Οι αγρότες εξεγείρονται κατά των προτάσεων της κυβέρνησης που αφορούν την αύξηση της φορολόγησής τους και των ασφαλιστικών τους εισφορών και καταλαμβάνουν τους δρόμους ή «απειλούν» ότι θα προκαλέσουν χάος στη χώρα!
Εχουν δίκιο οι αγρότες; Εν μέρει ναι, γιατί ο «λαοπλάνος» πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πριν από έναν χρόνο ακριβώς –πάνω σε ένα τρακτέρ –τους είχε υποσχεθεί εικονικά τα πάντα (αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ κ.τ.λ.), θυμίζοντας αλγεινά τα λόγια του Σαίξπηρ «πάρε μάτια γυάλινα και με την πρόκληση ενός πολιτικού και δημοκόπου κάνε πώς βλέπεις πράγματα που δεν τα βλέπεις…» («Βασιλιάς Ληρ»).
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγρότες έχουν σίγουρα άδικο γιατί διαμαρτυρόμενοι καταλαμβάνουν παράνομα τους δημόσιους δρόμους και ξεχνούν αυτό που έλεγε ο φιλόσοφος Στιούαρτ Μιλ, δηλαδή ότι «οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν εφόσον δεν βλάπτουν τους άλλους».
Και βλάπτουν σοβαρά τους άλλους ανθρώπους οι αγρότες όταν εμποδίζονται να περάσουν από τα μπλόκα τους ακόμη και έγκυες γυναίκες ή άρρωστοι που πάσχουν ή όταν δεν μπορούν να κινηθούν τα μέσα συγκοινωνίας που εξυπηρετούν την ελεύθερη κίνηση των Ελλήνων!
Και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νομικές γνώσεις για να γίνει αντιληπτό ότι ο αποκλεισμός των δρόμων είναι οπωσδήποτε αξιόποινος με βάση το έγκλημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ)!
Και επί της ουσίας όμως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών θυμίζουν σκανδαλωδώς την ωφελιμιστική θεωρία του Τζέρεμι Μπένθαμ, δηλαδή πως «ορθό» είναι ό,τι μας ωφελεί ατομικά (και όχι ό,τι ωφελεί την πατρίδα)!
Και έτσι αναρωτιέται κανείς: Γιατί άραγε οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται ειδικά με 13%;
Επομένως και οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση γιατί, αν δεν καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, πολύ σύντομα δεν θα πληρώνονται ούτε οι καταβαλλόμενες σήμερα πενιχρές συντάξεις.
Το συμπέρασμα; Νικητές και ηττημένοι δεν θα υπάρχουν σε αυτόν τον αγώνα! Ή θα ανέβουμε ή θα βυθιστούμε όλοι μαζί!
Ο κ. Γρηγόριος Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ