Στην αρχή ήταν το σαρδάμ της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στο πρώτο μπρίφινγκ που έκανε για τους πολιτικούς συντάκτες. Οι ερωτήσεις για τον Acum Ilicali (στη φωτογραφία) που ενδιαφέρθηκε να αγοράσει ελληνικό κανάλι έπεφταν βροχή. Η κυρία Γεροβασίλη στην αρχή τον αποκάλεσε «κύριο Τούρκο» (!), ζήτησε αμέσως μετά συγγνώμη και τον είπε «κύριο καναλάρχη». Εν συνεχεία έδωσε μερικές διευκρινίσεις πώς και πού γνώρισε ο «κύριος Τούρκος» τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, αλλά άφησε ορθάνοιχτο το ζήτημα ότι ο εν λόγω τούρκος καναλάρχης μπορεί να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια αν πάρει μέρος στον… «παγκόσμιο διαγωνισμό με όρους διαφανείς», όπως είπε. Συνεπώς ουδείς τον αποκλείει όταν και όποτε ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.


Ο μυστηριώδης επιβάτης του Challenger 300

Εκείνο που έμαθα είναι ότι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθηκε την Τρίτη το απόγευμα (ενώ συνεχιζόταν ο σάλος για τον τούρκο καναλάρχη) ένα πολυτελέστατο, δεκαθέσιο δικινητήριο τζετ τύπου Challenger 300, με τουρκικό νηολόγιο και με τέσσερις επιβάτες. Αμέσως οι επιβάτες κατευθύνθηκαν με πολυτελή αυτοκίνητα που τα συνόδευαν «φουσκωτοί» στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Ακριβώς το ίδιο αεροσκάφος έχει και ο Acum Ilicali, το οποίο είχε αγοράσει το 2013. Σύμπτωση;
Και άλλος Τούρκος για ελληνικό κανάλι

Αυτός ο παγκόσμιος διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά κανάλια δεν άνοιξε την όρεξη εισβολής στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο μόνο στον ιδιοκτήτη του TV8 Acum Ilicali αλλά, και σε άλλους τούρκους επιχειρηματίες. Μου λένε ότι έδειξε ενδιαφέρον για ένα κανάλι της Θράκης γνωστός στο παρελθόν τούρκος επιχειρηματίας. Πρόκειται, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, για τον Σαμπατίν Τουρκούρ, τον οποίο συναντήσαμε και πάλι όταν «κονταροχτυπήθηκε» με τον Ιβάν Σαββίδη για τη ΣΕΚΑΠ. Τότε έχασε, αλλά μαθαίνω ότι τώρα επανέρχεται.


Χαλάλ κρέας και Ραμαζάνι

Πήγε η Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να ενημερωθεί από τον Πάνο Καμμένο για τα hot spots και ο υπουργός τής επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Οχι βεβαίως την ίδια που επεφύλαξε στη Ρένα Δούρου ή στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλαδή με αγήματα και με ταρατατζούμ, αλλά έστειλε τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του να την παραλάβει, την υποδέχθηκε στην είσοδο του γραφείου του και την κέρασε καφέ, κουλουράκια, μπισκότα και τσάι. «Θα κερνούσα περισσότερα πράγματα, αλλά έμαθα πως κάνεις δίαιτα, όπως και εγώ. Ηδη έχασα μερικά κιλά» της είπε ο κ. Καμμένος προσφέροντάς της κουλουράκια. Και μετά άρχισε η συζήτηση για τα hot spots. Δηλαδή, τι συζήτηση; Ερωτήσεις έκανε η Ντόρα (και οι Αθ. Δαβάκης και Ι. Κεφαλογιάννης που τη συνόδευαν) επί παντός επιστητού. Και από τις απαντήσεις που έλαβαν τι νομίζετε ότι τους έκανε περισσότερη εντύπωση;
nnn
Ρωτήθηκε ο κ. Καμμένος πόσο αυτά θα στοιχίσουν και ποιος βεβαίως τα πληρώνει. Η απάντηση, έτσι όπως μου τη μετέφεραν, είναι ότι με την κατασκευή και τη λειτουργία των hot spots επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των γενικών επιτελείων. Αλλά δεν φάνηκε να ανησυχεί, αφού είπε ότι θα εισπράξει κάπου 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, με τον κ. Δαβάκη να διερωτάται ακόμη πώς θα γίνει αυτό. Δεύτερον, τους είπε ότι η τροφοδοσία των hot spots θα περιλαμβάνει αποκλειστικά «μουσουλμανικό φαγητό», δηλαδή κρέας (πλην χοιρινού) χαλάλ (σφαγμένο τελετουργικά, σύμφωνα με τους νόμους της σαρίας), και, δεύτερον, σε περίπτωση Ραμαζανιού θα σερβίρεται μετά τη δύση του ηλίου. Οι βουλευτές της ΝΔ ενημερώθηκαν ωστόσο ότι υπάρχουν ελληνικά κοτόπουλα που φέρουν στη συσκευασία τους την ένδειξη «χαλάλ».
Κόρακας κοράκου

Ισως πολλοί να είχατε αιφνιδιαστεί τον περασμένο μήνα από τη Ράνια Σβίγγου, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και το πάθος με το οποίο υπερασπίστηκε τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε διορίσει τη φίλη του και το μισό σόι του. «Σταυρώνουν ένα 28χρονο παιδί» είπε κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ. Γιατί όμως επιχείρησε τέτοια κάλυψη; Επειδή ίσως να γνώριζε ότι θα γίνει σε λίγες ημέρες γνωστό ότι και ο φίλος της κυρίας Σβίγγου διορίστηκε ως ειδικός σύμβουλος στο Ναυτιλίας (και μάλιστα χωρίς πτυχίο). Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε απάντηση της κυρίας Σβίγγου. Αλλά ούτε και η κυβερνητική εκπρόσωπος στο παρθενικό της μπρίφινγκ έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. «Στην κουβέντα αυτή δεν θα μπούμε συμμέτοχοι και καλούμε τον ελληνικό λαό να αποβάλει από πάνω του όλη αυτή τη δυσωδία» είπε και… that’s all.


Ποιος ζει σε άλλον πλανήτη;

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠαΣοΚ Γιάννης Μανιάτης διατύπωσε μία ερώτηση: «Αλήθεια, σε ποιον πλανήτη νομίζει ότι ζει ο κ. Σπίρτζης;». Τον ρώτησα τι εννοεί και μου εξήγησε ανάμεσα στ’ άλλα ότι διορίζει κομματικά στελέχη αλλά και προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους στους οργανισμούς όπου πολιτικά προΐσταται. Μου λένε ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα, είναι σαν να ζει σε άλλον πλανήτη, αφού πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα σε περιόδους κρίσης. Αυτή τη φορά, μαθαίνω, δίνει τα ρέστα του ο κ. Σπίρτζης. Τοποθετεί έναν πρώην βουλευτή της… ΝΔ (μετά βεβαίως προσχώρησε στους ΑΝΕΛ) στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα πωληθεί σε λίγους μήνες. Πρόκειται για τον Φ. Τσαλίδη.

HeliosPlus