Αμετροέπεια, οίηση και θράσος
Περισσεύει η αμετροέπεια στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το Ελληνικό. Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι κέρδισαν τον πόλεμο με τη μεγάλη κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οτι πέρασαν όλα τα δύσκολα μέτρα χωρίς πολλές αντιδράσεις (η συνήθης έκφρασή τους είναι «χωρίς να ανοίξει μύτη») και χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες. Πιστεύουν πλέον ότι από εδώ και πέρα έχουν να εισπράττουν μόνο θετικές ειδήσεις…
nnn
Υπολογίζουν μάλιστα ότι το καλοκαίρι θα απολαύσουν ευρωπαϊκά χρήματα και υψηλά τουριστικά έσοδα. Αφήνουν για το φθινόπωρο τη διαχείριση των εργασιακών. Πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν και στα εργασιακά καθώς διατηρούν τις δυνάμεις τους αλώβητες και τους ψηφοφόρους τους ακόμη κοντά τους.
nnn
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν επίσης την αντιπολίτευση ανεπαρκή, πολυδιασπασμένη και ότι η ΝΔ εξαντλεί την αντιπολιτευτική της τακτική ζητώντας απλώς τις παραιτήσεις υπουργών για δηλώσεις που έγιναν. Θα τους μπερδεύουν συνεχώς με τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος και έτσι θα κερδίζουν χρόνο ώστε να εδραιώσουν την εξουσία τους.
nnn
Είναι τέτοια η αμετροέπειά τους που στοχεύουν σε ανάπτυξη 1-2 μονάδες επί του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016. Θα μπορούσε να τους πει κανείς άσχετους καθώς τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια ελπίδα. Το θράσος όμως και η οίηση περισσεύουν στον κύκλο του κ. Τσίπρα. Χτίζουν, με άλλα λόγια, ένα γυάλινο σπίτι καλά προστατευόμενο από τις ιαχές του πλήθους των πικραμένων. Ας ρωτήσουν και την πιάτσα να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει.
nnn
Ο δε ανασχηματισμός μετατίθεται στο άγνωστο μέλλον. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους στενούς συνεργάτες του αλλά και τους υπουργούς που ανησυχούσαν (και του… υπενθύμιζαν ότι έχουν ακόμη έργο να παραγάγουν) ότι δεν είναι στις προθέσεις του ο ανασχηματισμός. «Να περάσει και το καλοκαίρι και βλέπουμε» τους είπε ζητώντας από όλους «να δώσουν τη μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομίας με βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας». Πιστεύει ότι θα μειώσει και την ανεργία ως το τέλος του 2016. Με ποιον τρόπο όμως τη στιγμή που η ανεργία χτύπησε προ πολλού κόκκινο, κυρίως ανάμεσα στους νέους και στις γυναίκες, δεν είπε. Ετσι καθησύχασε τους Νίκο Φίλη, Παύλο Πολάκη και Ν. Παρασκευόπουλο ότι δεν πρόκειται να τους καρατομήσει για να συνεχίσουν προφανώς το «έργο» τους και να κάνουν όσες δηλώσεις θέλουν –ακόμη και ακραίες. Αλλωστε, όπως μου είπαν, όλες αυτές οι δήθεν αιρετικές ή ανατρεπτικές δηλώσεις, όπως φέρ’ ειπείν αυτές του υπουργού Παιδείας, εξυπηρετούν τα μέγιστα το Μέγαρο Μαξίμου. Αντί η αντιπολίτευση, λένε, να ασχοληθεί με τους φόρους της κυβέρνησης που εξαθλιώνουν κάθε ημέρα όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, ασχολούνται με επιθέσεις στο Διαδίκτυο και στα κανάλια εναντίον του κ. Φίλη ή του κ. Σπίρτζη.
Τι θα άλλαζε στη Δικαιοσύνη


Την προβοκατόρικη ερώτηση της ημέρας έκανε η Μιράντα Ξαφά στην εκδήλωση με θέμα «Ξεπερνώντας τα εμπόδια –Βήματα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης» («Breaking the bottlenecks –Steps towards sustainable growth») που διοργάνωσαν από κοινού οι σύλλογοι αποφοίτων του Stanford University και της London Business School την περασμένη Τετάρτη. Απευθυνόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που συμμετείχε σε πάνελ για τη δημόσια διοίκηση, τον ρώτησε τι θα άλλαζε στη Δικαιοσύνη αν γινόταν και πάλι πρωθυπουργός. «Θα άλλαζα το δικηγορικό σώμα, το οποίο παρουσιάζει δυσκαμψία σε κάθε αλλαγή» απάντησε ευθέως ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και προσέθεσε ότι «είναι απαράδεκτο οι δικηγόροι να εμποδίζουν την απονομή δικαιοσύνης επί επτά μήνες παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».
Ωστόσο εκτίμησε ότι οι προσπάθειές του θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας διότι, όπως είπε, «η πλειοψηφία στη Βουλή είναι δικηγόροι», για να αποσπάσει ηχηρό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους στην κατάμεστη αίθουσα Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
nnn
Την τιμή των δικηγόρων ανέλαβε να υπερασπίσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που ήταν στο ακροατήριο και φώναξε απευθυνόμενος στον κ. Πικραμμένο: «Στους δικαστές δεν θα αλλάζατε τίποτα;», για να εισπράξει την απάντηση: «Οταν, επί υπουργίας σας, απεργούσαν οι δικαστές, το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο ήμουν πρόεδρος δεν απήργησε ποτέ». Αυτή τη φορά το χειροκρότημα του ακροατηρίου συνοδεύθηκε από γέλια. Πάντως, η ερώτηση της κυρίας Ξαφά είχε και δεύτερο σκέλος, το οποίο ο κ. Πικραμμένος δεν απάντησε ποτέ. Τον ρώτησε πώς βλέπει την πρόταση του Στέφανου Μάνου για την ενοποίηση των πολυάριθμων ανωτάτων δικαστικών αρχών (ΣτΕ, Αρειος Πάγος κ.τ.λ.). Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα» και πως αποτελεί «πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης για να στραφεί το ενδιαφέρον των πολιτών σε άλλη κατεύθυνση». Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «η χώρα δύσκολα κυβερνιέται με ένα Σύνταγμα που έχει ξεπεραστεί».
Επεισε τον… Φλαμπουράρη


Την προηγούμενη ημέρα της έντονης κριτικής που έκανε ο Χρ. Σπίρτζης εναντίον της συμφωνίας για το Ελληνικό έπινε τον καφέ του στο Νέο Ψυχικό, στους «Διόσκουρους», με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη. Καλά, θα πείτε, δεν τον έπεισε ο κ. Φλαμπουράρης για την επιτυχία της συμφωνίας ( στις διαπραγματεύσεις της οποίας μάλιστα ο ίδιος πρωταγωνίστησε) και ήταν ανάγκη να επιτεθεί την επομένη εναντίον της ίδιας της κυβέρνησής του; Μάλλον ο κ. Σπίρτζης ήταν αυτός που… έπεισε τον κ. Φλαμπουράρη για το τίμημα της εκχωρήσεως του Ελληνικού, γιατί ο υπουργός Επικρατείας ακούστηκε να λέει αργότερα ότι όντως έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο! Ολα τα χρήματα, είπε, που θα εισπραχθούν θα πάνε κατευθείαν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτούς τους συριζαίους υπουργούς δύσκολα τους καταλαβαίνεις: τη μια λένε έτσι, την άλλη διαφορετικά, αλλά κάθε φορά στηρίζει ο ένας τον άλλον –έστω κι αν διαφωνούν. Γι’ αυτό δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη ΝΔ όταν ζητεί την παραίτησή τους.
nnn
Πέρυσι, στις 15 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας άφησε στη μέση μια σοβαρή σύσκεψη που γινόταν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηταν τότε ένα από τα κρισιμότερα απογεύματα για τη χώρα κατά το οποίο το ΔΝΤ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, όπου αποφασίστηκε, όπως θυμάστε, η αποστολή δύο υπουργών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τη σύσκεψη, έφυγε από την πίσω πόρτα για να μην τον αντιληφθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία και πήγε στην Πλάκα, στον Παιδικό Σταθμό «Αγκάλη», όπου τα παιδιά του έκαναν μεταξύ άλλων γυμναστικές επιδείξεις. Την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρχε καμία σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός, βλέπετε, φρόντισε (με τον τρόπο του φρόντισε) να κλείσει όλα τα μέτωπα με τους δανειστές. Ετσι τηλεφώνησε στον πνευματικό του πατέρα Αλέκο Φλαμπουράρη και πήγε και εφέτος στην «Αγκάλη» για τον μικρότερο του γιο. Κάθησε στις πίσω θέσεις διακριτικά σαν να μην ήθελε να τον αντιληφθούν και, ενώ στον Παιδικό Σταθμό υπήρχαν και άλλοι (γαλάζιοι) πολιτικοί, δεν αντήλλαξε μαζί τους ούτε έναν χαιρετισμό.
Προβλέψιμος ο κ. Διοικητής
Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται η ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα την Τετάρτη. Πάνε οι εποχές εκείνες που ο κεντρικός τραπεζίτης χάρασσε ή υποδείκνυε πολιτική στην κυβέρνηση.
nnn
Παράδειγμα, η έκθεση του Λουκά Παπαδήμου το 2002, η οποία κατέγραφε τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και τις ανάγκες διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική και να επιβιώσει στο περιβάλλον του ευρώ –άλλο θέμα που δεν είχε εισακουστεί.
nnn
Σήμερα, στο πλαίσιο της ευρωζώνης και του Ευρωσυστήματος, η οικονομική πολιτική είναι δεδομένη. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά για τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων με αφορμή το νέο πλαίσιο απελευθέρωσης των «κόκκινων» δανείων που ψήφισε η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον έχει αν θα αναφερθεί στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να περιοριστούν στο 2% από το 2018 και μετά.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ