Πώς νομίζετε ότι συγκαλούνται κυβερνητικές συσκέψεις για μείζονα θέματα ασφαλείας, τι συζητούνται σ’ αυτές και ποιες οδηγίες δίνονται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία); Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη αεροδρόμια, μετρό και γενικά μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν θωρακιστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και σε μερικές περιπτώσεις και από στρατιώτες. Με τη λαϊκή ρήση «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αποφασίζεται επιτέλους και στο Μέγαρο Μαξίμου να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Αλλωστε, όπως λέει και ο σοφός λαός, ποτέ δεν είναι αργά…
nnn
Ετσι κλήθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος ήρθε άρον-άρον με το πρωθυπουργικό Gulfstream τα ξημερώματα της Τρίτης από την Ουάσιγκτον για να μιλήσει στη Βουλή για τη διαφθορά. Αν και η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αφορούσε τα μέτρα ασφαλείας και κατ’ επέκταση το Προσφυγικό, δεν εκλήθη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή ο κ. Καμμένος έχει άρει την εμπιστοσύνη του προς αυτόν. Και ώσπου να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να συζητήσει με τον κ. Καμμένο το «θέμα Μουζάλα», δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση να συμπέσουν σε συσκέψεις οι δυο τους, τουλάχιστον ως τον ανασχηματισμό. Ηταν η στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και ως τότε αναγκαστικά θα κάνουν υπομονή.
nnn
Αρχίζει λοιπόν η σύσκεψη και ο κ. Τόσκας αναπτύσσει τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα, παίρνει εντολή να τα αυξήσει κυρίως στα αεροδρόμια ώστε «να τα βλέπουν και οι ξένοι, για να μη νομίζουν ότι δεν κάνουμε τίποτα» και εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία. «Δεν είμαστε ούτε Βρυξέλλες ούτε Παρίσι» είπε κάποιος και δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Δεν έμαθα αν έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να αναλάβει δράση ο Στρατός (κι αν έγινε τέτοια πρόταση, αμέσως γίνεται «απόρρητη» και συνεπώς δεν έχω κανέναν λόγο να σπάσω το απόρρητο) και γενικά υπήρξαν και ορισμένες σκέψεις, περίπου σαν ασκήσεις επί χάρτου. Ο Πρωθυπουργός συνέστησε να δείξουν οι πάντες ψυχραιμία. Και ο κ. Τόσκας για να κάνει πράξη την πρωθυπουργική εντολή πήγε από το Μέγαρο Μαξίμου στο Σύνταγμα με τα πόδια και εν συνεχεία πήρε το μετρό για να μεταβεί στο υπουργείο του στην οδό Κατεχάκη.


Ανοιχτή γραμμή Τσίπρα – Μέρκελ

Ξέρετε από πού έμαθε ο Πρωθυπουργός για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες; Από την καγκελάριο Μέρκελ! Ηταν ένα από τα πολλά πρωινά τηλεφωνήματα που κάνει ο Αλ. Τσίπρας στη γερμανίδα καγκελάριο (τα οποία, να σημειώσω, δεν ανακοινώνονται όλα) όταν σημειώθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα. Η κυρία Μέρκελ, μαθαίνω, διέκοψε για λίγο το τηλεφώνημα, άφησε τον κ. Τσίπρα στη γραμμή και εν συνεχεία τον ενημέρωσε. Μου λένε επίσης ότι το πρωινό τηλεφώνημα προς την κυρία Μέρκελ έγινε κυρίως για το Προσφυγικό, καθώς και για την αξιολόγηση, αλλά έτυχε το τρομοκρατικό χτύπημα. Μετά απ’ αυτό το τηλεφώνημα προκύπτουν για τους καλόπιστους εύλογα ερωτήματα του τύπου: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας συνήθως αρχίζει την ημέρα του τηλεφωνώντας στην κυρία Μέρκελ; Τι λένε μεταξύ τους και σε τι συμφωνούν;


Τα ορθογραφικά λάθη του Πρωθυπουργού

Οτι ο κ. Τσίπρας κάνει σαρδάμ, τα κάνει (και ποιος δεν κάνει;). Οτι κάνει λάθη όταν γράφει στο Τwitter του, τα κάνει επίσης. Αλλά σε λάθη σε επιστολές του δεν μας έχει συνηθίσει. Στην επιστολή που έστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής με το αίτημα να αναβληθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη εξαιτίας των εξελίξεων με τις τρομοκρατικές επιθέσεις υπήρξε με την υπογραφή Αλ. Τσίπρας ένα ορθογραφικό λάθος και ουδείς μπήκε στον κόπο να το διορθώσει: «Θα σας παρακαλούσα όπως διευρενήσετε τη δυνατότητα αναβολής…» έγραφε αντί για το σωστό «διερευνήσετε». Ποιος όμως τα κοιτάζει όλα αυτά; Ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού Ν. Καρανίκας;


Ο καβγάς για τον Κορεάτη

Ολα αυτά που ακούστηκαν για τον κορεάτη σύμβουλο Γκλεν Κιμ, ότι δήθεν τον κληρονόμησε ο Ευ. Τσακαλώτος από τον Γιάνη Βαρουφάκη και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, είναι διαδόσεις διαφόρων συριζαίων και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Γιατί ο κ. Τσακαλώτος έδωσε ολόκληρη μάχη στη Βουλή για να ανανεωθεί η σύμβαση του Κορεάτη, λέγοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα στελέχη καθώς έχει να αντιμετωπίσει το ΔΝΤ που διαθέτει μεγάλη εμπειρία». Και κατέθεσε στη Βουλή κοτζάμ τροπολογία ώστε να παραμείνει ως σύμβουλος ο ταλαντούχος κ. Κιμ. Κάτι που εξόργισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον γαλάζιο Ι. Βρούτση να διαμαρτύρεται: «Πρέπει ο λαός να μάθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σε αδιευκρίνιστα πρόσωπα με απευθείας ανάθεση τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Είστε ανίκανοι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ώρα να τα μαζεύετε». Ο Χάρης Θεοχάρης του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν ο κ. Κιμ αμείβεται με 150.000 ευρώ τον… μήνα!

Φωτογραφικός διαγωνισμός

Εγραφα πριν από δύο εβδομάδες για εκείνον τον διαγωνισμό του έργου με αντικείμενο «Τεχνική Βοήθεια για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των Ψηφιακών Υποδομών της ΕΚΧΑ ΑΕ για την περίοδο 2016-2020», ο οποίος υπενθυμίζω αφορά την ασφάλεια δεδομένων του Κτηματολογίου. Μετά λοιπόν την κατακύρωση του αναδόχου, την απροσδόκητη ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του, οι έχοντες νόμιμο συμφέρον υπέβαλαν ενστάσεις. Και οι τρεις απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή πολύ απλά, ενστάσεις για τέτοιου βεληνεκούς έργα δεν προβλέπονται. Προς διευκόλυνση της «ευελιξίας» της διοίκησης, να υποθέσω. Όπως πληροφορούμαι λοιπόν, το έργο έπειτα από την φωτογραφική προκήρυξη οδεύει προς ανάθεση στο ΕΠΙΣΕΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών) του ΕΜΠ, με τις ευλογίες και του εποπτεύοντος υπουργού Π. Σκουρλέτη. Εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι σύμβουλος/καθηγητής που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου και έχει κάποια σχέση με το Ινστιτούτο, επηρεάζει τις αποφάσεις.

***

Φιλική επίσκεψη

Ο Πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών». Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε από τους υπευθύνους της εφημερίδας «φιλική». Οταν ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον ΔΟΛ, η συγκεκριμένη εφημερίδα την απέδιδε ως συνάντηση μεταξύ διαπλεκόμενων. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Τι είδους επίσκεψη είχε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»; Φιλικά- διαπλεκόμενη;

HeliosPlus