Το νέο απόκτημα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο ταλαντούχος εκδότης της «αντιμνημονιακής», όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, εφημερίδα «Χωνί» Γιώργος Χριστοφορίδης (φωτογραφία) τι είδους συμβουλές να δίνει άραγε στην Ολγα Γεροβασίλη; Γιατί μπορεί ως… εκδότης να μην είναι ικανός να διασταυρώσει την είδηση (όπως φέρ’ ειπείν ότι οι πρόσφυγες δεν δέχονται τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, επειδή πάνω στα κιβώτια έχουν τον… σταυρό), αλλά μου λένε έχει άλλα προσόντα. Για παράδειγμα, είναι φίλος με τον Π. Καμμένο, ο οποίος τον έστειλε στην κυρία Γεροβασίλη για να ενισχυθούν οι σχέσεις του με την κυβερνητική εκπρόσωπο, αλλά και για να μεσολαβεί ώστε να βελτιωθούν και οι σχέσεις της Γεροβασίλη με τον Νίκο Παππά. Τελευταίως οι σχέσεις Ολγας – Νίκου βρίσκονται σε ψυχρότητα (λέγεται ότι ο υπουργός Επικρατείας θέλει να την αντικαταστήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Φίλη). Αλλά ο ταλαντούχος κ. Χριστοφορίδης (αυτός με το «Χωνί») διαθέτει και άλλες φιλίες, όπως αυτή με τον «Τράκη» («Τράκη» ονομάζουν οι φίλοι του τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο), τον οποίο όμως, όπως ενθυμείσθε, είχε καταγγείλει (και μάλιστα στη Βουλή) ο κ. Καμμένος επειδή του ζητούσε επίμονα να γίνει υφυπουργός κάποιος «Γιώργος». Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος, με τους συμβούλους της συγκυβέρνησης; Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;
Ο «Αλμπέρτο», η Τeneo και ο Ν. Παππάς

Βρέθηκε στα μέρη μας ο ιταλός εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας πολιτικού ρίσκου Teneo (ας τον ονομάσουμε συμβολικά «Αλμπέρτο»), ο οποίος θέλησε να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα. Προτού σας περιγράψω τι ακριβώς έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, να σας αναφέρω ότι η εταιρεία αυτή είναι από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές στον κόσμο. Ο πρόεδρός της Doug Band είχε χρηματίσει όχι μόνο σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον αλλά γράφτηκε ότι έπαιξε ρόλο και στη CIA και ότι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν και πάλι επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά προεκλογικά, προτού ο κ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός. Εκπρόσωποί της διατηρούν άριστες σχέσεις με την οικογένεια Αγγελόπουλου (Γιάννας και Θεόδωρου) και οι κακές γλώσσες λένε ότι είχαν ανάμειξη στη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας στους «Financial Times», τότε που προσπαθούσε να ηρεμήσει τους επιχειρηματίες, τασσόμενος υπέρ της επιχειρηματικότητας. Ηλθε λοιπόν ο «Αλμπέρτο» στην Αθήνα και ρώτησε ποιον μπορεί να δει στο Μαξίμου. Του είπαν να δει το Νο 2, τον Ν. Παππά, ο οποίος και ομιλεί καλά τα αγγλικά. Ιδού τι ακολούθησε…
nnn
Το ραντεβού κλείστηκε και ο «Αλμπέρτο» πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον άφησαν να περιμένει, όπως ο ίδιος διηγείται με εκείνη τη χαρακτηριστική προφορά που έχουν οι Ιταλοαμερικανοί, επί 90 λεπτά, έως ότου η γραμματέας του κ. Παππά του πει «περάστε». Η συνάντηση διήρκεσε ελάχιστη ώρα γιατί ο «Αλμπέρτο» έκανε τη «βλακεία» να κάνει ως πρώτη ερώτηση «πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα κι αν θα καταλήξουν αυτές, δεδομένου ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλο». Ο κ. Παππάς (όπως τα εξιστορεί ο Ιταλοαμερικανός) πετάχτηκε από τη θέση του, εξαγριώθηκε με την ερώτηση και αντί απαντήσεως τον πέταξε έξω από το γραφείο του, λέγοντάς του «να πας από εκεί που ήρθες». Ετσι τα είπε ο Ιταλοαμερικανός, έτσι σας τα μετέφερα.
nnn
Τι να κάνει ο άνθρωπος, έφυγε κακήν κακώς από το Μέγαρο Μαξίμου. Και επειδή βρισκόταν στην Ελλάδα αποφάσισε για να μην πάει ο χρόνος του χαμένος να συναντηθεί και με το Νο 2 της ΝΔ (έτσι του τον χαρακτήρισαν), τον Κωστή Χατζηδάκη. Πράγματι, κλείστηκε το ραντεβού και οι δυο τους συζήτησαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κατά πόσο τις επιδιώκει ή όχι η ΝΔ. Και ξαφνικά συνέβη το απρόοπτο. Τον ειδοποίησαν ότι θέλει να τον συναντήσει και πάλι ο κ. Παππάς. Δεν γνωρίζω ποιος πήρε την πρωτοβουλία, αλλά να τος και πάλι να εμφανίζεται στο Μαξίμου. Ποιος ξέρει γιατί… Μήπως στο μεταξύ έμαθαν ποιος είναι και τι εκπροσωπεί; Αυτή τη φορά περίμενε μόνο 40 λεπτά αλλά άγνωστο (ακόμα) τι συζήτησαν, ή μάλλον τι πολιτικό ρίσκο συζήτησε με τον εκπρόσωπο της Teneo.
nnn
Ας δούμε τώρα τον βίο και την πολιτεία άλλων δύο συμβούλων που έχει προσλάβει ο Γιάνης Βαρουφάκης και τους κληρονόμησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Πρόκειται για τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ και τον βρετανό βοηθό του (ναι, καλά διαβάσατε, ο σύμβουλος έχει και βοηθό σύμβουλο) Πίτερ Λεγκλέρ, που τελευταίως εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Χίλτον. Και οι δύο θέλουν τα λεφτά που τους έταξαν, τους έβγαλαν, όπως έμαθα, και ένα ποσό περί τις 700.000 ευρώ από το ΓΛΚ, αλλά ακόμα δεν τα εισέπραξαν, λόγω του ότι ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους. Πληρώνονται όμως σε… είδος, δηλαδή σε ταξίδια, αφού τα έξοδα μεταβάσεως τους είτε από Λονδίνο είτε από Βρυξέλες είτε από Νέα Υόρκη και Παρίσι τα καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Πάντως οι ακριβείς δραστηριότητές τους δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, παρότι τον Κορεάτη τον είχε χρησιμοποιήσει στην περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση και ο Πρωθυπουργός. Να σκεφτείτε ότι τις προάλλες έστειλε τον Κιμ ο κ. Τσακαλώτος για την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων, αλλά δεν τον δέχτηκε ο Γ. Σταθάκης.

Ο υπουργός της Αριστείας και η Ειδομένη

Μέγας χαμός ξέσπασε από μια αποστροφή του λόγου του υπουργού Πολιτισμού και εκ των θεωρητικών της κυβέρνησης, Αριστείδη Μπαλτά. Ο επονομαζόμενος και «πολιτικός μέντορας» πολλών στο πρωθυπουργικό επιτελείο είπε το εξής αμίμητο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού. «Η εικόνα της Ειδομένης είναι τιμητική για την Ελλάδα και δεν είναι τιμητική για τις χώρες που κλείνουν τα σύνορα»! Η φράση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και όλοι αναζητούσαν το βίντεο για να ακούσουν ακριβώς τη φράση. Πολλοί δεν κατάφεραν να την βρουν στο διαδίκτυο, αν και ορισμένοι ήταν πιο τυχεροί, όπως ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που άδραξε την ευκαιρία και μόλις είδε ένα σχετικό tweet, έγραψε με πικρόχολη και ειρωνική διάθεση: «Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος…».

Οι…φαβέλες και ο κ. Μητσοτάκης

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη ο Κυρ. Μητσοτάκης που την επισκέφθηκε την Τρίτη. Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, έκανε λόγο για περιοχή που η κυβέρνηση άφησε να… «αποσχισθεί» από τον κύριο κορμό της χώρας, αφού δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον: «Εχω δει τις φαβέλες στη Βραζιλία, τις παραγκουπόλεις, είδα τις εξαθλιωμένες συνοικίες στην Ινδία, αλλά τέτοια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου», έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ούτε ένας κρατικός λειτουργός εμφανίστηκε στην Ειδομένη: «Το κράτος απέχει, ούτε υπουργό, ούτε γραμματέα, βρήκα. Παρά μόνον έναν γιατρό, ο οποίος είναι και φίλος μου και μου περιέγραψε την τραγική κατάσταση». Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για ανύπαρκτη πολιτική για τους πρόσφυγες.

Μισό- μισό στη γραβάτα

Τώρα θα πείτε μέσα στα λασπόνερα της Ειδομένης θα φορούσε γραβάτα ο Κυρ. Μητσοτάκης; Οχι βεβαίως, αλλά τελευταίως έκανε εμφανίσεις και χωρίς γραβάτα; Τι συμβαίνει; Μήπως αντιγράφει τον Αλ. Τσίπρα; Διερωτήθηκαν ορισμένοι. Τον ρώτησα ευθέως και γέλασε όταν τον πληροφόρησα τι λένε οι άσπονδοι φίλοι του περί «αντιγραφής Τσίπρα». Απλώς εξήγησε ότι στις περιοδείες του στην περιφέρεια δεν θα έχει γραβάτα, ενώ στις αστικές πόλεις θα βάζει. Τις μισές φορές, δηλαδή γραβάτα και τις άλλες φορές χωρίς. Ετσι λύθηκε ακόμα ένα μυστήριο (;)

HeliosPlus