«Αλητάμπουρες» φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί σε αρκετούς χώρους του δημόσιου χώρου και των ΜΜΕ, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ως καθηγητής Πανεπιστημίου ήταν αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει σε ομάδα βουλευτών της ΝΔ την (ιστορική για τα κοινοβουλευτικά χρονικά) φράση του Ευ. Βενιζέλου «αλητάμπουρας» που εκτόξευσε κατά του Πάνου Καμμένου (φωτογραφία): «Υπάρχουν τρεις βαθμοί για το… αλήτης και κλιμακώνονται ανάλογα με το τι λέει κάθε φορά ο κ. Καμμένος. Πρώτα, η ήπια μορφή είναι το «αλήτης», εν συνεχεία το «αληταράς» και ο υπερθετικός βαθμός είναι το «αλητάμπουρας». Ετσι, για να καταλάβετε πώς ήταν η αντίδραση του Βενιζέλου» έλεγε. Αλλά και ο κ. Βενιζέλος δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τον χαρακτηρισμό που έδωσε στον υπουργό Αμυνας. Μαθαίνω μάλιστα ότι πρόκειται να τον επαναλάβει, αν προκληθεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδριάζει την Πέμπτη, μια συνεδρίαση η οποία αναμένεται εκρηκτική. Μην αποκλείσετε να κληθεί πέραν του Δ. Παπαγγελόπουλου (γι’ αυτόν άλλωστε διεξάγεται η συνεδρίαση) ακόμη και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
nnn
Τι έγιναν όμως όλοι αυτοί οι φάκελοι με διευθύνσεις, ονόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς που υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά; Επί 15 ημέρες τα λεγόμενα «Ενωμένα Βουστάσια» της Ενημέρωσης μάς βομβάρδιζαν καθημερινώς με τέτοιου είδους «συνταρακτικές» ειδήσεις για καίριο χτύπημα στη διαπλοκή και στη διαφθορά. Ολες αυτές οι «καυτές πληροφορίες», όπως τις αποκαλούσαν, ήταν κατά σύμπτωση (!) οι ίδιες, σαν να προέρχονταν από το ίδιο κέντρο και αναπαράγονταν στα φιλικά προς την κυβέρνηση έντυπα (καθώς και στην επίσημη κομματική εφημερίδα και στον ραδιοφωνικό σταθμό) με ζηλευτή ταχύτητα. Αλήθεια, πού πήγαν; Υπήρχαν όντως; Ή ήταν ακόμη ένα αποτυχημένο επικοινωνιακό τρικ του Μεγάρου Μαξίμου εναντίον φανταστικών εχθρών για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα;


«Ο συμφοιτητής μου Ν. Παππάς»

Αν είχαν περάσει στα πρακτικά της Βουλής τα «γαλλικά» που ειπώθηκαν ανάμεσα στους Λευτέρη Αυγενάκη και Ν. Παππά όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ένας από το κύκλωμα των εκβιαστών συνεργαζόταν με το Μαξίμου, τότε το «αλητάμπουρας» του Ευ. Βενιζέλου θα περνούσε ίσως απαρατήρητο ως χαρακτηρισμός… light. Δυστυχώς, λόγω του νόμου περί Τύπου (αλλά και από ευπρέπεια), δεν μπορώ να σας τα μεταφέρω. Σας αποκαλύπτω όμως ότι οι κ.κ. Αυγενάκης και Παππάς που εμφανίστηκαν στη Βουλή ως «ταύροι εν υαλοπωλείω» ήταν κάποτε… συμφοιτητές. Ηταν και οι δύο σπουδαστές στο Τμήμα Τεχνολογικών Εφαρμογών. Ο μεν κ. Παππάς στο… Ιατρικό Εργαστήριο και οργανωμένος στην Αυτόνομη Σπουδαστική Κίνηση, ο δε κ. Αυγενάκης στο Τμήμα Μηχανικών και οργανωμένος στη ΔΑΠ. Ρώτησα τον κ. Αυγενάκη πώς ήταν ο κ. Παππάς ως σπουδαστής και ιδού τι απάντησε: «Αριστερούλης, πονηρούλης, αλλά δεν έκανα παρέα μαζί του. Και πώς να κάνω με τον σπουδαστή του 1,5%;». Εποπτεύων καθηγητής και των δύο ήταν ο… Αθ. Μπούρας (πρώην «επιλοχίας» της ΚΟ της ΝΔ), ωστόσο δεν θυμόταν αν ο κ. Παππάς ήταν καλός σπουδαστής ή όχι.


Κι η μυλωνού τον άντρα της…

Αλλά δεν ήταν μόνο ο κ. Αυγενάκης που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Παππά. Ηταν και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Ο υπουργός Επικρατείας, βλέπετε, είχε εκνευριστεί που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Τσίπρα «να καθήσει κάτω» όταν ο Πρωθυπουργός όρθιος του φώναζε να ανακαλέσει (για όσα είπε για το κύκλωμα εκβιαστών) και θέλησε να… ξεσπάσει πάνω στους βουλευτές της ΝΔ που κάθονταν απέναντί του. Τους ζητούσε να καταθέσουν τα τιμολόγια από τους εκβιαστές δημοσιογράφους που είχαν στην εκδούλευσή τους και οι βουλευτές της ΝΔ του απαντούσαν ότι έχει καβαλήσει το καλάμι. Οπότε ο συνήθως μειλίχιος τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας του φώναξε: «Κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες». Λαϊκή ρήση για αυτούς που θέλουν να φανούν ανώτεροι απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα ή για αυτούς που θέλουν να εξισώνουν τους εαυτούς τους με ανωτέρους τους.


Τσάι… Τρόικα για τον Κυριάκο

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει τα οινοπνευματώδη ποτά και τους καφέδες. Προτιμά το τσάι και όχι όποιο-όποιο αλλά ένα τσάι (το οποίο σερβίρεται συνήθως παγωμένο) με την ονομασία… «Τρόικα» (Kusmi Tea Troika). Διαθέτει τρία βασιλικά, όπως χαρακτηρίζονται, εσπεριδοειδή, ήτοι περγαμόντο, πορτοκάλι και μανταρίνι. Να σκεφθείτε ότι, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε συναντήσεις με την τρόικα και τον (πολύ) κ. Τόμσεν, αντί να τους προσφέρει σουβλάκια (όπως έκανε ο Ι. Στουρνάρας), τους κερνούσε τσάι Τρόικα (και τους τρέλαινε κάθε φορά). Αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τη συνήθεια αυτή του κ. Μητσοτάκη. Την Τετάρτη (την επομένη της συζήτησης στη Βουλή), όταν είχε παραθέσει γεύμα προς τους γαλάζιους βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, σε διπλανό τραπέζι κάθονταν τσιπουροπαραγωγοί από το Κιλκίς. Προσέφεραν στον πρόεδρο της ΝΔ το εκλεκτό τους τσίπουρο, το οποίο τίμησαν με καλαμαράκια, καραβιδόψιχα και σαλάτες οι βουλευτές της ΝΔ. Και αυτοί όμως δεν γνωρίζουν ότι ο πρόεδρός τους δεν θέλει τσίπουρα και κρασί. Και τον κάλεσαν το Σάββατο που θα επισκεφθεί τη Λάρισα να κάνει περιηγήσεις σε οινοποιεία και τσιπουράδικα.

HeliosPlus