήπεδο, την άγνοια –μέχρι τη θλιβερή περιφρόνηση –για τα αποκαλούμενα «μικρά αθλήματα» από αδαείς και ανερμάτιστους ενώ στην πραγματικότητα είναι μεγάλα και σπουδαία (απόδειξη οι Ολυμπιακοί Αγώνες), έστω και αν η ολιγοπωλιακή προτίμηση κυρίως προς το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ τα απωθούν, ως προς την τηλεθέαση και όχι μόνο, στο περιθώριο (με εξαιρέσεις φυσικά), όχι σπάνια και στην αφάνεια.
***
ΠΟΣΕΣ φορές, άραγε, τον χρόνο έχουμε την ευκαιρία να γευθούμε, με τόση γενναιοδωρία ψυχής και γενναιότητα προσπάθειας, εικόνες όπως αυτές που μας χάρισαν π.χ. το λιτό αλλά συγκλονιστικά θριαμβευτικό αστραποβόλημα της κορυφαίας ελληνίδας αθλήτριας όλων των εποχών Αννας Κορακάκη στη σκοποβολή, η έξαρση του Σπύρου Γιαννιώτη στη μαραθώνια κολύμβηση, το αδάμαστο κράμα εξισορρόπησης της ψυχολογικής κατάστασης με την πειθαρχημένη σωματική επιδεξιότητα του γυμναστή Λευτέρη Πετρούνια, η γοητεία στο νερό της Κωπηλασίας και η αναμέτρηση με τον Ποσειδώνα της θάλασσας και τον αίολο του ανέμου των ιστιοπλόων Μάντη και Καγιαλή και βέβαια η ψυχοσωματική συγκρότηση μιας θαυμαστής αντι-στάρ όπως είναι η Κατερίνα Στεφανίδη. Εικόνες αξιοπρόσεκτες και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις.
***
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η συγκομιδή των μεταλλίων είναι κατάκτηση πέραν των ίδιων των αθλητών-τριών και των άλλων συντελεστών. Πρώτιστα των προπονητών που είναι ελάχιστα γνωστά τα ονόματά τους, του επιτεύγματος της Ολυμπιακής Επιτροπής ως προς την κάλυψη των οικονομικών αναγκών στην ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών-τριών και τη συνεισφορά των αρωγών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
***
ΚΑΘΕ περίπτωση ολυμπιακής διάκρισης ανωτάτου επιπέδου έχει την ιδιαιτερότητά της. Αυτή η ιδιαιτερότητα μας οδηγεί στη γενική διαπίστωση ότι όλα τα μετάλλια κοσμούν τον εθνικό κορμό μετά από σκληρό προσωπικό αγώνα. Σε γνωστές, άλλωστε, περιπτώσεις είναι μετάλλια που κατακτήθηκαν μετ’ εμποδίων! Εν πάση περιπτώσει όλα τα μετάλλια εκφράζουν άθλους που δεν συσχετίζονται με τις παχυλές ανταμοιβές –παρά την οικονομική δυσπραγία –της χώρας επαγγελματικών συμβολαίων, σε άλλους χώρους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ