Ο κ. Τσίπρας επιτρέπει απαράδεκτα να «μπαίνουν» στο κράτος συγγενείς, φίλοι ή «κολλητοί» των υπουργών του. Ετσι όμως η πολιτική δεν διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους να φροντίζουν για το «κοινό αγαθό». Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι «βλέπει» απλώς την εξουσία ως μεθυστικό αφροδισιακό, όπως λέει ο γερμανός φιλόσοφος Enzensberger.
Τώρα όμως στα παραπάνω εκφυλιστικά φαινόμενα προστίθεται και ο φαύλος τρόπος άσκησης της νομοθετικής πολιτικής. Και θα αναφέρω δύο κραυγαλέες ρυθμίσεις.
1. «Η μετάταξη εκπαιδευτικών και η σύζυγος του Πρωθυπουργού». Τι εννοώ; Με το άρθρο 33 ενός πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας παρέχεται η δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν διδακτορικό και άλλες εργασίες, να μετατάσσονται στα πανεπιστήμια. Πολλοί λένε ότι η ρύθμιση αυτή αγγίζει και τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, η οποία κατά σύμπτωση έχει ακριβώς αυτά τα προσόντα!
Ομως ακόμη και αν αποκρούσει κανείς αυτή την «κακή σκέψη», η ανωτέρω πρόβλεψη εξακολουθεί να είναι ύποπτη! Γιατί; Γιατί από μια μελέτη που έγινε, αποδείχθηκε ότι τα παραπάνω προσόντα έχουν μόνο εννιά άνθρωποι!
Ποιους λοιπόν ήθελε να εξυπηρετήσει ο κ. Τσίπρας; Και γιατί μας κοροϊδεύει; Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμια χρειάζονται όντως καινούργιους καθηγητές, αλλά με διαδικασίες που θα είναι ανοικτές και θα εξασφαλίζουν την προσέλευση ικανών επιστημόνων.
2. «Κρυπτοαμνηστία». Επίσης με άλλη ρύθμιση του ίδιου νομοσχεδίου απαλλάσσονται σκανδαλωδώς από τις ποινικές τους ευθύνες ορισμένοι πρυτάνεις, οι οποίοι έκαναν ενδεχομένως μια «κακή» διαχείριση συγκεκριμένων πιστώσεων (άρθρο 28)!
Και το ερώτημα είναι το εξής: Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι αυτό συνιστά μια αντισυνταγματική και ολέθρια παρέμβαση στο έργο της δικαστικής εξουσίας;
Το συμπέρασμα; Με όλες αυτές τις φαύλες πρακτικές η πολιτική χάνει την ηθική της διάσταση! Και για αυτό ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσφέρει πλέον καμία υπηρεσία σε αυτόν τον τόπο!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ